Eximbank`tan Kısa vadeli TL ve Döviz Kredisi Alanların Ödeme Süresi Uzatıldı
Devlet Bakanı Toskay: (2) -Bankacılık Sisteminin Yapısal Bir Düzenlemeye Tabi Tutulması İhtiyacını Biz De Biliyorduk, Onlar Da (Imf) Dışarıdan Görüyorlar -Bankacılık Ve Finans Sektöründeki Bir Krizden Olumsuz Etkilenecek Bazı Fabrikalarımızın Ve İşyerlerimizin Kapanmasına Müsaade Etmemiz Mümkün Değil -Eximbank Yönetim Kurulu Piyasaları Rahatlatmak İçin, Kısa Vadeli TL Ve Döviz Kredisi Alan Firmaların Vadesi 4 Aralık İle 15 Ocak Arasında Dolan Kredilerini Bir Ay Süreyle Uzatma Kararı Aldı
İSTANBUL (A.A) - 06.12.2000 - Devlet Bakanı Prof. Dr. Tunca Toskay, IMF heyeti ile dün 1 saat 10 dakika süren görüşme yaptıklarını, bütün meseleleri elden geçirdiklerini belirterek, Bankacılık sisteminin de yapısal bir düzenlemeye tabi tutulması ihtiyacını zaten biz de biliyorduk, onlar da dışarıdan görüyorlar dedi. Bankacılık ve finans sektöründeki bir krizde olumsuz etkilenecek bazı fabrika ve işyerlerinin kapanmasına müsaade etmelerinin mümkün olmadığını kaydeden Toskay, Eximbank`ın piyasaları rahatlamak için kısa vadeli TL ve döviz kredisi alan firmaların vadesi 4 Aralık ile 15 Ocak 2001 tarihleri arasında dolan kredilerini bir ay süreyle uzatma kararı aldığını açıkladı. Toskay, TÜSİAD`ın Türkiye`de bireysel gelir dağılımı ve yoksulluk; 1987-1994 Avrupa Birliği ile karşılaştırma başlıklı raporun tanıtılacağı toplantıya girerken gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bankacılıkta yapısal bir reformun yapılma ihtiyacını herkesin bildiğini söyledi. Özellikle ekonomik program uygulamaya konulduktan sonra, bu reforma olan ihtiyacın daha etkin bir şekilde kendini hissettirmeye başladığını anlatan Toskay, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun kurulması ve bu kurumun aldığı terbirlerin, o istikamette olan tedbirler olduğunu vurguladı.
EXİMBANK`DAN PİYASALARA SOLUK;
Eximbank`ın piyasaları rahatlatmak için aldığı kararı da açıklayan Toskay, şunları söyledi: Dün Eximbank Yönetim Kurulu toplandı. Piyasaları rahatlatmak için şöyle bir karar aldı; Kısa vadeli TL ve döviz kredisi almış olan firmaların vadesi 4 Aralık ile 15 ocak 2001 tarihleri arasında dolan kredilerini, kredilerinin bu söylediğim dönemde vadesi doluncaya kadar geçmiş olan süredeki orijinal faizlerini ödemek kaydıyla, ek teminata gerek göstermeden ihracat taahhütünde bulunmaksızın bir ay süreyle aynı şartlarla uzatıyoruz. Faiz hadleri de, libor artı 0.5 ile libor artı 2.25 arasında. TL`de de yüzde 17 ile yüzde 29 arasında. Amacımız faiz hadlerinin çok yüksek olduğu bu dönemde, ihracatçılarımıza ve ihtiyaç duyan bankalarımıza yeni bir likidite talebi yaratmaksızın bir aylık sıkıntılı dönemi geçirmelerini sağlamak. Toskay, yaklaşık 759 ya da 799 firma ile 2058 kredi talebinin bundan yararlanacağını, toplam hacimin de 400 milyon dolar civarında olacağını bildirdi.
DERSLER ÇIKARILMALI...
Tunca Toskay, Ankara`da bankacılıklarla yapılan toplantıda sağlam bankalara zor durumdaki bankaları almaları söylenmiş. Doğru mu? şeklindeki soru üzerine, şöyle dedi: Finans piyasaları hassas konu. Bunu dedikodu üzerine konuşmak son derece yanlış olur. Kabul etmemiz gerekir ki, ciddi bir krizdi. Çok da hızlı bir şekilde tahmin ediyorum aşılma imkanı oldu. Bundan özel sektör ve kamu sektörü olarak herkesin dersler çıkarıp tedbirler oluşturması lazım.
FABRİKALARIN KAPANMASINA MÜSAADE EDEMEYİZ
Finans sektöründe ve bankacılıkta böyle bir sıkıntı ile karşılaşıldığında reel sektörün de olumsuz etkilenmemesini düşünmenin mümkün olmayacağına işaret eden Toskay, şöyle konuştu: Reel sektör, hepimizin üzerinde titremesi gereken bir sektör ve kesim. Türkiye`de önemli oranda işsizlik var. Bankacılık ve finans sektöründeki bir krizden olumsuz etkilenecek bazı fabrikalarımızın ve işyerlerimizin kapanmasına müsaade etmemiz mümkün değil. O bakımdan da hem bankacılık, hem kamu sektörünün dikkatli bir şekilde reel sektöre yaklaşması lazım.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN