Fon Bankalarına Devler Talip
Kurul 8 bankaya ilişkin eylem planını açıklarken, gözler bankalara kimlerin talip olacağına çevrildi. Yılbaşında birçok yerli ve yabancı büyük banka Fon`dan banka almak istediklerini dile getirmişlerdi.
Fon`daki 8 bankanın satışına ilişkin geçen hafta açıklanan eylem planı sonrasında gözler, bu bankalara hangi grupların talip olacağına çevrildi. İlgi konusunda çeşitli varsayımların tartışıldığı piyasalarda, yabancıların ciddi bir ilgi göstermesi bekleniyor. Bu bankaların gelecekte avantajlı olmak isteyen bankacılar için önemli bir potansiyel taşıdığı yönündeki görüşlerin yanı sıra beklenilen verimin elde edilemeyecek olması nedeniyle satın alacakların iyi düşünmesi gerektiği yönünde de fikirler ileri sürülüyor. Genel anlamda bankacıların üzerinde anlaştıkları en önemli konu ise, bu bankaları alacaklara ciddi teşviklerin sağlanması gerektiği. Bankacılar, bu bankaların cazibesini artırılması gerektiğini belirterek, vergi ve benzeri teşviklerin sağlanması için bir an önce yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini söylediler.
Türkiye`nin perakende ve yatırım bankacılığı için önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten yabancı uzmanlar, Yabancı bankalar için Türkiye`de şube altyapısı oluşturmak pahalı. dolayısıyla, yabancı bankalar için Türk bankalarını satın almak veya ortaklıklar kurmak daha avantajlı olacaktır dediler. Bu bankalara hangi yerli ve yabancı kuruluş ilgi gösterir diye baktığımızda listede Türkiye`nin ve dünyanın devlerini görüyoruz. Geçen yıl 5 bankanın Fon kapsamına alınmasının ardından yerli ve yabancı bir çok büyük banka bu bankalara talip olduğunu açıklamıştı. Bu bankalar arasında Citibank, Deutsche Bank, Societe Generale, Akbank, Koçbank, Demirbank, Oyakbank ve bünyesinde 3 bankanın olduğu Doğuş Grubu yer alıyor. Bu bankaların patronları veya genel müdürleri 2000 yılının ilk aylarında yaptıkları açıklamalarda Fon bankalarına talip olduklarını açıklamışlardı.
CİTİBANK; Türkiye`de faaliyet alanlarını genişletmeyi amaçlayan yabancı bankaların başında Citibank geliyor. Citibank Türkiye Genel Müdürü Sebastian Paredes, Türk finansal piyasalarındaki faaliyetlerini artırmayı amaçladıklarını, bu doğrultuda çeşitli girişimlerde bulunduklarını söylemişti. Fon yönetiminde bulunan bankalarla ilgilendiklerini her zaman dillendiren Citibank, son dönemlerde Türk Ekonomi Bankası ile ortaklık görüşmelerine başladı. TEB, Citibank`la ortaklık konusunda görüşmelerin olduğunu doğruladı. Bu görüşmelerden nasıl bir sonuç çıkacağı beklenirken, Citibank`ın TEB`le bir ortaklık kurması durumunda Fon bankalarına olan ilgisinin sürüp sürmeyeceği de merak konusu.
SOCİETE GENERALE; Yatırım bankacılığı faaliyetleriyle 10 yıldır Türkiye`de bulunan Societe Generale, bu faaliyetlerine bireysel bankacılığı da eklemeye hazırlanıyor. Societe Generale Avrupa Sorumlusu Gerard Laur, Türkiye`nin geleceğini çok iyi gördüğünü belirterek, bireysel bankacılık alanında faaliyet göstermek istediklerini açıklamıştı. Bu anlamıyla Türkiye`de bir bankayla ortaklık çalışmalarını sürdüren Societe Generale, daha önce Fon bankalarına da sıcak baktığının sinyalini vermişti.
Koçbank: Türk bankaları arasında en önemli potansiyel alıcı olarak Koçbank görünüyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç daha önce yaptığı açıklamada, grubun bankacılık alanında geri kaldığını bu açığı kapatmak için de yerli bir banka ile evlilik yapabileceklerini söylemişti. Bu anlamıyla Fon`a devrinden önce Etibank`ta uzun bir süre araştırma yapan Koçbank, bu bankaya olan ilgisini açıklanmayan bir nedenle kesti ve ortaklık görüşmeleri sona erdi. Koçbank`ın, Türk Ticaret Bankası`yla da uzun bir zamandır ilgilendiği biliniyor. Koçbank Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karaçam da, büyüme konuşunda her tür ihtimali değerlendirdikleri ifadesini kullanmıştı.
AKBANK; Yılbaşında Fon`da banka almayı düşündüğünü açıklayan bankalardan biri de Akbank`tı. Akbank Genel Müdürü özen Göksel, TMSF`deki bankalardan bir veya birkaçına talip olduklarını açıklamıştı. Göksel, Fon kapsamındaki bankaların satış yönteminin önemli olduğunu belirterek, Öncelikle bu bankaların bozuk aktiflerinin ayıklanması gerekir. Daha sonra bu bankalar açık artırmayla mı satılacak yoksa paraya bakmadan bankaları ekonomiye kazandıracak bir gruba mı verilecek bunun açıklanmasını bekliyoruz demişti. Akbank`ın geniş şube ağına sahip, müşteri portföyü geniş ve gelişmiş teknolojiye sahip bir bankayı alabileceği belirtilmişti.
Doğuş Grubu: Fon bankalarının taliplilerinden biri de 3 bankası bulunan Doğuş Grubu. Grup yılbaşında Fon bankalarıyla ilgilendiklerini açıklamıştı. Kurul`un eylem planını açıklaması sonrasında görüştüğümüz Körfezbank Genel Müdürü Hüsnü Akhan, Grup olarak henüz strateji belirlemediklerini önümüzdeki süreçte bir değerlendirme yapacaklarını söylemişti. Ancak Akhan, yılbaşında yaptığı bir açıklamada, Fon bankalarından bir ya da iki tanesinin kendilerine verilmesi durumunda önemli maliyet avantajı sağlanacağını söylemişti.
DEMİRBANK; Fon bankalarıyla başından beri ilgilenen bir diğer banka ise Demirbank. Yılbaşından beri Fon bünyesinde bulunan bir bankayı alabileceklerini belirten demirbank Genel Müdürü Hasan Akçakayalıoğlu, Fon bankalarının ne yapılacağına karar verilmesini beklediklerini söylemişti. Şartlar belirlendikten sonra bu bankalarla ilgilenebileceklerini belirten Akçakayalıoğlu daha önce yaptığı açıklamada, Sermaye yeterliliği olarak Türkiye`de en yüksek seviyeye sahibiz. Dolayısıyla bir veya birkaç bankayı alabilecek sermaye gücümüz var. İyi bir imkan çıkarsa bunu değerlendiririz demişti.
OYAKBANK; Türkiye`de büyümeyi hedefleyen bankalardan biri de Oyakbank. Bankanın Fon bankalarına olan ilgisi Esbank`la yaptığı görüşmelerde ortaya çıkmıştı. Oyakbank`ın Esbank ve sahip olduğu tüm şirketlere talip olduğu Esbank`ın yeni yönetimi tarafından da doğrulanmıştı. Esbank Genel Müdürü Ertuğrul Timur daha önce yaptığı açıklamada Oyakbank`ın bu talebini doğrulamış ancak, henüz somut bir adım atılmadığını söylemişti. (FİNANSAL FORUM)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN