Fischer:Türkiye`de Uygulanan Ekonomik Programda Önemli Sonuçlar Alındı
-Imf Birinci Başkan Yardımcısı Fıscher: -Türkiye`De Uygulanan Ekonomik Programda, Şimdiye Kadar Önemli Sonuçlar Alındı -Enflasyon Bu Yıl, 1980`Lerden Bu Yana En Düşük Düzeyde Gerçekleşecek
ANKARA (A.A) - 27.11.2000 - IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Türkiye`nin uygulamaya koyduğu enflasyonla mücadele ve yapısal uyum programında, şimdiye kadar önemli sonuçlar alındığını söyledi. Enflasyonun bu yıl, 1980`lerden bu yana en düşük düzeyde gerçekleşeceğini ifade eden Fischer, programın diğer başarılarını da ekonominin yeniden büyümeye başlaması ve kamu borçlarının Gayri Safi Milli Hasıla`ya (GSMH) oranının azalmaya başlaması olarak sıraladı. Fischer, IMF`nin web sitesinde yer alan açıklamasında, bununla birlikte enflasyondaki düşüşün beklenenin altında kaldığını ve dış cari dengenin beklenenin üzerinde zayıfladığını, bunda petrol fiyatlarındaki artışın ve ekonomik canlanmanın gücünün rol oynadığını kaydetti. Fischer, veriler ışığında Türk yetkililer ve IMF heyetinin 15 Kasım`da, IMF İcra Kurulu`nda görüşülmek üzere 2001 yılında, kamu sektörünün faiz dışı fazlasının GSYİH`nin yüzde 3`ünden yüzde 5`ine çıkarılması da dahil olmak üzere, ekonomik paketin güçlendirilmesi ve özellikle banka sektörü ve özelleştirme olmak üzere, yapısal reformların hızlandırılması konusunda anlaştıklarını hatırlattı. Fischer, IMF Yönetiminin, iç talepten gelen yoğun baskıyı dizginlemek, iç tasarruf düzeyini artırmak ve dış cari açığı azaltmak yönündeki bu politikaları, gelişmelere uygun bir karşılık olarak değerlendirdiğini, bu konuların, İcra Kurulu`nca Aralık ayının 3. haftasında görüşülmesinin beklendiğini bildirdi.
-LİKİDİTE GEÇİCİ OLARAK RAHATLATILDI
Türkiye`nin son zamanlarda, para ve döviz piyasalarında belirsiz, istikrarsız koşullarla karşı karşıya geldiğini ifade eden Fischer, otoritelerin buna, iç likidite üzerindeki kısıtlamaları geçici olarak gevşetmek ve 2001 mali programındaki önlemlerin uygulanmasını hızlandırmak olarak, ikili bir karşılık verdiğini söyldi. Likiditedeki geçici gevşemenin, ulusal para piyasalarında karışıklık çıkmasını önlemeyi amaçladığını ve bu müdahalenin ardından, Merkez Bankası`nın net yurt içi kıymetlerinin yavaş yavaş yeniden programda öngörülen düzeye yükselmeye başladığını kaydeden Fischer, bütün gelişmeler hesaba katıldığında, Türkiye`nin ekonomik programının yolunda gittiğini ve Türk makamlarının 2001 yılı için benimsediği etkin politikalar dikkate alındığında, böyle devam etmesinin beklendiğini vurguladı.
-İCRA KURULU`NUN ARALIK TOPLANTISI
IMF İcra Kurulunun Aralık ayının 3. haftasında yapacağı toplantıda, 22 Aralık 1999`da imzalanan 3 yıllık stand-by düzenlemesinin 3 ve 4. değerlendirilmelerinin yapılması bekleniyor. Bu değerlendirmeler sonunda, IMF`nin stanby anlaşması uyarınca sağlaşacağı 2 milyar 892 milyar SDR`lik (özel çekme hakkı) toplam kredinin her biri 221.7 milyon SDR`lik iki diliminin daha serbest bırakılması öngörülüyor. Serbest bırakılacak kredi dilimlerinin her biri, ABD Doları cinsinden yaklaşık 283 milyon dolara tekabül ediyor.
-HAZİNE`DEN AÇIKLAMA -
Öte yandan Hazine Müsteşarlığı`ndan yapılan açıklamada, IMF Birinci Başkan Yardımcısı Fischer`in, Türkiye`de uygulanmakta olan enflasyonla mücadele ve istikrar programına ilişkin açıklamaları hatırlatıldı. Fischer`in açıklamasında, ekonomik programın başarı ile sürdürülmekte olduğu ve IMF İcra Direktörleri Kurulu`nun, üzerinde uzlaşılan güçlendirilmiş tedbirler paketini Aralık ayının üçüncü haftasında görüşmesinin beklendiğini ifade ettiği vurgulanan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: Mr. Fischer, 2001 yılında kamu sektörünün faiz dışı fazlasının, 2000 yılındaki yüzde 3`lük seviyesinden yüzde 5`e çıkarılacağını ve özelleştirme ile bankacılık alanlarındaki yapısal reformaların güçlendirileceğini söylemiştir. Mr. Fischer, IMF yönetiminin söz konusu tedbirleri iç talep artıını sınırlandırmak, iç tasarrufları artırmak ve cari açığı azaltmak yönünde yerinde atılmış adımlar olarak değerlendirdiğini belirtmiştir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN