İmalatta kötüleşme devam ediyor

01.06.2016 - 11:19 | Son Güncelleme :
İmalatta kötüleşme devam ediyor | Ekonomi Haberleri

Faaliyet koşulları üst üste üç ay olacak şekilde Mayıs’ta da kötüleşti, ama daralma hız kesti.

Faaliyet koşulları üst üste üç ay olacak şekilde Mayıs’ta da kötüleşti. Ancak üretim, yeni siparişler ve ihracattaki daralma Nisan ayına kıyasla hız kesti. Firmalar işe alımları sürdürdü ve bunun da etkisiyle birikmiş işlerdeki düşüş Mayıs’ta hızlandı. Ancak firmalar hem girdi hem de nihai ürün stoklarını Mayıs’ta azaltmaya devam ettiler. Zayıf Türk lirası girdi fiyatları enflasyonundaki yükselişte etkili olmaya devam ederken firmalar nihai ürün fiyatlarını son 8 ayın en yüksek hızında artırdılar.

Haberin Devamı

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Manşet gösterge  yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

PMI endeksi üst üste üçüncü ay olacak şekilde Mayıs’ta da kritik eşik değer 50,0’nin altında kalarak imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki kötüleşmenin 2016 yılı ikinci çeyreğinin ortasında da devam ettiğini gösterdi. Ancak Nisan’da son 7 ayın en düşük düzeyi olan 48,9 düzeyinde ölçülen PMI endeksi Mayıs’ta 49,4’e yükselerek daralmanın ılımlı düzeyde gerçekleştiğine işaret etti. İstihdam dışında kalan dört alt endeks PMI endeksini Mayıs’ta olumsuz etkiledi. 

Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki genel bozulma büyük ölçüde alınan yeni siparişlerin daha da düşmesinden kaynaklandı. Yeni siparişlerin üst üste üç aydır azaldığı ancak düşüşün Mart ve Nisan aylarına kıyasla hız kestiği görüldü. Yeni ihracat siparişlerindeki gerileme de devam etti. Mayıs’ta beşinci aya taşınan düşüş son 7 yıldan fazla bir süredir gözlenen ikinci en uzun düşüş trendi olarak kaydedildi.

Haberin Devamı

Yeni siparişlerdeki trendin yansıması olarak imalat üretimi üst üste üçüncü ay olacak şekilde Mayıs’ta daraldı. Ancak üretimdeki gerileme hızı aynı dönemin en düşük düzeyinde gerçekleşti. Mevcut işler üretimi kısmen desteklerken birikmiş işler Mart 2015’ten beri gözlenen en yüksek hızda daraldı.

İmalat sanayi istihdamı Mayıs’ta daha da arttı. Böylelikle, istihdamdaki büyüme eğilimi dokuzuncu aya taşındı. Ancak artış hızı Nisan’a kıyasla yavaşladı ve son 9 aylık artış trendinin ikinci en düşük düzeyinde ölçüldü.

Tedarik zinciri verileri talep koşullarının zayıf olduğuna işaret ederken tedarikçilerin ortalama teslim sürelerinin üst üste 7 ay düştüğü görüldü. Tedarikçilerin ortalama teslim sürelerindeki gerileme, Türk imalatçılarının satın alma faaliyetlerini son 4 ayda üçüncü kez azaltmış olmalarına rağmen gerçekleşti. Sonuç olarak, Türk imalatçıları girdi stoklarını üst üste 4 aydır erittiklerini belirttiler.

Girdi fiyatlarındaki artış Mayıs’ta son 3 ayın en yüksek hızında gerçekleşti. 

Firmalar bunun büyük ölçüde zayıf Türk lirasından kaynaklandığını belirttiler. Türk imalatçılarının nihai ürün fiyatları da Eylül 2015’ten beri gözlenen en yüksek hızda arttı. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,3550 Değişim: -0,23%
Düşük 34,3142 18.11.2024 Yüksek 34,3736
Açılış: 34,3736
36,4682 Değişim: 0,49%
Düşük 36,1357 18.11.2024 Yüksek 36,4992
Açılış: 36,2908
2.829,32 Değişim: -0,27%
Düşük 2.827,08 18.11.2024 Yüksek 2.831,98
Açılış: 2.831,98
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.