Faizde Tezgahaltı Dönem Yeniden Başladı

12.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Son günlerde “Kasırga” operasyonu ve Bank Kapıtal ile Etibank’ın Tasarruf mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesiyle mercek altına alınan bankacılık sektöründe, mevduat faiz oranlarında da bir hareketlilik yaşanıyor. Eylül ayı sonu itibariyle bir aylıkta yüzde 26, bir yıllık vadede ise yüzde 24’e kadar gerileyen vadeli mevduat faiz oranları, faizlerdeki genel yükseliş trendine bağlı olarak ekim ayı ile birliktey ükselişe geçti.

Eylül sonunda bankaların tüm vadelerde uyguladıkları en yüksek faiz oranı yüzde 35 seviyesindeydi. Geçen hafta sonu itibariyle, bir ve üç ay vadeli mevduat faizlerindeki oranlar yüzde 28 ile 41 arasında değişirken, altı ay ve bir yıl vadeli faiz oranları yüzde 25 ile 37 arasında değişiyor. Eylül ayı sonuna göre vadeli mevduat faiz oranlarınday aklaşık 5 puanlık bir artış yaşandı. Bu arada özellikle bir ve üç aylık vadeli mevduat faizlerinin oranları altı ay ve bir yıl vadeli mevduata göre daha yüksek kaldı.

“Tezgahaltı” canlandı: Mevduat faizlerindeki bu yükselişin yanısıra bankaların “tezgahaltı” faizlerinde de hareketlilik yaşanıyor. Bankacılık dilinde fark faizi olarak adlandırılan tezgahaltı faizlerdeki yükseliş ise Fon’daki bankalara bağlanıyor ve Etibank ve Bank Kapital’ın, Fon’a devredilmesinin ardından tezgahaltı faiz oranlarında ciddi bir hareketlilik yaşandığına dikkat çekiliyor.

Kamu bankalarının ve Fon’daki bankaların başından beri tezgahaltı faiz oranı uyguladıklarını belirten bankacılar, bu durumu artık kanıksadıklarını söylüyor. Tezgahaltı faize başvurmanın ise, el konulduktan sonra bankalara yönelik şüphelerin artmasından ve bazı bankalar hakkında “fısıltı gazetesi” yoluyla yapılan spekülasyonlardan kaynaklandığı ifade ediliyor.

Bankaların açmazı: likidite sıkıntısı çeken Fon bankalarının, bu sıkıntıyı aşmak, taze para çekmek veya mevcut mevduatın çıkışını önlemek için diğer bankalara göre daha yüksek faiz verdikleri belirtiliyor.

Bankacılar, Fon’daki bankaların yanısıra kamu bankalarının da öteden beri bu stratejiyi ulguladıklarını hatırlatıyor. Ancak, 27 Ekim’de iki bankanın daha Fon’a devredilmesiyle birlikte piyasalarda artan tedirginliğin, genel olarak faizlerdeki
yükseliş trendiyle birleşmesiyle tezgahaltı faiz piyasasının canlandığı vurgulanıyor.

TL’de %45, dövizde %15: Fon bünyesinde yeralan 10 bankanın resmi olarak açıkladıkları vadeli mevduat faiz oranları en düşük yüzde 25, en yüksek yüzde 37 arasında değişiyor. Ancak, bu bankalar mevcut müşterisini kaçırmamak veya yeni müşteri çekmek için daha yükek faiz vermek zorunda kalıyor. Bunun içinse ilan edilen oranlardan daha yüksek faiz veriyorlar. Fon’daki bankaların tezgahaltı faiz oranlarının son günlerde yüzde 44-45’lere kadar yükseldiği belirtiliyor.

TL faizlerindeki bu eğilim, döviz mevduat faizlerine de sıcradı. Dolar bazında üzde 6 ile yüzde 10 arasında değişen döviz mevduat faiz oranları, tezgahaltında yaklaşık yüzde 10 ile 15 arasında seyrediyor.(EKONOMİST)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.