Erçel: Kriz erken uyarı sistemini canlandırdı

29.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası Başkanı Erçel, aralıktaki krizin herkesi alarma geçirdiğini belirtirken, ‘Erken uyanma telefonları aldık’ dedi


Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, ekonomik programın ilk yılında beklenen ve beklenmeyen sonuçlarla karşılaşıldığını söyledi. Erçel, genelde programın ilk yılı iyi geçti. Bu tür programlarda en zor zaman ikinci yıldır. Çünkü ilk yılda elde ettiklerinizi korumanız lâzım. Elde edemediklerinizi de yapmanız lâzım dedi.
Dünya Ekonomik Forumu toplantısı nedeniyle Davos’ta bulunan Erçel, Milliyet’e programı ve geleceğini anlattı. Erçel, şunları söyledi:

Kasım ayında yüksek frekanslı bir dalgalanma gözledik. Bunu beklemiyorduk. Krizin süresi kısa oldu. Hükümetin kararlılığı ve gerekli önlemleri hemen alması ayrıca Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) hızlı davranması etkili oldu. Kriz, programın uygulanmasını güçlendiren bir unsur haline dönüştü. Kriz nedeniyle herkes erken uyandırma telefonu aldı. Alarm durumuna geçti.


ABD’yi izliyoruz:

Erçel, petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle geçen yıl enerjinin 3.5 milyar dolara mal olduğunu bunun yaklaşık 300 - 400 milyon dolarının da Euro’nun düşük seyrinden kaynaklandığını söyledi. Erçel, Şimdi bunlarda olumlu gelişmeler var. Olumsuz gelişme ABD’nin büyüme hızının çok aşağıya düşmesi dedi. Kriz döneminde, 7 milyar dolar para çıkışı olduğunu belirten Erçel, yeni yılın ilk haftasında 4 milyar doların geri döndüğünü belirtirken, Türk halkı döviz mevduat hesabındaki parasını Türk Lirası’na çevirdi. Kamu bankalarının da katkısı oldu diye konuştu. Erçel şöyle devam etti:

Programın ikinci yılındaki hedeflere ulaşacağımızdan eminim. Neye söz verdiysek onu yapacağız. Şüphem yok. Küreselleşmenin bizim gibi ülkelerin makro ekonomik politikalarda hata yapmasına hiç fırsat verilmiyor. Hata yapmayan birgün makro ekonomik politikaların çizilmesinde ve uygulanmasında başarılı olur. Ekonomik politikaların sosyal unsurları da önemli. Enflasyonun çalışan kimseye yaptığı zararı hiçbirşey yapmadı.

Yabancı sermaye için bekleyeceğiz

Yabancı sermaye için biraz daha beklenileceğini söyleyen Gazi Erçel, şöyle konuştu:

Bu yıl özelleştirme ve sağlıklı bir bankacılık sektörünün oluşturulması oldukça önemli. 2001’de gelişmekte olan ülkelere 165 milyar dolar sermaye akacak. 130 milyar doları direkt yabancı sermaye olarak girecek. Ancak bunlar bizim gibi ülkeleri sevmiyor. Geçen yılki 13 milyar dolarlık dış fon hedefimizin 8 milyarını geçirebildik. 5 milyar dolar daha gelseydi daha iyi şeyler olacaktı. Yabancı sermayenin gelişi biraz daha zaman alacak. Şartlarını oluşturmaya çalışıyoruz.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.032 Değişim: -2,18% Hacim : 83.769 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.023 20.11.2024 Yüksek 9.308
Açılış: 9.273
34,4721 Değişim: -0,03%
Düşük 34,3396 20.11.2024 Yüksek 34,5577
Açılış: 34,4818
36,3305 Değişim: -0,66%
Düşük 36,2315 20.11.2024 Yüksek 36,6645
Açılış: 36,5732
2.937,65 Değişim: 0,60%
Düşük 2.897,85 20.11.2024 Yüksek 2.942,38
Açılış: 2.920,16
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.