Fercan Yalınkılıç yazdı: Türkiye’nin tehlikeli ‘Ekonomi Deneyi’

28.05.2014 - 10:05 | Son Güncelleme :

Faizler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın istediği gibi düşmeye başlarsa, Türkiye tarihin en ilginç ekonomik deneylerinden birine sahne olacak

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5be3601c04688fbda996.jpg">

Türkiye’de gösterge faizler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın istediği gibi düşmeye başlarsa, Türkiye tarihin en ilginç ekonomik deneylerinden birine sahne olacak. Yüksek enflasyonda faizler düşürülmeye başlayacak.

Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr Haber Müdürü


Genel kabul gören ekonomi teorilerine göre enflasyonun düşmesi faizlerin düşmesine neden olur. Enflasyon arttıkça faizler artar. Başbakan Erdoğan ve danışmanları bunun aksini savunuyorlar. Maalesef ekonomik teorinin doğruluğu o kadar kabul ediliyor ki bu konuda Avrupa Merkez Bankası da, ABD Merkez Bankası Fed de şu anda deflasyonla mücadele etmek için faizleri düşürüyor.

Eğer hükümet mevcut söyleminde ısrar ederse ya Merkez Bankası baskıya dayanamayıp faiz indirecek, ya MB Başkanı Erdem Başçı istifa ederek, yerine hükümetin sözünü dinleyecek biri getirilecek ya da hükümet MB kanunu değiştirecek. Kanun değişirse MB’nin asli görevi büyümeyi desteklemek yapılacak.

Nisan ayında konut satışlarının yıllık bazda yüzde 7,5 azalmasının, sektörde yavaşlamanın son kanıtı oldu. Son 10 yılda milli gelirde büyümenin çeyreğini sağlayan konut, inşaat ve buna bağlı sektörlerde bir yavaşlamanın hükümetçe istenmediği de bir sır değil. Türkiye’de konut sektörünün hız kesmemesi için konut kredi faizlerinin düşük kalması, bunun için de Merkez Bankası’nın faiz indirmesi gerekiyor.

Eğer Türkiye’de faizler düşmeye başlarsa, Türkiye’de kredi büyümesi tekrar hız kazanmaya başlayacak. İç tüketim artarken, belli bir dönem yatırımlar da hızlanacak. Ancak aynı zamanda dolar kuru tekrar yükselmeye başlayacak.
Dolar kurunun yükselmesi ve artan tüketimle birlikte enflasyon da yükselmeye başlayacak. Tasarruflar şu anki sığ seviyelerini bile aratacak şekilde kuruyacak.

Tüketimin artması Türkiye’nin yumuşak karnı olan cari açığın daha da büyümesine yol açacak. Cari açığın hâlihazırda fonlama kalitesi düşükken, Türkiye’nin düşen faizi, carry-trade’den dolayı sıcak paranın diğer rakip ülkelere gitmesine yol açacak. Bu sefer cari açığı kapatmak için beğenmediğimiz sıcak parayı bile mumla arar hale gelebiliriz.

Avrupa Merkez Bankası faiz indirse, parasal genişlemeye gitse bile gene carry-trade’den dolayı bu para bize gelmeyebilir. Faizi daha yüksek gelişen ülkelere akabilir. Zaten Başbakan Erdoğan da ‘sıcak paraya’ çok da ‘sıcak bakmadığını’ çeşitli vesilelerle dile getirdi.

Türkiye’de yükselen enflasyon nedeniyle kademeli olarak yaşanan sıkıntılardan biri de büyük yatırımlar için fonlama sıkıntısı olacak. Bu sefer kamu bankaları devreye sokulacak. Bu bankaların bilançoları bozulmaya başlayacak. Kamu bankalarda yaşanacak zayıflık, ufak ufak Türkiye’nin bankacılık krizine dönüşecek.

Bir denge oyunu olan ekonomide taşlar yerinden oynamaya başladığında ise iskambilden ev bir anda çökebilir. Tekrar yapması için uzun zaman geçmesi gerekirken biz de Büyük Buhran ya da Büyük Durgunluk gibi bir döneme sürüklenebileceğiz.

Türkiye’nin ekonomik teorilere kafa tutmasının sonucu çok ağır olabilir. Ancak Başbakan geri adım atmayacağı izlenimi veriyor. Artık bekleyip göreceğiz.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.