Gökalp; Yakında Avrupa Et Ürünlerini Bizden Karsılayacaktır
BSE Hastalığı Nedeniyle Avrupa Artık Kendi Etini Yiyemez, Türkiye`Den Et İster Duruma Gelecek, Bunun İçin Hayvancılık Desteklenmeli -Deli Dana Hastalığı Bugüne Kadar Türkiye`De Görülmediği Gibi, Şüpheli Vakaya Da Rastlanmamıştır -Bse Hastalığı Görülen Ülkelerden Hayvan, Hayvansal Ürünler Ve Yem İthalatına Çok Uzun Süredir İthal İzni Verilmiyor -Milyarda Bir Bulaşma Riski İhtimaline Karşı, Bse Görülen Ülkelerden Kedi-Köpek Maması İthalatını Yasakladık -Kaçak Gelen Hayvanlarda Bse Olması, Kaçak Etlerde Bse Bulaşması Riski Çok Düşük
ANKARA (A.A) - 06.12.2000 - Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, deli dana hastalığı (BSE) nedeniyle Avrupa`nın artık kendi ürettiği kırmızı eti yiyemez duruma geleceğini belirterek, Türkiye`den et ister hale gelecekler. Bunun için, hayvancılığın desteklenmesi ayrı bir önem taşıyor dedi. Gökalp, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, BSE hastalığı ve Türkiye açısından riskler konusunda bilgi verdi. İlk kez 1986 yılında İngiltere`de sığırlarda görülen BSE`ye benzer süngerimsi beyin hastalıklarının değişik versiyonlarının koyun, kedi, maymun ve insanlarda değişik şekillerde tespit edildiğini anlatan Bakan Gökalp, hastalığın hasta hayvanlardan elde edilen yem materyalleri yoluyla bulaştığının sanıldığını kaydetti. Hastalığın biyolojik mekanizmanısın tam olarak bilinmediğini, doğrudan temas yoluyla bulaşmanın tespit edilmediğini belirten Gökalp, insanlarda görülen süngerimsi beyin hastalığına benzerlikler nedeniyle BSE`nin hayvanlardan insanlara geçen zoonoz bir hastalık olarak değerlendirildiğini ifade etti. Gökalp, hastalığa neden olan prionun kuluçka döneminin, canlı hayvanlarda 4-5 yıl olduğunu, insanlarda ise 35-40 yıla kadar çıktığını belirterek, hastalığın kırmızı et ile bulaştığı yolunda da yeterli bulgu olmadığını kaydetti.
TÜRKİYE`DE RASTLANMADI;
İlk kez İngiltere`de görülen BSE`nin hastalıklı hayvan, et, et-kemik unu ihracatı ile diğer ülkelere yayıldığını anlatan Bakan Gökalp, halen Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İrlanda, Portekiz, Lüksenburg, İspanya, İsviçre ve Hollanda`da bu hastalığın görüldüğünü hatırlattı. Hastalığın çıkmasından sonra, Uluslararası Hayvan Hastalıkları Ofisi`nin (OİE) yayımladığı bültenlere bağlı olarak, hastalık görülen ülkelerden hayvan, et ve et-kemik unu ithalatının yasaklandığını belirten Gökalp, bu nedenle Türkiye`de bugüne kadar BSE hastalığına ve şüpheli vakaya rastlanmadığını bildirdi. Gökalp`in verdiği bilgiye göre, İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya`dan 1990 yılından, Fransa, Portekiz ve İsviçre`den 1996 yılından, Hollanda ve Belçika`dan 1997 yılından, Danimarka`dan bu yıl Ağustos, Almanya ve İspanya`dan bu yıl Kasım ayından itibaren hayvan ve hayvansal ürün ithalatına izin verilmiyor. OİE`nindirektifleri doğrultusunda, ithalat yasağı konulan ürün listeleri de yeniden düzenlendi. Kedi ve köpeklerde BSE görülmemesine karşın, bulaşma riskine karşın bu ülkelerden evcil hayvan maması ithalatı da 15 gün önce yasaklandı. Gökalp, Bu mamalar aracılığı BSE bulaşma riski milyarda bir olmasına karşın, bu ithalatı yasakladık dedi.
TÜRKİYE`DEKİ DİĞER ÖNLEMLER;
İthalat yasağı dışında, Türkiye`de BSE`nin ihbari mecburi hastalıklar arasına alındığını, hayvan yemlerinde et ve kemik unu kullanılmasına izin verilmediğini, Etlik Araştırma Enstitüsü`nde referans laboratuvar kurulduğunu, çok sayıda veteriner hekimin hastalıkla ilgili eğitildiğini anlatan Bakan Gökalp, bir taraftan da hayvan ve et kaçakçılığını önlemeye, yerli hayvancılığı ise geliştirmeye yönelik önlemler alındığını kaydetti. Türkiye`ye daha önce ithal edilen yüzbinlerde hayvanda da BSE hastalığına rastlanmadığını vurgulayan Bakan Gökalp, kaçak giren hayvanlarda BSE riskine karşı bir soru üzerine, bu hayvanların daha çok doğu ülkelerinden geldiğine, buralarda BSE görülmediğine dikkati çekerek, bu nedenle riskin çok düşük oluduğunu söyledi. Gökalp, BSE`nin hastalıklı uzuvlar olan beyin organı dışında, kırmızı kaslardan oluşan etlerle bulaşma olasılığı konusunda da kesin bulgular olmadığını, bu nedenle çok yüksek riskten söz edilemeyeceğini belirtti.
HAYVANCILIK DESTEKLENMELİ;
BSE hastalığı nedeniyle Avrupa`nın kendi ürettiği kırmızı etleri tüketemez hale geleceğine işaret eden Bakan Gökalp, Önemli bir hayvancılık potansiyeline sahip bulunan Türkiye, hastalığa karşı tedbirleri sürdürmesi ve hayvansal üretimini artırması halinde, yeniden ihracatçı ve stratejik bir ülke konumuna gelebilecektir. AB, Türkiye`den ithal ettiği kırmızı eti tüketmek durumanda kalacak dedi. Bu nedenle hayancılığın desteklenmesinin önem kazandığını vurgulayan Gökalp, uygulamaya koydukları 5 yıllık hayvancılık destekleme projesi kapsamında bu yıl sonuna kadar 33trilyon liralık kaynağın besicilere aktarılacağını, 2001 yılı için ise 100 trilyon liralık kaynak ihtiyacına karşın 48 trilyon lira bütçeye ödenek konulduğunu söyledi.
TÜRKİYE`DE KIRMIZI VE BEYAZ ETİN RİSKİ YOK;
Hedeflerinin her türlü risk materyalinin yem ve gıda zincirine girmesini önlemek olduğunu kaydeden Bakan Hüsnü Yusuf Gökalp, Tüketicilere sesleniyorum, Türkiye`de kırmızı ve beyaz et tüketmenin hiç bir riski yok dedi. Bakan Gökalp, ithal et konusunda gereken önlemlerin alınmasına karşın, halen tüketilen etlerin yüzde 60`ının ruhsatsız kesimhanelerden elde edildiği, bunların risk oluşturup oluşturmadığı yönündeki soru üzerine, ruhsatsız çalışan, asgari teknik ve hijyenik şartları taşımayan kesim yerlerine yıl sonuna kadar süre verdiklerini hatırlatarak, gerekli şartları taşımayanların bu yıl sonundan itibaren kapatılacağını söyledi. Gökalp, Biz sadece bizden ruhsat alan kesimanelerden sorumluyuz. Ancak, bizden izin ve ruhsat almadan çalışan bir çok kesimhane var. Bunlar hakkında yerel idare amirleri gereken tedbirleri almalı. İstanbul`da 6 bin tane fırın var, biz sadece 2 binini denetleyebiliyoruz. Yerel idare amirleri gerekeni yapmalı diye konuştu. Ankara`da EBK kesimhanesinin kapatılmasından sonra modern kesimhane kalmadığını hatırlatan Bakan Gökalp, bu amaçla Ankara Ticaret Borsası`nın kuracağı kesimhanenin gelecek yıl Ocak ayında hizmete girerek önemli bir eksiği kapatacağını anlattı. Yasaklamadan önce hangi ülkelerden et ithal edildiği yolundaki bir soru üzerine Bakan Gökalp, 1990`dan itibaren İngiltere`den et ithal edilmediğini, yasaktan önce yapılan ithalatın büyük bölümünün Almanya`dan gerçekleştirildiğini, bu bilgilerin daha sonra kamuoyuna açıklanabileceğini söyledi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN