Ersümer: ABD Bakü-Ceyhan`a desteğini çekmez

05.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, ABD`nin atanan yeni Enerji Bakanı`nın Bakü-Ceyhan Projesine soüğuk yaklaşması ve bazı düşünce kuruluşlarının da projeye karşı olmalarını, kendi kişisel görüşleri olarak nitelendirdi. Ersümer, ABD`nin devlet olarak projeye verdiği açık desteği hatırlatarak, bu konudaki devlet politikasının değişmeyeceğini düşündüğünü söyledi.

Bakan Ersümer, gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, ulusal politikaların kişilerle kaim olmadığını ifade ederek, Bill Clinton`un Bakü-Ceyhan anlaşmasına imza koyduğunu hatırlattı. Ancak, Türkiye`nin enerjide doğu-batı koridoru olmasının istemeyen bazı kuruluşlar bulunduğunu belirten Ersümer, bu düşüncenin de yeni olmadığını vurguladı. Ersümer, ABD`nin yeni Enerji Bakanı ile henüz bir temasının olmadığını, enerji alanında ABD ile oluşturulan ortak çalışma grubunun şubat sonu ya da mart başında biraraya gelerek çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.

Elektrik piyasası yasası

Elektrik piyasasının özel hukuk hükümlerine göre faaliyet göstermesi ve serbest rekabete açılmasına yönelik yasa tasarısının, TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu`nda, görüşülmesine başlandı. Bazı Komisyon üyelerinin tasarı üzerinde yeterince hazırlık yapamadıkları ve sektör temsilcilerinden görüş alamadıklarını bildirerek görüşmenin ertelenmesi isteği, tartışma yarattı. Bunun üzerine yapılan oylamada tasarının geneli üzerinde görüşmeye geçilmesi, ancak geneli ve maddeler üzerindeki görüşmelere gelecek hafta devam edilmesi oynalarak kabul edildi.

Enerji Bakanı Ersümer, tasarıyı sunuş konuşmasında tasarı ile sektörde, devlet müdahalesinin en aza indirildiği hatta ortadan kaldırıldığı, yatırımcıların eşit piyasa koşullarında çalıştığı bir piyasa yapısının öngörüldüğünü söyledi. Ersümer, devletin piyasayı yönetmeyeceğini, yönetim ve denetim görevinin belirli kriterlere göre seçilecek Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu`na devredileceğini belirtti. Paralel bir düzenlemeyi petrol piyasası için de yapacaklarını belirten Ersümer, serbest rekabet ortamının oluşmasıyla enerjinin tüketiciye daha kaliteli ve ucuz olarak ulaşacağını söyledi. Ersümer, Serbest satıcı ve alıcıların yer aldığı bir ortamı yaratırsak, bu kaliteyi beraberinde getirecektir dedi.

Çapraz sübvansiyonlar kalkacak

Bakan Ersümer, Komisyon üyelerinin soru ve eleştirilerine yanıt verirken de tarım ve sanayiye yönelik enerji sübvansiyonlarının kalkmayacağını, yönteminin değişeceğini söyledi. Ersümer, Bu yasa çapraz sübvansiyonları kaldırıyor. Çiftçiyi sabvanse etmenin maliyeti bütün kullanıcılara yükleniyor şu an. Devlet çiftçiye ya da sanayiye sübvansiyon yapacaksa kullandığı enerjinin bedelini ona ödeyecek dedi.

Enerjide asıl sorunun hat kayıpları değil kaçak kullanımlar olduğunu ifade eden Ersümer, kaçak kullanımının maliyetinin diğer kullanıcılara yüklenmediğini, bunun yükünün devlete bindiğini anlattı.

Ersümer, 2020 yılında Türkiye`nin enerji talebinin 547 milyar kilovatsaate ulaşacağını, ülkenin tüm kaynakları kullanılsa bile bunun ancak yarısının karşılanabileceğini, bu yüzden dış kaynak arayışının zorunlu olduğunu anlattı.

Elektrik zammı tartışması

AYnı zamanda bir sanayici olan DSP Niğde Milletvekili Eyüp Doğanlar, aralık ayında elektriğe yapılan yüzde 8`lik habersiz zammın, sanayiciyi zor durumda bıraktığını ifade deerek, Bakan`dan zammın geri alınmasını istedi.

Doğanlar`a yanıt veren Ersümer, zammın istikrar programı çerçevesindeki değerlendirmelere göre hükümet tarafından kararlaştırıldığını, ancak geri alınması isteğini hükümete ileteceğini söyledi.

Bunun üzerine Doğanlar ve Ersümer arasında söz alma ve yanıt verme biçiminde yenilenen bir tartışma süreci başladı. Doğanlar, Sayın Bakan konuyu hükümete götüreceğim diyor. Hükümet kim, biziz. O zaman bu zammı geri almamız lazım diye konuştu.

Ersümer de Bu zammı geri alacak ne bir bürokrat ne de bakan var. Ne bir bürokratım ne de benim yetkimde bu. Tabi ki hükümete götüreceğim, başka nereye götürebilirim yanıtını verdi.

MHP`li Mustafa Haykır, ülkenin kalkınması için tarım ve sanayiye en ucuz elektriğin verilmesi, sübvansiyonların kaldırılmaması gerektiğini söyledi.

FP`li Şükrü Ünal, sübvansiyonların kaldırılması durumunda tarım ve sanayinin büyük sıkıntı içine gireceğini ifade etti. (ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.