Giyimde kalite tartışması

04.10.2024 - 00:22 | Son Güncelleme :
Giyimde kalite tartışması | Ekonomi Haberleri

Hazır giyimde artan maliyetler, sahada kalite sorunu yarattı. Araştırmalara göre giyim kategorisinde temmuz ayı yüzde 14’lük şikâyet artışıyla rekor kırdı. Sürdürülebilir moda tasarımcısı Arzu Kaprol’e göre hazır giyimde hızlı tüketim, beş kez kullanımı hedefliyor. Bu da hızlı atık oluşumu demek. Sektör temsilcileri ise şikâyetlerin nedenini tüketicinin bir alt markaya kaymasına bağlıyor.

HAZIR giyim sektöründe üretim maliyetlerinin yükselmesi ve enflasyonun yarattığı fiyat baskısına artan tüketici şikâyetleri de eklendi. ‘İade’ ya da ‘kalitesiz’ etiketleriyle yapılan paylaşımlarda dikkat çeken artış var. Hürriyet’e durumu değerlendiren uzmanlar bazı üreticilerin kaliteden ödün vererek fiyat tutturma yoluna gittiklerini belirtti. Tüketiciler ise aldıkları ürünlerin kısa sürede deforme olduğunu veya beklenen dayanıklılığa sahip olmadığını belirtiyorlar. Uzmanlara göre bu durum günü kurtarmaya yardımcı olsa da markaya sadakate darbe vuruyor. Uzun vadede güveni zedeliyor. 

Haberin Devamı

ŞİKÂYETLER ZİRVE YAPTI

Giyim sektöründe son dönemdeki şikâyetlerde öne çıkan ‘hashtag’lerin ‘değişim’, ‘kalitesiz’, ‘iade’, ‘kargo’ ifadelerinde yoğunlaşması tüketiciler kadar sektördeki firmaların da dikkatini çekiyor. ‘İade’ ‘hashtag’i sonra bir haftada yüzde 3 oranında arttı. Şikâyetvar’ın Hürriyet için yaptığı araştırmaya göre giyim kategorisindeki şikâyetlerin zirve yaptığı ay, bir önceki aya göre yüzde 14’lük artış yaşanan temmuz oldu. Eylülde da haftalık bazda artışlar yaşandı. Hazır giyimde en çok şikâyet edilen konularda yanıltıcı ürün bilgileri, kusurlu veya ayıplı ürünler başlıklarının öne çıkmasını sektör temsilcilerine sorduk. ‘Maliyet artışı kaliteyi düşürüyor’ iddialarını kabul etmeyen hazır giyim üreticileri sahadaki iade ve kullanıcı şikâyetlerine açıklık getiremedi.

‘TAVİZ VERİLİYOR’

Son dönemde kıyafetlerin kalitesiyle ilgili artan şikâyetlerin sektörün önemli bir sorununu gözler önüne serdiğini anlatan moda tasarımcısı Arzu Kaprol, yaşanan bu durumun hem müşteri memnuniyetsizliğine yol açtığını hem de sektörün itibarını zedelediğini söyledi. Sorunun temel nedeni olarak markaların maliyetlerini düşürmek adına kalitede ciddi tavizler vermesini gösteren Kaprol, “Hızlı moda akımı ve sürekli daha ucuz ürün arayışı, bu alandaki markaları daha hızlı ve daha az maliyetli üretime teşvik ediyor. Ancak bu hızlı üretim sürecinde, kalite kontrol mekanizmalarının zayıflaması ve kullanılan malzemelerin kalitesinin düşmesi büyük bir sorunu da gözler önüne seriyor” dedi.

Haberin Devamı

Arzu Kaprol

‘BEŞ GİYİMLİK ÜRÜNLER’

Şu anda genel olarak hızlı moda markalarının aradığı kalite standardının beş kullanım seviyelerinde olduğunu dile getiren Kaprol, bunun da satın alınan kıyafetin en iyi performansta, dikişleri açılmadan, kumaşı tüylenmeden, sadece beş kere giyilebileceği anlamına geldiğine işaret etti. Kaprol, beş kez iyi durumda bir giyim için ödenen bedelin ise aslında çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Son bir yılda yaşanan küresel krizlerin bu durumu daha da derinleştirdiğini ifade eden Kaprol, “Birçok marka, maliyetlerini düşürmek için farklı yöntemlere başvurdu ve bu durum maalesef ürünlerin kalitesine yansıdı. Bu sorunun çözümü için sektörün tüm paydaşlarının ortak bir çaba göstermesi gerekiyor. Kullanıcıların da bilinçli tercihler yaparak bu sürece katkı sağlayabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, ‘Bir defa giydim, yıkadım daha sonra kullanılmaz hale geldi’ olayının hem iç piyasa hem de ihracat ayağında olan üreticiler olarak çok karşılaştıkları bir durum olmadığını savundu. Üretimin belli standartları olduğunu anlatan Kaya, “Ürün ve müşteri testleri yapılıyor. Mutlaka bir yerden birisi yakalar” diye konuştu. Sanılanın aksine maliyetlerdeki artışı ürüne yansıtmadıklarını belirten Kaya, “Geçen yıla göre üretimde birim fiyatlarımızda yüzde 3 ila 5 arasında bir düşüş var. İşçilik maliyetlerimiz geçen seneden bu seneye göre yüzde 120 arttı” ifadelerini kullandı.

‘TÜKETİCİ BİR ALT KATEGORİYE GEÇTİ’

TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat’a göre ise hammadde fiyatlarının yüksek olması ve dünya piyasalarında yaşanan resesyon sebebiyle kaliteli ürüne ulaşmak şu an eskisine oranla daha güç. Fayat, tüketicilerin giyimde bir alt markaya yöneldiğine işaret ederek, “Şikâyetler de alt markadan alıştığı markanın performansını beklemekten kaynaklanıyor” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

HAKEM HEYETİNE GİDİLMELİ

“Aldım, ilk yıkamada hemen tüylendi, açıldı, bozuldu, rengi soldu” gibi şikâyetleri yıllardır aldıklarını anlatan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin ise böyle bir durumla karşılaşıldığında yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Tüketici fişiyle birlikte ürünü alıp firmaya gitmeli, yaşadığı sorunu anlatıp, değişim talebinde bulunmalı. Firmadan; ‘tüketici hatası’ cevabını alması halinde fişle birlikte Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurup, değişim veya iade talep etmeli. Yapılan inceleme sonucunda heyet durumu değerlendirip, değişim ya da iadeye karar veriyor.” Tüketici hakem heyetlerine e-Devlet üzerinden de başvuru yapılıyor.

EN ÇOK GELEN ŞİKÂYETLER

Gömlek bir yıkamada renk attı

İki yıkamada jilet atmışsınız gibi parçalandı

Bir kere giydiğim tişörtün akşama ipleri SÖKÜLDÜ

XL bedenden M bedene düştü

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.