G20'den ne sonuç çıktı?

11.02.2015 - 14:14 | Son Güncelleme :

G20' de aile fotoğrafı bu yıl İstanbul'da çekildi

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4a31601c04688fbd3a2d.jpg">

Önde gelen ülkelerin oluşturduğu G20 grubunun maliye bakanları ve merkez bankası başkanları dün İstanbul'da sona eren toplantıların ardından küresel büyümedeki belirsizliği vurguladılar ve gerektiğinde durgunluğu önleyecek parasal ve mali politikaları uygulamayı vaat ettiler.

ABD, G20 ülkelerinin, ihracatlarını desteklemek için kurda devalüasyon yoluna gitmemelerini istedi. Bu ifade, ABD'nin müttefiklerinin büyümeyi güçlendirmek için kurlarda manipülasyona gittikleri yolunda kuşkular beslediğini gösteriyor.

ABD Hazine Bakanı Jack Lew, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinin, gelirlerinden çok harcama yoluna gitmelerini önerdi ve sadece ABD'nin güçlü olmasının küresel ekonomi için olumlu olmayacağını söyledi.

Lew gazetecilere yaptığı bir açıklamada, Avrupa'da daha fazla mali politika ihtiyacı var. Talep yetersiz kalıyor. Her ülkenin kendine özgü bir mali alanı vardır. Bu mali alanlar talebi büyütmek için kullanılmalıdır dedi.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

G20'de aile fotoğrafı

G20 toplantısı, büyük ekonomilerin birbirlerinden farklı hızlarda işlediği, parasal politikaların değişiklik gösterdiği ve Yunanistan'ın hâlâ Avrupa için sorun oluşturduğu bir ortamda yapıldı.

Rekor düzeyde cari fazlası olan Almanya, G20'nin talebi güçlendirmek için daha çok harcama yapması çağrılarına şimdiye kadar kulak tıkamıştı.

G20 toplantısının sonuç bildirgesinde, üretimin parçası olarak borçların da sürdürülebilir bir yola sokulacağı belirtildi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ise, Avrupa'daki görünüm için daha olumlu bir tablo çizdi. Shaeuble, küresel büyüme tahminlerinin iyileşme gösterdiğini, ancak bunun tek nedeninin ABD'deki ekonomik aktivitenin güçlenmesi olmadığını söyledi.

Schaeuble, Paralel olarak Avrupa'da da büyüme tahminlerinde belli bir güçlenme var. Özetle söylersek, kötü olmayan bir yola girmiş bulunuyoruz dedi.

Sonuç bildirgesinde euro bölgesi, Japonya ve bazı gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin yavaşladığı vurgulandı. Avrupa Merkez Bankası'nın, Almanya'yı kaygılandıran nicel gevşeme adımının, euro bölgesinde toparlanmayı daha da güçlendireceği belirtildi.

Yunanistan sorunu

G20 bildirgesinde terör gruplarının finansmanını önlemek için sıkı denetimler getirilmesi istendi. Bildiride terörün finansmanı veya kara para aklamak için kullanılmasını engellemek için, ödeme sistemlerinde şeffaflığı artırmak için kurallar belirlenmelidir denildi.

G20 yetkililerine göre, her ne kadar Yunanistan bildirgede ismen zikredilmese de, toplantı süresince yapılan çoklu ya da ikili görüşmelerde, bu ülkenin euro bölgesi ile yeni bir anlaşma yapma isteği ana gündem maddesi oldu.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann Reuters ile yaptığı söyleşide, Yunanistan'dan kamu finansmanını daha sıkı yöneterek ve reformları gerçekleştirerek toparlanmak için çaba göstermesini istedi ancak Atina ile yaşanan inatlaşmada ülkesinden geri adım işareti vermedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.