IMF'den küresel büyüme için 'risk' uyarısı

11.10.2017 - 16:59 | Son Güncelleme :
IMF'den küresel büyüme için 'risk' uyarısı | Ekonomi Haberleri

IMF, "Artan borç yükü ve aşırı yükselen varlık değerleri, gelecekte piyasa güvenini zedeleyebilir. Bunun yansımaları küresel büyümeyi riske sokabilir" şeklinde açıkladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), artan borç yükü ve aşırı yükselen varlık değerlerinin gelecekte piyasa güvenini zedeleyebileceği, bunun yansımalarının küresel büyümeyi riske sokabileceği uyarısında bulundu. IMF, yılda iki kez hazırlanan Küresel Finansal İstikrar Raporu'nun Ekim 2017 sayısını "Büyüme riskte mi?" başlığıyla yayımladı.

Raporda, küresel finans sisteminin genişlemeci parasal ve mali politikalar, regülasyonlardaki iyileşme ve global büyümede izlenen konjonktürel toparlanma sayesinde güçlenmeye devam ettiği, bankacılık sektörünün de birçok ülkede düze çıkmaya başladığı belirtildi. 

Haberin Devamı

Küresel büyümedeki hızlanmanın piyasalara güven aşıladığı ve kısa vadeli riskleri azalttığı vurgulanan raporda, son dönemde varlık fiyatlarının ve borçlanmanın artan güvene bağlı olarak yükseldiği kaydedildi.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

IMF analistlerinin, finansal sisteme ilişkin risklerin söz konusu gelişmeler nedeniyle bankacılık sektöründen piyasalara kaydığına işaret ettikleri belirtilen raporda, "Bu gelişmeler ve riskler, para politikalarındaki nihai normalleşmenin bankacılık sektörü dışındaki risklerin artmasını önleyecek şekilde dengelenmesini gerektiriyor." denildi.

"KADEMELİ NORMALLEŞME BİRKAÇ YIL SÜREBİLİR"

Raporda, enflasyon oranlarının yükselmesinin çok yavaş olmasının normalleşmenin kademeli sürdürülmesinde etkili olduğu vurgulandı. Kademeli normalleşme süreçlerinin birkaç yıl alacağı öngörüsüne yer verilen raporda, çok hızlı normalleşmenin çekirdek enflasyonda istenen artışları ve sürdürülebilir büyüme için gerekli desteği ortadan kaldırdığı belirtildi.

Borçlanmanın bir diğer risk kaynağı olduğuna işaret edilen raporda, "G20 ülkelerinde finans sektörü dışındaki borçlanma oranı, küresel finansal kriz öncesine kıyasla daha yüksek." denildi.

Haberin Devamı

"KÜRESEL BÜYÜMEYİ RİSKE SOKABİLİR”

IMF raporunda, özellikle Avustralya, Kanada, Çin ve Güney Kore’nin finans harici sektörlerdeki borç seviyelerinin, sıkılaşan finansal şartlara ve düşük büyümeye yönelik hassasiyeti artırdığı belirtildi.

Cari açığı yüksek gelişmekte olan ülkelerin dış finansman baskılarına maruz kalabileceği kaydedilen raporda, Türkiye, Güney Afrika ve Kolombiya bu ülkelere örnek gösterildi.

Genişlemeci para politikaları hala sürerken politika yapıcılara, finansal kırılganlıklardaki artışı sınırlamaları çağrısında bulunulan raporda, "Aksi halde artan borç yükü ve aşırı yükselen varlık değerleri, gelecekte piyasa güvenini zedeleyebilir. Bunun yansımaları küresel büyümeyi riske sokabilir." ifadeleri kullanıldı.

Raporda, politika yapıcıların daha iyi finansal regülasyonlar ve denetimler, dış finansmana bağımlılığın azaltılması ve esnek döviz kuru rejimi gibi enstrümanlarla yüksek borçlanma risklerini azaltabileceği tavsiyelerine de yer verildi. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.