Gıda sektörü palm yağına kilitlendi
Endonezya’nın iç pazarı önceliklendirerek geçtiğimiz günlerde palm yağı ihracatına getirdiği yasağın ardından, küresel piyasada palm yağı fiyatlarında önemli bir artış olacağı tahmin ediliyor.
Hürriyet gazetesinden Gamze Şener'in haberine göre; Rabobank Kıdemli Analisti Oscar Tjakra konuyla ilgili, “Bu yasak, küresel yağ kıtlığı sorununu çok daha kötüleştirecek ve fiyatları artıracak” değerlendirmesini yaptı. Paketli gıdalar başta olmak üzere gıda sektörünün önemli bir girdisi olan palm yağına ilişkin Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Ebru Akdağ ise “Türkiye, palm yağının neredeyse tamamını Malezya’dan alıyor.
Malezya’dan üretim ve tedarikte sorun olmayacağı mesajını aldık. Ancak mart ayında palm yağında gümrük vergisi sıfırlanmıştı, süre 30 Haziran’da sona eriyor. Eğer karar uzatılmazsa, bu durum fiyat artışlarına neden olabilir ve tüm gıda sektörünü olumsuz etkileyebilir” diye konuştu. Geçen yıl 700 bin ton palm yağı ithal eden Türkiye, palm yağının neredeyse tamamını Malezya’dan alsa da haziran ayında, palm yağında sıfır gümrük vergisi kararının sona erecek olması, gıda sanayicilerinde fiyat artış beklentisine neden oldu.
‘SORUN YOK’ MESAJI
Endonezya, palm yağında en büyük söz sahibi ülke olarak biliniyor. Palm yağında küresel arzın yüzde 60’ından sorumlu olan Endonezya, sürdürülebilir üretim söz konusu olduğunda ise en yakın rakibi Malezya’nın gerisinde kalıyor. MÜMSAD Başkanı Akdağ, Türkiye’nin Malezya’yla serbest ticaret anlaşması olduğunu ve gümrük vergisinin Endonezya’ya göre daha düşük olduğunu belirterek, “Malezya’nın tercih edilmesinde kalite faktörü de var. Endonezya zaten son dönemde ihracat kısıtları uyguluyordu, şimdi daha sert bir önlem almış oldu. Geçtiğimiz günlerde Malezya Tarım Bakanı, beraberindeki heyetle Türkiye’de görüşmelerde bulundu. Benim de katıldığım görüşmelerde bize, üretim ve tedarikte sorun olmayacağı belirtildi” yorumunda bulundu.
ÜRETİM 77 MİLYON TONA ÇIKABİLİR
PALM yağı dünyada en çok tüketilen bitkisel yağ çeşidi olarak kabul ediliyor ve gıda sektörü için önemli bir yere sahip. 2020 yılında küresel palm yağı üretimi 73 milyon ton olurken, üretimin bu yıl 77 milyon tona çıkması bekleniyor. Rabobank Kıdemli Analisti Oscar Tjakra, Endonezya’nın kararının etkilerini görebilmek için zamana ihtiyaç olduğunu belirterek, “İhracat yasağının ne kadar ciddi sonuçları olacağı, bu yasağın ne kadar uzun olduğuna bağlı olacak. Kısa vadede bitkisel yağ fiyatlarının yüksek seviyelerde olduğunu görebiliriz. Bu durum gıda sektörünü de etkileyecektir” diye konuştu.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN