İAB Başkanı Çıtak: Türkiye çapında 47 bin kuyumcu dükkanı var
- türkiye çapında 47 bin kuyumcu dükkanı var. bildiğim kadarıyla en büyük bankamızın şube sayısı 1500 kadar -altın sektörü 2000 yılında tüm yılların rekorunu kırarak 205 ton altın ithal etti -çin, hindistan ve türk cumhuriyetleri ile ortak proje geliştirme çalışmaları yapacağız
İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkanı Serdar Çıtak, kuyumculuk sektörünün son yıllarda büyük bir büyüme gösterdiğine işaret ederek, Türkiye çapında 47 bin adet kuyumcu var. Bu büyük bir rakam, çünkü bildiğim kadarıyla en büyük bankamızın şube sayısı 1500 kadar dedi. Çıtak, İktisadi Araştırmalar Vakfı`nın, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürlüğü`nde düzenlediği toplantıda, Globalleşme Sürecinde İstanbul Altın Borsası ve Piyasaları konulu konferans verdi. Altının 1980 yılından önce Türkiye`ye yasal olmayan yollardan giriş yaptığını anımsatan Çıtak, daha sonra altının yurda giriş çıkışının serbest bırakılarak, vergi yükünün kaldırıldığını ve ekonominin hizmetine sunulduğunu kaydetti. İstanbul Altın Borsası`nın 1995 yılında kurulmasıyla birlikte Türk halkının altına olan geleneksel ilgisinin kurumsal bir yapı çerçevesinde Türk ekonomisine fayda sağlayacak bir hale gelmesinin sağlandığını aktaran Çıtak, şöyle konuştu: Altın, Türkiye`ye, kendisi üretmediği için uluslarası piyasalardan sağlanıyor. Talebin yüzde 90-95`i civarında bir kısmı kuyumculuk sektöründen geliyor. Tabii az da olsa yatırım ve saklama amaçlı talepler de var. Türkiye`de son 10-15 yılda kuyumculuk sektörü büyüme açısından büyük gelişmeler gösterdi. Büyüme hızlı oldu, sektör temsilcilerinden öğrendiğime göre, Türkiye çapında 250 bin kişi bu alanda istihdam ediliyor ve gene Türkiye çapında toplam 47 bin adet kuyumcu var. Bu çok büyük bir rakam. Çünkü bildiğim kadarıyla en büyük bankamızın şube sayısı 1500 kadar.
-ALTIN İTHALATINDA TÜM YILLARIN REKORU KIRILDI-
Türkiye`nin 1999 yılında zor bir ekonomik dönemden geçtiğini, buna karşın sektörün 2000 yılında tüm yılların rekorunu kırarak 205 ton altın ithalatı gerçekleştirdiğini vurgulayan Çıtak, bu rakamın sektörün dinamizmini gösterdiğini dile getirdi. Gümüş ve platin işlemlerine ise 1999 yılında geçildiğini anlatan Çıtak, gümüşte 2000 yılında toplam 187 ton talep geldiğini ve miktarın 113 tonunun ithalatla, kalan kısmının ise Türkiye`de gerçekleştirilen üretimle karşılandığını vurguladı.
-ULUSLARARASI PROJELER-
Borsa olarak uluslararası ilişkilere de önem atfettiklerine değinen İAB Başkanı, geçen yılın bu açıdan yoğun bir dönem olarak nitelendirilebileceğini, Borsa`ya uluslararası pazarlardan gelen kıymetli maddelerde artış olduğunu bildirdi. Serdar Çıtak, Bunun nedeni, Hindistan ve Çin`de bizim 5 yıllık deneyimlerimiz paralelinde birtakım örgütlenmeler kuruluyor olmasıdır. Hindistan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ile Çin`den Borsa Başkanı bizi ziyaret etti. Çin, Hindistan ve Türk cumhuriyetleriyle ortak proje geliştirme yolunda çalışmalar yapacağız diye konuştu. Çıtak, uluslararası piyasalarda altın fiyatını belirleyen ve fiyat tavsiye eden kuruluşlardan biri olan HCBC Bank`ın da İAB üyesi olduğunu belirtti. Türkiye`de sektörü temsil etme potansiyeli açısından büyüklüğü olan bazı illerde, altın borsasını sektör temsilcilerine anlatmak amacıyla toplantılar düzenlediklerini da anlatan Çıtak, sözlerini Altın piyasasıyla yolculuğa başlayan Borsa`nın, bu misyonunu para piyasalarında da geliştirmesi ve genişletmesi nihai hedeftir diye tamamladı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN