IMF Türkiye'nin büyüme tahminini değiştirdi
IMF, Türkiye için 2016 büyüme tahminini korudu, 2017 tahminini düşürdü.
Uluslararası Para Fonu(IMF), Türkiye'ye hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını ilerletmesi tavsiyesinde bulundu. IMF, büyümede bu yıl için tahminini korurken, gelecek yıl için düşürdü.
IMF, Çin'in Chengdu kentinde 23-24 Temmuz tarihlerinde yapılacak G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı için hazırladığı "Global Görünümler ve Politika Zorlukları' raporunda aralarında Türkiye'nin de olduğu ülkelere tavsiyelerde bulundu.
Fortune Türkiye'de yer alan habere göre; Meksika, Rusya ve Türkiye'ye güvenliği, yasaların üstünlüğünü veyargı bağımsızlığını ilerletmeleri tavsiyesinde bulunan IMF, Türkiye, Güney Afrika, Rusya, Endornezya ve Suudi Arabistan'a nitelikli personel açığının kapatılması için öğretim ve mesleki eğitimin kullanılması önerilerinde bulundu.
IMF raporunda, Türkiye için 2015 yılı GSYH büyüme tanminini yüzde 3,8 olarak korurken, 2017 için beklentisini ise yüzde 3,4'ten 3,2'ye indirdi.
IMF, G20 toplantıları için hazırladığı raporda 19 Temmuz tarihinde güncellediği Global Ekonomik Görünüm Raporu'ndaki tespitlerini de tekrarladı. İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının global büyüme için önemli bir aşağı yönlü risk olduğunu belirten IMF, "İngiltere'deki referandum öncesinde küçük de olsa yukarı yönlü eğilim gösteren global görünüm, 2016 ve 2017 için ılımlı şekilde aşağı yönlü revize edildi. Bu durum, ekonomik, siyasi ve kurumsal belirsizlikte kayda değer bir artışın beklenen makroekonomik sonuçlarını yansıtıyor" dedi. IMF, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının daha fazla negatif sonuçlarının görülmesinin bariz bir olasılık olduğunu da vurguladı.
Kısa ve orta vadede risklerin kontrol altına alınması, büyümenin canlandırılması için geniş tabanlı politika çabalarının acilliyet gösterdiğini ifade eden IMF, etkin makroekonomik destek uygulanması, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının yarattığı belirsizliğin azaltılması, borç yüklerinin düzeltilmesi gerektiğini belirtti.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN