Girişimcinin ömrü uzun
Hanzade Doğan Boyner: Bugün artık girişimci şirketler başarılı oluyor
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4fbe601c04688fbd60c0.jpg">
DOĞAN Online Kurucu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, dijital çağda artık girişimciliğin de anlamının değişmeye başladığını belirterek, “Bugün artık büyük şirketler değil, girişimci şirketler başarılı oluyor” diye konuştu.ımg>
DOĞAN Online Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, dijitial dönüşümle birlikte girişimciliğin de geleneksel anlamının değişmeye başladığını söyledi. Bugün artık girişimciliğin sadece bir iş kurup, onu büyütmek ve istihdam yaratmak anlamına gelmediğini belirten Hanzade Doğan Boyner, “Dijital dönüşüm çağında, girişimci şirketler daha başarılı oluyor.
hurriyet.com.tr'nin haberine göre: Artık büyük şirket değil, girişimci şirket diyoruz. Bu da girişimci profesyonellerle birlikte mümkün. Dolayısıyla girişimcilik bir kafa yapısı, bir ruh demek. Girişimci ise risk alan, cesaretli, hayal kuran, vizyon sahibi, mevcut durumu kabul etmeyen, fark yaratmayı arzulayan, bir işin neden olmayacağını değil, nasıl olabileceğini deneyen, yaptığı işe tutkuyla bağlanan, mükemmeli arayan kişidir” dedi.
REKABET AVANTAJI ÖNEMLİ
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Türkiye Kalite Derneği (KALDER) tarafından bu yıl 23’üncüsü düzenlenen Ulusal Kalite Kongresi’nin açılışında konuşan Hanzade Doğan Boyner, Türkiye’nin rekabet gücünü arttırabilmesi için hızlı büyüme sağlayan ve yüksek katma değer yaratan şirketlere ihtiyacı olduğunu vurguladı. Bunun da ancak girişimci ruha sahip kişilerin ekonomiye kazandırılması ile mümkün olduğunu kaydeden Hanzade Doğan Boyner, şöyle konuştu:
“Örneğin ABD’nin bugün dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri olmasında, hiç kuşkusuz toplumun sahip olduğu girişimci ruhun büyük payı var. Avrupalılar ise girişimcilikte ABD’den biraz geri kalıyor. İşte bu ihtiyaç duyulan girişimci ruh Türklerin DNA’sında da var. Türkiye’de girişimcilik için gereken toplumsal ruh var, ama bunun daha fazla harekete geçirilebilmesi için yapılması gereken birçok reform bulunuyor.”
‘YARATICI YIKIM’A DİKKAT
Dijital çağda girişimci şirket kavramının giderek önem kazandığını vurgulayan Hanzade Doğan Boyner, şöyle devam etti: “Yale Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre 1920’lerde S&P 500 şirketlerinin ömrü ortalama 67 yıldı. Bugün ise şirket ömrü 15 yıla kadar düştü. Buna dijital dönüşüm ya da yaratıcı yıkım da deniyor. Geçmişte çok büyük olan Kodak, bugün aynı yerde değil. Yahoo’nun yerine bugün Google, Youtube’u konuşuyoruz. Örneğin bugün Hepsiburada.com, kısa süre içinde cirosu, müşteri sayısı ve lojistik altyapısı ile Türkiye’nin en büyük perakende şirketlerinden biri haline geldi. Hepsiburada.com’un bu noktaya gelişinde, girişimci ruha sahip yönetim ekibi ve çalışanlarının payı büyük.”
EN KISITLI KAYNAK İNSAN GÜCÜ
HANZADE Doğan Boyner, öğrenci yurtlarından, garajlardan çıkan şirketlerin bugün yerleşik düzeni bozup dev şirketlere dönüştüklerini belirterek şunları söyledi: “Değişimin hızı bu çağın tek emin olduğumuz özelliği. Bu çağda sermaye değil, insan kaynağı daha kısıtlı. O nedenle nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ve girişimciliğin desteklenmesi büyük önem taşıyor.”
BAŞARISIZLIKTA KORKMAYIN
DOĞAN Online olarak kısa sürede yakaladıkları başarının yanı sıra birçok başarısız projelerinin de olduğunu söyleyen Hanzade Doğan Boyner,
“Başarısız olmaktan korkmuyoruz. Bunlardan ders aldık ve yeni işlerimiz için bir merdiven olmasını sağladık” dedi. Genç girişimcilere ‘Hayal kurmaktan vazgeçmeyin’ şeklinde seslenen Hanzade Doğan Boyner şu tavsiyelerde bulundu: Hayal kurun ama olmadığı yerde bırakmayı bilin. Fikrinizin kolay ve basit anlatılılır olması lazım. Her girişimcinin iyi bir ekibi olmalı.
Başarısızlıktan korkmayın, ders almayı bilin. Yaratıcı yıkımlarda bu çağın getirdiği çok fırsat var, bunları kaçırmayın.
YAŞAM KALİTESİ İÇİN İŞ GÜVENLİĞİ
KALDER Başkanı Hamdi Doğan, 23 yıldır kesintisiz düzenlenen Kalite Kongresi kapsamında 22 yıldır kesintisiz verilen Mükemmellik Ödülleri’nin Türkiye’de kalite kavramının yerleşmesi ve şirketlerde yaygınlaşmasına büyük katkı sağladığını söyledi. 2014’e başta Soma faciası olmak üzere hiçbir mazerete sığmayacak iş kazalarının damga vurduğunu kaydeden Hamdi Doğan şöyle konuştu: “Biz dernek olarak şirketlerde kaliteyi değil aynı zamanda yaşam kalitesinin de artırılmasını çok önemsiyoruz. Bu amaçla faaliyetlerimiz arasında iş güvenliği önemli bir yer tutuyor. Bu alandaki çalışmaları artırarak devam ettireceğiz.”
AR-GE'YE HARCANAN PARAYA ACIMAM
ZORLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu da, kendisinin huysuzluk derecesinde mükemmelliyetçi olduğunu belirtti. Zorlu, “Başarı için ilk şart işinize aşkla bağlı olmak. Ben her hafta fabrikalara giderim, orada üretimi, sevkıyatı bizzat görürüm. Gider bizzat işe dokunurum, gitmezsem orası benim değildir. Girişimci bir sporcu gibi sürekli antrenman yapmalı. Yenilik yoksa başarı da yoktur. Örneğin Vestel’i alalı 21 yıl oldu. İlk değiştirdiğim yer Ar-Ge merkezi oldu. Eskiden bir tamirhane gibiydi, şimdi gidin bakın uzay üssü gibi oldu. 15 bin metrekare Ar-Ge alanımız var. Ar-Ge’ye harcanan paraya acımam” diye konuştu.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN