İlk defa büyüme işareti geldi
HSBC Markit Türkiye imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs'ta 50,2 ile yılın en yüksek seviyesine çıktı. Endeks Nisan ayında 48,5 olarak gerçekleşmişti
İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) mayıs ayında 50.2'ye yükselerek Aralık'tan bu yana ilk defa sektörde büyümeye işaret eden 50 düzeyinin üzerine çıktı.
Sektörün aldığı yeni siparişler ve üretimde Aralık'tan beri süregelen daralma güç kaybederken, sektör istihdamında büyüme ılımlı da olsa sürdü. Sektörde satın alma faaliyetleri de hızlandı.
Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) yaklaşık altı yılın en düşük düzeyini gördüğü Mart ayından bu yana süregelen toparlanmayı sürdürerek 50.2'ye yükseldi ve sektörün zayıf da olsa büyüme kaydettiğini gösterdi. Endekste 50 durağan seyre, 50'nin üzeri ise büyümeye işaret ediyor.
İmalat PMI'ı oluşturan beş temel göstergen ikisi, istihdam ve tedarikçilerin teslim süreleri endekse pozitif katkıda bulunurken, üretim, yeni siparişler ve girdi stokları ise daralmaya işaret etti.
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Sektörün üretiminde daralma Mayıs ayında da devam etti. Nisan'da 46.4 değerini alan üretim alt endeksi 49.8'e yükselmesine karşılık yılbaşında başlayan daralmanın güç kaybetse de devam ettiğine işaret etti.
İmalat sektörünün yeni siparişleri de yılbaşından bu yana süregelen daralmanın sürdüğüne işaret etti. Ancak endeks Nisan ayındaki 46.8 düzeyinden 49.2'ye yükselerek daralmanın gücünü yitirdiğini ortaya koydu. Ankete katılan şirketler yeni siparişlerdeki daralmanın piyasadaki zayıf koşullara ve genel seçim öncesi belirsizlikten kaynaklandığını belirttiler.
Yeni ihracat siparişleri de Nisan ayındaki 45.4 seviyesinden 49.2'ye toparlanmasına karşılık yıl başından bu yana süregelen daralmanın sürdüğünü gösterdi.
İmalatçılar yeni siparişlerde devam eden daralmaya karşılık istihdamı art arda ikinci ayda da artırdı. Buna karşılık istihdam artışı uzun vadeli ortalamanın altında kaldı.
Doların güçlü seyrini sürdürmesi imalatçıların girdi fiyatları üzerinde baskı yaratmayı sürdürdü. Girdi fiyatlarındaki artış Nisan ayına göre güç kaybetse de bir yıldan uzun bir sürenin ikinci yüksek artışını kaydetti. Fabrika çıkış fiyatları ise 14 ayın en sert yükselişini kaydetti.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN