İhracata yönelik tarımsal üretime destek

29.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Sözleşmeli tarım çerçevesinde üretilerek ihraç edilecek tarımsal ürünlere ek teşvki verilecek. Tarımsal üretimin daha planlı, üretimin yanı sıra ihracat boyutunun da dikkate alınarak desteklenmesine yönelik olarak hazırlanan ihracat Sözleşmeli Tarımsal Üretimin Desteklenmesi Uygulamasına İliştin Tebliğ Resmi Gazete`de yayımlandı.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu`nun Tebliğine göre, bazı ürünlerin sözleşmeli tarım çerçevesinde üretimi yapılarak ihraç edilmesi durumunda ek teşvikler verilecek. Şimdiye kadar sadece destekleme alımlarıyla desteklenen tarımsal üretimin, ihracat boyutu da dikkate alınarak ek desteklerden yararlandırılmasıyla gerekli ürün standardının sağlanarak verimliliğin artırılması ve sürdürülebilir ihracatın sağlanmasının amaçlandığı bildirildi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı`ndan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Tebliğle getirilen uygulamayla, üreticilerle ihracatçılar arasında arz-talep esasına dayalı daha uyumlu bir çalışma ortamının sağlanması, talebe uygun kalite ve tandartta üretimin teşvik edilmesi, çiftçilerin hangi ürünü, ne amaçla, kimin için ürettiği ve uluslararası pazar koşulları hakkında bilgi edinmesi, ihracatçıların üretim sürecine katılması ve üretimden ihracata kadar olan süreçteki aracı sayısı azaltılarak maliyet avantajı elde edilmesinin hedeflendiği bildirildi.

Uygulama nasıl olacak

Buna göre, üreticilerle, üretilecek ürünü ihraç edeceği ürünün bünyesinde kullanan ihracatçılar arasında ürünün üretimi ve kullanımı ile ilgili olarak bir İhracat Bağlantılı Tarımsal Üretim Sözleşmesi imzalanacak. Sözleşme ilgili ihracatçı birliğine teslim edilecek.

Böylece, üretici belirli bir fiyattan ürününün satışını garanti altına alırken, aynı zamanda gereksinim duyduğu girdi ve teknik yardımı üretimin ilgili aşamalarında temin edebilecek. İhracatçı da ihraç edeceği ürünün standardını ve maliyetini bilerek pazarlama stratejilerini bu çerçevede geliştirecek.

Uygulamada, çiçek, sebze, kurutulmuş sebze, meyve sert çekirdekli meyve, ile dondurulmuş meyve ve sebze ile meyve ve sebze işleme sanayiine dayalı gıda maddeleri ihracatında geçerli olacak. Söz konusu ürünlerin ihracatında yapılan ihracat iadesi, sözleşmeli tarımsal üretimin desteklenmesi kapsamındaki ihracat için yüzde 40 oranında artırılarak uygulanacak.

Buna göre, söz konusu tebliğ kapsamında yapılan buket yapmaya elverişli veya süs amacına uygun cinsten ve çiçek ve tomurcuk ihracatında ton başına 327,6 dolar, sebzelerde ton başına 131.6 dolar, kurutulmuş sebzeler için 518 dolar, meyveler için 123.2 dolar ve kurutulmuş meyve ve sebze ile meyve ve sebze işleme sanayiine dayalı gıda maddelerinde de 91 dolar ihracat iadesi yapılacak.

İhracat iadesinin yüzde 40 oranında artırılmasıyla hesaplanacak olan bu iadenin yüzde 80`i üreticiye nakit olarak ödenecek. Yüzde 20`si ise ihracatçılar adına açılan mapsup hesabına alacak olarak kaydedilecek. İhracatçılar adına alacak kaydedilen söz konusu iade, ihracatçıların vergi, SSK primi, haberleşme giderleri ve enerji giderlerinden kaynaklanan borçlarına mahsup edilecek.

Patateşe ihracat iadesi

Bu arada, Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu`nun Resmi Gazete`de yayımlanan bir başka tebliği ile de 1 Ekim 2000 ile 30 Nisan 2001 arasında yapılacak patateş ihracatına ihracat iadesi desteği verilmesi kararlaştırıldı. Buna göre, söz konusu dönemde yapılacak patateş ihracatında ton başına 20 dolarlık ihracat iadesi verilecek. Ancak, yapılacak iade miktarı ihracat fiyatının yüzde 15`ini geçemeyecek.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.431 Değişim: 0,38% Hacim : 780 Mio.TL Son veri saati : 09:55
Düşük 9.431 19.11.2024 Yüksek 9.431
Açılış: 9.431
34,6058 Değişim: 0,18%
Düşük 34,4311 19.11.2024 Yüksek 34,7464
Açılış: 34,5438
36,6536 Değişim: 0,03%
Düşük 36,5376 19.11.2024 Yüksek 36,8101
Açılış: 36,6425
2.921,82 Değişim: 0,78%
Düşük 2.890,27 19.11.2024 Yüksek 2.931,76
Açılış: 2.899,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.