Gelişmekte olan ekonomiler için yeni bir 'izleme' geliştirildi

02.04.2020 - 09:12 | Son Güncelleme :
Gelişmekte olan ekonomiler için yeni bir 'izleme' geliştirildi | Ekonomi Haberleri

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, gelişmekte olan ekonomilerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının etkisine dayanma kabiliyetlerini incelemek ve değerlendirmek üzere yeni bir izleme geliştirdiğini duyurdu.

 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) yapılan açıklamada, bankanın gelişen ekonomilerin Kovid-19 salgının etkisine dayanma kabiliyetlerini incelemek ve değerlendirmek üzere yeni bir izleme geliştirdiği belirtildi.

Açıklamada, "Salgın gelişmekte olan ülkelerin sağlık sistemleri üzerinde görülmemiş bir baskı oluşturdu. Salgının durdurulmasına ilişki alınan önlemlerin arz ve talebi olumsuz yönde etkiledi." değerlendirmesi yapıldı.

Haberin Devamı

Düşen emtia fiyatlarının, değer zincirindeki aksamaların, turizm ve döviz girdilerindeki düşüşün de dahil olduğu dış şokların, alınan önlemlerin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini artırdığı ifade edilen açıklamada, "Birçok hükümet, çalışanları ve şirketleri desteklemek için geniş kapsamlı mali paketler sundu. EBRD de salgınının etkisiyle mücadele için şirketlere yardımcı olmak amacıyla 1 milyar avroluk 'acil durum dayanışma paketi' hazırladı." ifadelerine yer verildi.

##$HABER_1461121$##

Açıklamada gelişen ekonomilerin direnç seviyelerinin, ekonomilerin üretim yapısına, istihdam piyasasına, şoklara ne kadar maruz kalacağına, mali manevra alanlarının olup olmadığına bağlı olacağı belirtildi.

Ekonomik etkilerin, Litvanya, Polonya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Karadağ ve Türkiye gibi perakende sektörünün toplam ekonomi içerisinde daha yüksek paya sahip olduğu ekonomilerde daha fazla hissedilebileceği vurgulanan açıklamada, hükümetlerin uyguladığı önlemlerin istihdamda kayba yol açtığı Orta Asya, Kafkas ve Güneydoğu Akdeniz bölgelerinde de olumsuz ekonomik etkilerin daha fazla olabileceği aktarıldı.

Açıklamada düşük petrol fiyatlarından Orta Asya ekonomilerinin, Azerbaycan'ın ve Rusya'nın olumsuz yönde etkilenebileceği bildirildi.
Avrupa'da ve Balkanlar'da ekonomilerin tedarik zincirlerinin son derece iç içe geçmiş olduğunun altı çizilen açıklamada, Hırvatistan, Gürcistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Arnavutluk ve Karadağ'ın toplam ekonomileri içerisinde turizm gelirlerinin yüzde 20’nin üzerinde olduğu kaydedildi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.