"Faiz artışı için yeni bir ekonomik görünüm oluşmalı"

20.02.2019 - 09:29 | Son Güncelleme :
"Faiz artışı için yeni bir ekonomik görünüm oluşmalı" | Ekonomi Haberleri

New York Fed Başkanı Williams, "Fed'in faiz artırımlarına devam etmesi için yeni bir ekonomik görünümün oluşması gerekiyor" şeklinde belirtti.

New York Fed Başkanı John Williams, Reuters ile dünkü söyleşisinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil portföyünü küçültmeye gelecek yıl da devam edeceğini ifade etti. Ayrıca Williams, ABD'de faizlerin öncesine kıyasla daha düşük bir "nötr" seviye oturduğunu düşündüğünü belirtti. Faizlerin azami istihdam ve büyümeyi sağlarken enflasyonu yükseltmediği seviye nötr seviye olarak adlandırılıyor.

Haberin Devamı

Reuters’ın haberine göre; Williams "faiz artırımına devam edilmesi için ekonomide bir tür şok mu görülmesi gerektiği" sorusuna, faiz artırımı için büyüme ve enflasyonda birden fazla öngörülemeyen oynaklık gözlenmesi gerekeceği cevabını verdi.

##$HABER_1452973$##

Fed'in üç başkan yardımcısından biri olan ve faiz politikasında etkili yöneticilerinden Williams, faiz artırımlarının tekrar başlaması için "Çok büyük bir değişiklik gerekmez diye düşünüyorum. Ancak ya ekonomik büyüme ya da enflasyonda farklı bir görünüm oluşması gerekir" dedi.

Williams'ın bu açıklamaları Fed'in neredeyse her üç ayda bir yaptığı faiz artırımlarına ara vermesini izliyor ve merkez bankasının faiz artırımlarına tekrar başlaması için eşiğin ne kadar yüksek olduğuna, yani faiz artırımlarının büyük ihtimalle yakın bir zamanda başlamayacağına işaret ediyor.

Merkez bankasındaki politika yapıcılar faiz artırımlarına ara verirken bankanın devasa bilançosunu küçültme planlarına da son rötuşları atıyorlar. Fed'in bilançosu 10 yıl önceki finansal krizin etkilerini bertaraf etmek için satın aldığı tahviller ve bankaların Fed'de tuttukları rezervler nedeniyle genişlemişti.

Williams bilanço küçültme sürecinin, bankaların Fed'de tuttukları rezerv, "belki 1 trilyon doları bulduğunda veya bunu biraz aştığında" tamamlanacağını öngördü. Bu tutar bankaların rezervlerinin şu ana kıyasla yaklaşık 600 milyar dolar azalmasını gerektiriyor.

Haberin Devamı

Williams bu tutarı "gelecekte sistemde rezerv olarak tutulacak miktarın bugünden tahmini... ancak biz de öğreniyoruz ve daha incelikli bir hâl alacak" şeklinde niteledi.

Bu açıklamalar Fed'in bilançosunda bulunan ve vadesi dolan tahvilleri itfa etmeyi 2020'nin önemli bir bölümünde sürdüreceğine işaret ediyor. Daha önce en az iki kıdemli Fed yetkilisi bunun 2019'da sona ereceğini belirtmişlerdi.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.