Faizde Tezgahaltı Dönem Yeniden Başladı
Son günlerde “Kasırga” operasyonu ve Bank Kapıtal ile Etibank’ın Tasarruf mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesiyle mercek altına alınan bankacılık sektöründe, mevduat faiz oranlarında da bir hareketlilik yaşanıyor. Eylül ayı sonu itibariyle bir aylıkta yüzde 26, bir yıllık vadede ise yüzde 24’e kadar gerileyen vadeli mevduat faiz oranları, faizlerdeki genel yükseliş trendine bağlı olarak ekim ayı ile birliktey ükselişe geçti.
Eylül sonunda bankaların tüm vadelerde uyguladıkları en yüksek faiz oranı yüzde 35 seviyesindeydi. Geçen hafta sonu itibariyle, bir ve üç ay vadeli mevduat faizlerindeki oranlar yüzde 28 ile 41 arasında değişirken, altı ay ve bir yıl vadeli faiz oranları yüzde 25 ile 37 arasında değişiyor. Eylül ayı sonuna göre vadeli mevduat faiz oranlarınday aklaşık 5 puanlık bir artış yaşandı. Bu arada özellikle bir ve üç aylık vadeli mevduat faizlerinin oranları altı ay ve bir yıl vadeli mevduata göre daha yüksek kaldı.
“Tezgahaltı” canlandı: Mevduat faizlerindeki bu yükselişin yanısıra bankaların “tezgahaltı” faizlerinde de hareketlilik yaşanıyor. Bankacılık dilinde fark faizi olarak adlandırılan tezgahaltı faizlerdeki yükseliş ise Fon’daki bankalara bağlanıyor ve Etibank ve Bank Kapital’ın, Fon’a devredilmesinin ardından tezgahaltı faiz oranlarında ciddi bir hareketlilik yaşandığına dikkat çekiliyor.
Kamu bankalarının ve Fon’daki bankaların başından beri tezgahaltı faiz oranı uyguladıklarını belirten bankacılar, bu durumu artık kanıksadıklarını söylüyor. Tezgahaltı faize başvurmanın ise, el konulduktan sonra bankalara yönelik şüphelerin artmasından ve bazı bankalar hakkında “fısıltı gazetesi” yoluyla yapılan spekülasyonlardan kaynaklandığı ifade ediliyor.
Bankaların açmazı: likidite sıkıntısı çeken Fon bankalarının, bu sıkıntıyı aşmak, taze para çekmek veya mevcut mevduatın çıkışını önlemek için diğer bankalara göre daha yüksek faiz verdikleri belirtiliyor.
Bankacılar, Fon’daki bankaların yanısıra kamu bankalarının da öteden beri bu stratejiyi ulguladıklarını hatırlatıyor. Ancak, 27 Ekim’de iki bankanın daha Fon’a devredilmesiyle birlikte piyasalarda artan tedirginliğin, genel olarak faizlerdeki
yükseliş trendiyle birleşmesiyle tezgahaltı faiz piyasasının canlandığı vurgulanıyor.
TL’de %45, dövizde %15: Fon bünyesinde yeralan 10 bankanın resmi olarak açıkladıkları vadeli mevduat faiz oranları en düşük yüzde 25, en yüksek yüzde 37 arasında değişiyor. Ancak, bu bankalar mevcut müşterisini kaçırmamak veya yeni müşteri çekmek için daha yükek faiz vermek zorunda kalıyor. Bunun içinse ilan edilen oranlardan daha yüksek faiz veriyorlar. Fon’daki bankaların tezgahaltı faiz oranlarının son günlerde yüzde 44-45’lere kadar yükseldiği belirtiliyor.
TL faizlerindeki bu eğilim, döviz mevduat faizlerine de sıcradı. Dolar bazında üzde 6 ile yüzde 10 arasında değişen döviz mevduat faiz oranları, tezgahaltında yaklaşık yüzde 10 ile 15 arasında seyrediyor.(EKONOMİST)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN