Fed'in Başkan Adayı Powell'dan 'faiz' mesajı
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan adayı Powell, "Bir sonraki toplantımızda faiz artırmak için gerekli zeminin oluşmakta olduğunu düşünüyorum" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed Başkanlığına aday gösterdiği Jerome Powell, Senato Bankacılık Komitesi'nde yapılan "onay oturumu"na katıldı. Oturumun başında kısa bir sunum yapan Powell, adaylığının onaylanması durumunda Fed'in tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmaya çalışırken, aynı zamanda bağımsız ve partiler üstü statüsünü korumak için elinden gelen her şeyi yapacağını taahhüt etti.
Powell, sunumunun ardından senatörlerin sorularını yanıtlarken, ABD ekonomisinin şu an iyi durumda olduğunu ve Fed’in normalleşme politikasını desteklediğini vurguladı.
İşsizlik oranının yüzde 4,1'e gerilediğine ve büyümenin sürdüğünü kaydeden Powell, "Bir sonraki toplantımızda faiz artırmak için gerekli zeminin oluşmakta olduğunu düşünüyorum." dedi.
Powell, konuyla ilgili soruların ısrarla tekrarlanması üzerine aralıkta faiz artırıp artırmayacaklarını garanti edemeyeceğini çünkü kararın Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında tüm yetkililerin görüşlerinin dinlenmesini takiben alınacağını belirtti.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Fed'in gelecek dönemdeki para politikasına yönelik sorular üzerine faiz oranlarının biraz daha yükselmesini ve bilançonun kademeli olarak küçülmesini beklediğini dile getiren Powell, "bankanın faiz artırmak için gerektiğinden uzun süre beklemesi durumunda ekonominin aşırı ısınabileceği ve bunun faizleri daha hızlı artırılmasına yol açabileceği" uyarısında bulundu.
Powell, diğer taraftan, enflasyondaki zayıflığın kendisini şaşırttığını ancak Fed'in para politikasını, kredibilitesi için büyük taşıyan enflasyon hedefine ulaşacak şekilde ayarlayacağını söyledi.
"BİLANÇONUN 2,5-3,0 TRİLYON ARALIĞINA GERİLEYECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUM"
Fed'in bilançosun şu an 4,5 trilyon dolar seviyesinde olduğunu anımsatan Powell, bu rakamın şu an devam eden küçülme süreci sonunda çok daha küçük olacağını bildirdi.
Powell, daha spesifik olması talep edildiğinde ise "Bilançonun denge seviyesinde 2,5-3,0 trilyon dolar aralığına gerileyeceğini tahmin ediyorum ancak gerçek rakamı, halkın nakit paraya ihtiyacı ve bankaların rezerv talebi belirleyecek." ifadelerini kullandı.
İFLAS ETMESİNE İZİN VERİLEMEYECEK KADAR BÜYÜK BANKA YOK
Özellikle Demokrat Senatörlerin finansal regülasyon konusundaki sorularını da yanıtlayan Powell, küçük bankaların finansal regülasyonların yol açtığı yükten kurtulmasını sağlayacak bir düzenlemeyi destekleyeceğini belirtti.
Powell, ayrıca bankaların kendi çıkarları için ticari işlemler yapmasına bazı sınırlandırmalar getiren Volcker Kuralı'nın yeniden yazılmasından yana olduğunu belirtirken, sermaye zorunluluğu ve stres testleri gibi "yararlı" regülasyonların ise korunması gerektiğini savundu.
Mevcut finansal regülasyonlardan hiçbirinin güçlendirilmesi gerekip gerekmediği sorusuna "Finansal regülasyonların yeteri kadar sıkı olduğunu düşünüyorum” yanıtını veren Powell'ın "ABD'de iflas etmesine izin verilemeyecek kadar büyük banka kalmadığı" yönündeki yorumları ise oturumun en fazla dikkat çeken bölümlerinden birini oluşturdu.
Fed'in Başkan adayı Powell, ABD Kongresi'nde görüşülen vergi tasarılarının ekonomiyi ve büyümeyi nasıl etkileyeceğine yönelik sorulara ise yanıt vermekten kaçındı. Fed'in konuyla ilgili herhangi bir projeksiyonunun bulunmadığını kaydeden Powell, para politikasının vergi reformunun yasalaşması durumunda olası etkileri hesaba katarak ayarlanacağını sözlerine ekledi.
DOLAR DEĞER KAZANDI
Senato Bankacılık Komitesi'nde 2,5 saat süren oturumu değerlendiren analistler, Powell'ın selefi Janet Yellen'in yolunda ilerleyeceği ve statükoyu korumaya çalışacağına yönelik beklentileri teyit ettiğini belirtiyor.
Bu arada, Powell'ın bankanın kademeli para politikası çerçevesinde aralık toplantısında bu yılki üçüncü faiz artışını yapacağı ve gelecek yıl 3 veya 4 kez faiz artırmasını destekleyen nitelikteki açıklamaları, ABD borsaları ile doların değer kazanmasına yol açtı.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN