Gıda sektörü palm yağına kilitlendi

01.05.2022 - 11:55 | Son Güncelleme :
Gıda sektörü palm yağına kilitlendi | Ekonomi Haberleri

Endonezya’nın iç pazarı önceliklendirerek geçtiğimiz günlerde palm yağı ihracatına getirdiği yasağın ardından, küresel piyasada palm yağı fiyatlarında önemli bir artış olacağı tahmin ediliyor.

Hürriyet gazetesinden Gamze Şener'in haberine göre; Rabobank Kıdemli Analisti Oscar Tjakra konuyla ilgili, “Bu yasak, küresel yağ kıtlığı sorununu çok daha kötüleştirecek ve fiyatları artıracak” değerlendirmesini yaptı. Paketli gıdalar başta olmak üzere gıda sektörünün önemli bir girdisi olan palm yağına ilişkin Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Ebru Akdağ ise “Türkiye, palm yağının neredeyse tamamını Malezya’dan alıyor.

Haberin Devamı

Malezya’dan üretim ve tedarikte sorun olmayacağı mesajını aldık. Ancak mart ayında palm yağında gümrük vergisi sıfırlanmıştı, süre 30 Haziran’da sona eriyor. Eğer karar uzatılmazsa, bu durum fiyat artışlarına neden olabilir ve tüm gıda sektörünü olumsuz etkileyebilir” diye konuştu. Geçen yıl 700 bin ton palm yağı ithal eden Türkiye, palm yağının neredeyse tamamını Malezya’dan alsa da haziran ayında, palm yağında sıfır gümrük vergisi kararının sona erecek olması, gıda sanayicilerinde fiyat artış beklentisine neden oldu.

‘SORUN YOK’ MESAJI

Endonezya, palm yağında en büyük söz sahibi ülke olarak biliniyor. Palm yağında küresel arzın yüzde 60’ından sorumlu olan Endonezya, sürdürülebilir üretim söz konusu olduğunda ise en yakın rakibi Malezya’nın gerisinde kalıyor. MÜMSAD Başkanı Akdağ, Türkiye’nin Malezya’yla serbest ticaret anlaşması olduğunu ve gümrük vergisinin Endonezya’ya göre daha düşük olduğunu belirterek, “Malezya’nın tercih edilmesinde kalite faktörü de var. Endonezya zaten son dönemde ihracat kısıtları uyguluyordu, şimdi daha sert bir önlem almış oldu. Geçtiğimiz günlerde Malezya Tarım Bakanı, beraberindeki heyetle Türkiye’de görüşmelerde bulundu. Benim de katıldığım görüşmelerde bize, üretim ve tedarikte sorun olmayacağı belirtildi” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

ÜRETİM 77 MİLYON TONA ÇIKABİLİR

PALM yağı dünyada en çok tüketilen bitkisel yağ çeşidi olarak kabul ediliyor ve gıda sektörü için önemli bir yere sahip. 2020 yılında küresel palm yağı üretimi 73 milyon ton olurken, üretimin bu yıl 77 milyon tona çıkması bekleniyor. Rabobank Kıdemli Analisti Oscar Tjakra, Endonezya’nın kararının etkilerini görebilmek için zamana ihtiyaç olduğunu belirterek, “İhracat yasağının ne kadar ciddi sonuçları olacağı, bu yasağın ne kadar uzun olduğuna bağlı olacak. Kısa vadede bitkisel yağ fiyatlarının yüksek seviyelerde olduğunu görebiliriz. Bu durum gıda sektörünü de etkileyecektir” diye konuştu.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4388 Değişim: 0,31%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3890 Değişim: 0,43%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,35 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.