Garanti Sınırı Netleşecek
Dış piyasaların yeniden Türkiye`ye güvenini sağlamak için gündeme gelen, Türk bankalarının aldıkları dış kredilerin garanti kapsamına alınması konusunda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) çalışmalarını sürdürüyor.
Reuters`in bankacılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre, hangi kredilerin garanti kapsamına alınacağı ve garanti süresine ilişkin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun yaptığı çalışmanın bu hafta içinde sonuçlandırılması beklendiği belirtildi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre garanti kapsamına, banka sahiplerinin diğer şirketleri için aldıkları krediler, özsermayeden kaynaklanan yükümlülükleri, suç oluşturan faaliyetlere ilişkin krediler gibi muazzalı olanların girmemesi bekleniyor. Çalışmalar ile Bankalar Kanunu`nun üçüncü, ondördüncü ve onbeşinci maddelerinde yer alan konuyla ilgili düzenlemelere açıklık getirmesi bekleniyor. Türkiye`nin bu yıl haziran sonu itibariyle 106.029 milyar dolar olan dış borç stokunun, 24.904 milyar doları kısa vadeli, 81.125 milyar doları da orta ve uzun vadeli borçlardan oluıuyor. Kısa vadeli dış borçların 13.998 milyar doları ticari bankalar, orta ve uzun vadeli dış borçların ise 6.061 milyar doları finansal kesime ve bununu da 3.508 milyar doları bankalara ait bulunuyor. Bankaların dış borç stoku 17.5 milyar dolar düzeyinde hesaplanıyor.
Hazine verilerine göre Türkiye 2001 yılında toplam 24.441 milyar dolar dış borç geri ödeemesi yapacak. Toplam kamu sektörünün dış borç ödemesi 11.990 milyar dolar, özel sektörün borç ödemesi ise 12.376 milyar dolar seviyesinde olacak. Bu arada, önümüzdeki yıl ödenecek dış borçlar arasında bankaların aldığı sendikasyon kredileri önemli bir yer tutuyor. Bu yıl alınan ve gelecek yıl ödenecek sendikasyon kredileri 5 milyar dolar ve 500 milyon eurodan oluşuyor.
Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu`na devredilen Demirbank`ın gelecek yıl ödenecek olan sendikasyon kredilerinin tutarı 350 milyan dolar civarında bulunuyor. (YENİ BİNYIL)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN