İletişim Teknolojisinin Önemi

01.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Gelişmiş ülkelerin, modern kurum ve kuruluşların başarılarının temelinde bilgi devrimini gerçekleştirmiş olmaları, yani bilgi teknolojilerini hayata geçirmiş olmaları yatıyor.


Günümüzde bilgi teknolojisi, birçok şaşırtıcı, önemli işleri çözümlerken, aynı zamanda yeni sorunlar yaratmaktadır. Gelişmiş ülkelerde sorunlar, bilgi çöplüğü, güvenlik, karar verme, yabancılaşma gibi konularda yoğunlaşırken, gelişmekte olan ülkeler bunlara ek olarak teknolojik, ekonomik, kültürel, siyasi - hukuki bağımlılık, ithal edilen teknolojinin işlevsel kullanımı gibi sorunlarla karşı karşıya bulunmaktadırlar. Gelişmiş ülkelerin, modern kurum ve kuruluşların başarılarının temelinde bilgi devrimini gerçekleştirmiş olmaları, daha kısa bir anlatımla bilgi teknolojilerini hayata geçirmiş olmaları yatmaktadır. Araştırma, inceleme, değerlendirme, yorum, yeni bilgi üretimi, bilgi iletişimi, işlenmesi, saklanması, saklanan bilgilere çok çabuk erişilmesi, yeniden işlenmesi sürecinde en yeni metot ve teknikler bilgi teknolojisini oluşturmaktadır.


FUARIN GÜCÜ;

Bilgi devriminin özünü; bilgisayar, telekomünikasyon ve bunların birlikte kullanılması teşkil etmektedir. Bu bağlamda Bilişim 2000 A Cebit Event bu yıl, Türkiye`yi bilgi ve iletişim teknolojilerinin buluştuğu ticari bir platform haline getirmek, teknoloji trendlerinin anlatıldığı ve bilginin paylaşıldığı bir ortam yaratmak amacı ile düzenlenmiş uluslararası bir fuardır. Türkiye`nin bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki en büyük uluslararası organizasyonu Bilişim 2000 A Cebit Event, bu yıl Amerika, Avrupa ve Asya kıtasından 11 ülkeden yaklaşık 50 şirketi ağırlamıştır.


Vizyonunu ve hedefini büyüten Bilişim 2000 fuarı, İstanbul`u Avrasya`nın bilişim başkenti haline getirmek amacıyla düzenlenmiştir. Bilişim 2000, bu kapsamıyla bir endüstri fuarı olmaktan öte, sektörün uzun soluklu gelişiminde iddialı bir rol üstlenmiştir. Türkiye bilişim sektörünün yıl sonunda 17 milyar dolarlık, bölgesindeki yaklaşık 20 ülkenin de toplam 90 milyar dolarlık bir pazara ulaşması beklenirken, Bilişim 2000, tüm bu pazarın teknoloji fuarı olmaya aday olmuştur. Bu kapsamda söz konusu 20 ülkenin teknoloji ve bilişim projelerinin görüşüldüğü bir merkez olması, bölge pazarlarının açılımının da bilişim fuarlarında sağlandığı bir platform haline gelmesi, bu yılın temel amacını oluşturmuştur. Türkiye`nin teknoloji alanında dünya genelinde tanınmış marka ve şirketlerinin olabilmesi için önce bölgesel bir güç olması gerektiği stratejisinden hareketle düzenlenen fuar, dünya pazarlarına uyumun sağlam temellerinin atılması amacını da taşımıştır.


Bilişim 2000 etkinliklerinde en çok öne çıkan konular internet, e ticaret ve iletişim teknolojisi sektöründeki inanılmaz yenilikler olmuştur. Her türlü bilgiye kolay, ucuz, hızlı ve güvenli ulaşmanın en geçerli yolu olan internet, dünyadaki binlerce bilgisayarın birbirine bağlanmasından oluşan dev bir ağdır. Birçok bilgi ve hizmet birimleri internet üzerindeki çeşitli ağlara dağıtılmıştır.


TÜRKİYE İNTERNET KONUSUNDA YAVAŞ;

IBS Pazar Araştırmaları Hizmetleri`nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye komşuları karşısında teknoloji ve internet konusunda yavaş bir ilerleme kaydetmiştir. Fakat Türkiye`de 1998 yılı sonunda 4 milyon civarında kalan GSM kullanıcıları, 1999 yılında 6 milyonun üzerine çıkmıştır. 2000 yılı sonunda da 10 milyonun üzerine çıkacağı tahmin edilmektedir. IBS`ye göre 2001 yılında Türkiye`deki GSM kullanıcısı 12 milyonun üzerine çıkacak ve 2002 yılında ise 16 milyon sınırına dayanacaktır. Diğer yandan 1999 yılında 2 milyonun altında kalan PC sayısının 2000 yılında 2 milyonu aşması, 2002 yılının sonunda ise 4 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. 1999 yılı sonunda 450 bin seviyelerinde kalan internet abone sayısının 2000 yılı sonunda 1.2 milyona yaklaşacağı 2001 yılında 2 milyonu aşacağı ve 2002 yılında ise 4 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.


Araştırmanın bir diğer sonucu ise Türklerin internette en fazla chat yapmakla ve bilgisayar oyunlarıyla ilgilendiğini ortaya çıkarmıştır. Elektronik ticaret ve bankacılık işlemleri ise Türkiye`de henüz pek de tercih edilmemektedir. İnternet Türkiye`de işten çok, özellikle rahatlamak için kullanılırken, internette en fazla satılan ürünler ise kaset, CD, bilgisayar parçaları, seyahat bileti, hediye, otel rezervasyonu, oyuncak, spor malzemeleri ve kozmetik ürünleridir. İnternette en fazla ziyaret edilen siteler sohbetle ilgili olanlardır. Özellikle Türkiye`de 15 - 24 yaşları arasında olan gençler sohbet odalarının müdavimidirler. 25 yaşın üzerindekiler işle ilgili sitelere daha fazla rağbet ederken, alışveriş siteleri konusunda kadınlar erkeklerden daha ilgilidir. Türk halkı internetin günlük hayatı ve iş hayatını kolaylaştırdığını düşünmektedir. Ancak internetin yaygınlaşmasıyla sanal ortamda işlenen suç miktarının da artacağına inanılmaktadır. İnternet üzerinden eğitimin giderek yayılacağını düşünenlerin oranı da yüzde 70`e yaklaşmaktadır.


SEKTÖRLERİN ÇALIŞMA ESASLARI DEĞİŞİYOR;

İnternet dünyası tüm sektörlerin çalışma esaslarını da değiştirmektedir. İnternet teknolojisi aynı zamanda topluma hizmet amacını ön plana çıkaran kamu kuruluşları için büyük olanaklar taşımaktadır. Çünkü internet vatandaşa sunulan hizmetin kalitesini arttırmak, kolaylaştırmak, saydamlaştırmak ve daha ucuza hizmet vermek için bulunmaz bir mucizedir. Vatandaşın bilgilendirilmesi, birtakım eğitimlerin sağlanması, pazar ve kamuoyu araştırmaları, vergi, harç tahsil ve takip işleri, dilekçeler, öneriler, hatta referandumların bile internet teknolojisi üzerinde yapılması hayal değildir. Nitekim bu konularda dünyada somut uygulamalar üretmiş birçok kamu kuruluşu ve yerel idareler vardır. İnternet sadece medya, oyun, eğlence aracı değildir. İnternet teknolojisi hayat kalitemizi yükseltmek için büyük fırsatlar sunmaktadır. Bu fırsatların değerlendirilmesi için her kesimin, her sektörün ve tabii ki kamu kuruluşlarının çalışma şartlarında zaman içinde değişikliklerin olması kaçınılmazdır. Baş döndürücü bir hızla bilgi ekonomisi yol almaktadır.


TÜRKİYE`NİN ŞANSI;

Yarının egemen ülkeleri, altyapılarını bilgi teknolojileri, enformasyon, konuşma, metin, resim, kaliteli ses, hareketli görüntü, bilgi iletişimi, işlenmesi ve saklanması üzerine kurma sürecindedirler. Yarının kullanacağı teknolojik altyapıyı olabildiğince doğru ve sağlıklı bir biçimde kestirebilmek gereklidir. Günümüzde sanayileşmiş ülkelerin egemenliklerini sürdürdüğü dünyamız, yarın sanayi ötesi aşamasına erişmiş ülkelerin egemenliklerini sürdüreceği bir dünyaya dönüşecektir. Yarının toplumları altyapılarını, bugün bilgi teknolojileri diye adlandırdığımız teknolojiler üzerine kuracaklardır. Bilgisayar ve onun türevleri, arkasındaki iletişim şebekeleri ile, otomobilde olduğu gibi yaygın bir altyapılaşma sonucu yeni bir yaşam biçimini oluşturacak ve tüm ekonomiyi de denetimi altına alacaktır. Türkiye eğer ekonomiyi bilişim temelli bir yapıya büründürmeyi öncelikli hedef olarak benimserse, bilgi teknolojileri alanında şansı vardır. Yani küreselleşme ciddiye alınacaksa, ürünlerimize dünya pazarlarında rekabet gücü kazandırılacaksa, Türkiye ekonomisini bilgi teknolojilerine dayandırmak zorundadır. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.