Fed’in sözlü yönlendirmeleri ve veriler farklı

18.08.2016 - 09:22 | Son Güncelleme :
Fed’in sözlü yönlendirmeleri ve veriler farklı | Ekonomi Haberleri

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 26-27 Temmuz’da düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı. Fed tutanakları yetkililerin yakın dönem faiz artırımında ayrıştığını gösterdi. KapitalFX Araştırma Uzmanı Erkan, Fed tutanaklarını değerlendirdi.

FED’İN SÖZLÜ YÖNLENDİRMELERİ VE VERİLER FARKLI KONUŞUYOR

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan

##$HABER_1434546$##

Fed’in 26-27 Temmuz FOMC toplantısına ait tutanakları gösteriyor ki; Fed kendi içinde faiz artırımı konusunda henüz bir konsensüse varmaktan uzak bir noktada duruyor. 2016 yılına 4 faiz artırımı beklentisiyle girilmişti, ancak aradan geçen 8,5 ayda Fed tek bir faiz artırımı aksiyonu almadığı, daha doğrusu alamadığı gibi yılın geri kalan kısmında yapsa bile sadece 1 adet faiz artırımı yapabilecek gibi görünüyor. Ancak bu yıl sonunda gelmesi beklenen faiz adımı, sadece Fed’in iletişimi açısından bir görev görecek izlenimi veriyor. Yani 2015’in Aralık ayında yapılan sembolik faiz artırımı gibi. Küresel likidite bolluğu dönemi devam edecek. Buna diğer büyük merkez bankaları da katkıda bulunuyor. Böylesi bir durum gelişmekte olan ülke piyasalarına sermaye akışı bakımından olumlu bir görüntü ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Küresel faiz hadleri çok düşük seviyelerde. ABD Merkez Bankası Fed’in de faiz artırımından uzak durduğu bir noktada, yatırımlar ve sermaye her zaman daha yüksek faizin kapısını çalacaktır. Bu gelişen piyasalar açısından önemli bir fırsat ortaya koyuyor, ancak 2013’e kadar olan bol para döneminde yaptıkları hataları yapmamak kaydıyla. Yani yapısal reformlar ve mali politikaların desteklediği bir model oluşturulması şart. Son dönemde küresel merkez bankalarının yaptığı genişlemeci para politikalarının yetersiz kalmasının en önemli nedeni, mali politikaların destek sunma konusunda yetersiz olması. Siyasi ve demografik sorunlarla da boğuşan Avrupa’nın özellikle mali politika alanında bir mesafe katetmesi zor. Mali politikaların etkinliği durumu gelişen ülkeler için de geçerli, dolayısıyla sıcak paraya güvenip üretimi artırıcı yapısal reformları devreye sokmakta geç kalırlarsa, koşullar tersine döndüğünde de benzer sıkıntıları yaşarlar.

Haberin Devamı

##$HABER_1434547$##

ABD’nin %1,2 büyüme kaydedebildiği bir dönemde, Fed’in faiz artırabilmesi için bundan sonra gelecek veri setinin çok çok iyi olması gerekir. İstihdamda istenen mesafe katedildi görünüyor, ancak halen fiyat ve maliyet baskıları ve istikrara girmeyen harcama ve tüketim eğilimleri enflasyon bacağında zayıf kalmalarına neden oluyor. Enflasyonda istikrarı sağlamadan faiz artırımlarının trende dönüşmesini beklemek zor. Trend demişken; Fed’in tek bir faiz artırımı yapıp beklemesi ayrı, her ay faiz artırımı yaparak normalleşmeyi tamamlaması ayrı. İkincisini yapmaya başlamadıkları sürece küresel bol likidite ve düşük faiz ortamı devam eder. 

Tabii Fed’in faiz artıramamasının önünde dış alemdeki gelişmelerin ve düşük küresel büyüme ortamının olmasının da çok önemli bir etkisi var. Açıkçası Avrupa bu kadar zordayken ve hemen her merkez bankası faizleri eksi noktasında veya sıfıra yakın tutarken Fed’in bu kadar keskin ayrışması beklenemez. Dolar endeksinin belli ana bant aralıklarından çıkmamasını da buna yormak lazım. Kötü gelen ABD verilerinden sonra Dudley’nin çıkıp “Eylül’de faiz artabilir” demesi son ana kadar “sözlü yönlendirme” devam edecek demektir. Dolar endeksinin üst bandına geldiği zamanlarda da güvercin bir Fed üyesinin demeç vermesi sürpriz bir durum olmaz. Piyasa bu gibi hareketlere hazır olmalı ve her tepki hareketi iyi okunmalı.

Haliyle dolar endeksinin destek seviyelerini koruyacağını, ancak çok da güçlenemeyeceğini öngörmek yanlış olmaz. Ancak parite hareketlerinde artık “danışıklı dövüş” şeklinde hareketlere de hazır olmak lazım. Sözlü yönlendirme çok etkin olacak, ancak veriler aynı şeyleri söylemiyor. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.