Fondaki bankalar Mülkiyelilere emanet

15.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ekonomi bürokrasisine hakim olan mülkiyetler, fondaki bankaları’da “ele geçirdi”. Fondaki bankaların çoğunda genel müdürler Mülkiyeli...

Mülkiyeli olan BDDK Başkanı Zekeriya Temizel , fondaki bankaların üst kurulu diye adlandırılan kurulun başına da yine Mülkiye’den arkadaşı Tevfik Altınok’u getirmişti. Bu arada SPK Başkanlığına da yine bir mülkiyeli olan Doğan Cansızlar’ın getirilmesiyle ekonomi bürokrasisinde Mülkiyeli hakimiyeti zaten kurtulmuştu. Fondaki bankaların başındaki yöneticilerin de büyük çoğunluğunun Mülkiyeli olması, finans sektöründe mülkiyeli hakimiyetini iyiden iyiye pekiştirmişti. İşte fondaki bankalar ve yönetimindeki isimler. ..


BDDK DÖNEMİ:

BDDK’nın kurulması, fonun BDDK’ya devrive ardından da Zekeriya Temizel’in başkanlık koltuğuna oturmasıylasektörde Mülkiyeli olanların şansı daha da açılmış gibi. Fondaki bankaların büyük çoğunluğunda özellikle de Aralık 1999 sonrası devralınanlar da tesadüf müdür bilinmez, mülkiyelilerin ağırlığı görülüyor. İşte Yaşarbank Genel Müdürü Nur Aydınoğlu, Yurtbank GenelMüdürü Onur Arı, Egebank Genel Müdürü Cevdet Erkanlı ve de Esbank Genel Müdürü Ertuğrul Timur’un ortak noktası Ankara Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi mezunu olmaları. Yani mülkiyeli kimliği taşımaları...

Önce Sümerbank’a Yönetim Kurulu Başkanı Vekili ve Genel Müdürü göreviyle getirilen Atilla Taşdemir de mülkiyeli..

Egebank’ın Genel Müdürlük koltuğunda 1964 doğumlu Cevdet Arkanlı oturuyor. Erkanlı, Ankara Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu, ODTÜ’de de yüksek lisans yapan Erkanlı, Kentbank Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde de bulunmuş. Fon tarafından da Egebank’ın başına atanmış.

Esbank’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürlük görevini üstlenen Ertuğrul Timur, 1944 doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi İktisat ve Maliye bölümünden mezun olan Timur, çalışma hayatına 1965 yılında Maliye Bankanlığı Bütçe ve Kontrol Müdürlüğünde I. Mümtaz olarak başlamış. İş Bankası’nda çeşitli üst düzey görevler de bulunan Timur, 21.12.1999 tarihinde fon tarafından Esbank’a Yönetim Kurulu Başkanı ve GenelMüdür olarak atanmış.


GELENEĞİ BOZULDU:

Aralık 1999 sonrası fona devredilen bankaların yönetimlerindeki Mülkiye hakimiyeti geleneği, hem Bank Kapital hem de Demirbank’ın başına atanan Engin Akçakoca ile bozulmuş gibi görünüyor. 1951 doğumlu olan Akçakoca, ODTÜ İşletme Bölümü Mezunu. Bankacılık hayatına İş Bankası’nda Müfettiş yardımcısı olarak başlayan Engin Akçakoca , çeşitli bankalarda üst düzey görevlerde bulunmuş. Son olarakKoçbank’ta Genel Müdürlük görevi yaparken, Burhan Karaçam’ın bankanın yönetimine getirilmesiyle, e-mail mesajı ile istifa eden (bankacılık sektöründe e-mail’li ilk istifa) Akçakoca, Bank Kapital’in Ekim 2000ðe fona devredilmesiyle birlikte , bu bankaya atanmıştı. İki ay önce de Demirbank’ın fona devredilmesiyle bu bankanın yönetimine de getirilen Akçakoca, Çıngınllıoğlu ailesi ile ufak çaplı bir tartışma da yaşamıştı.


Bu arada Temizel öncesi fona devredilen bankaların yönetim kadrolarında Mülkiyelilerin ağırlığının olması da araştırmamızın diğer bir ilginç yanı. 26 Ekim 1998 tarihindefona Devredilen Bank Ekspres’in genel müdürlük koltuğunda oturan Doğan Tunalı, 1947 doğumlu. Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisinden mezun olduktan sonra bankacılık kariyerine Esbank’ta başlamış. Aynı gurubun bazı iştiraklerinde yönetim kurulu üyeliğini de yapan Tunalı, 27 Kasım 1998’de Bankekspres’e Genel Müdür olarak atanmıştı.

İnterbank Genel Müdür koltuğunda oturan Ekrem Aydemir, 1945 doğumlu. İstanbul Üniversite İktisat Fakültesi İşletme – Mliye bölümü mezunu olan Aydemir, bankacılık hayatına 1968 yılında Emlak Bankası’ndaMüfettiş Yardımcısı olarak başlamış. Nisan 1992’Den itibaren Ziraat Bankası’nda Genel Müdür Yardımcısı olarak Çalışan Aydemir , İnterbank’ın 1998 yılında fona devredilmesi sonrasında İnterbank’a Genel Müdür olarak atanmıştı. 1999 yılına mafya, siyasi ve işadamları üçgeninin somut bir örneği olarak damgasını vuran Türkbank’ın fondayken de yönetiminde sıkça değişim yaşanmıştı. Örneğin Zafer Kültürlü hakkında Emlakbank’ta genel müdürlük yaptığı döneme ilişkin İstanbul Ağır Ceza mahkemesinde süren bir dava olmasına rağmen , Türkbank’ınbaşına getirilmişti. Mayıs 2000’e kadar Türkbank’ın başında olan Kültürlü, bu tarihte görevden ayrılmış ancak fon bankaya yeni bir genel müdür atamıştı. Halen Türkbank’ın başında vekaleten İsmet Tuğrul bulunuyor. Tuğrul’da Kültürlü gibi mülkiyeli. 1957 doğumlu Tuğul, bankacılık hayatına Bankalar Yeminli Murakıp Yardımcısı olarak başlamış. İsmet Tuğul, Mayıs 1996’dan itibaren Türkbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü yardımcısı görevini yürütüyordu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.