Erbil: TL'leşme stratejimiz sürecek
Garanti Bankası'nın Genel Müdürü Erbil, bankanın gelecek yıl aktif kalitesini gözeterek ve riski doğru analiz ederek dengeli ilerleyeceğini belirtti ve "TL'leşme stratejimiz sürecek, yabancı parada temkinli tutumumuza devam edeceğiz" dedi.
İspanyol BBVA'nın Türkiye birimi Garanti Bankası'nın Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, Reuters'ın sorularını yazılı yanıtladı. Erbil, "Sermaye yeterlilik seviyemizi bu yıl tüm gelişmelere rağmen güçlü tutmayı başardık. Mevcut seviyemiz BDDK’nın geçici tedbirlerinin de destekleyici etkisiyle yasal yükümlülüklerin ve sektör ortalamasının çok üzerinde" dedi.
Erbil, mevduat kazanımına dönük çabalarının devam edeceğini belirterek, "Amacımız TL kredi-mevduat oranında yaşadığımız düşüş trendini önümüzdeki yıl da devam ettirebilmek" diye konuştu.
Ağustos ayında TL yaşanan sert değer kaybının ardından bankacılık sektörünün aktif kalitesinde, makroekonomik dengelerdeki bozulmasının yanı sıra, takibe dönüşen kredilerdeki artışın da etkisiyle bozulma beklenirken; Garanti Bankası bu yıl için yaklaşık yüzde 3 öngördüğü takipteki kredi (NPL) rasyosunu yüzde 4-4.5 aralığına yükseltmişti.
"AKTİF KARLILIĞINI KORUMAK ZORLAŞACAK"
Erbil aktif karlılığını korumanın önümüzdeki yıl bankalar için şüphesiz zor olacağını belirterek, mevcut faiz ortamında, özellikle yılın ilk yarısında marj baskısının da yoğun olacağını söyledi.
Sektörün ve Garanti Bankası'nın TÜFE'ye endeksli menkul kıymetlerden sağladığı getirilerin de bu yıla oranla görece desteğinin daha düşük olacağının altını çizen Erbil şöyle konuştu:
"Takipteki alacakların gelişimine ve bankaların ihtiyatlılık seviyelerine göre, karşılık giderleri önümüzdeki yıl banka karlılıkları açısından en belirleyici kalemlerden birisi olacak."
"AKSİYONLAR, YAPILANDIRMA NE GEREKİRSE YAPILACAK"
"Büyümedeki dengelenme ile mevcut faiz ortamı ve düşük iç talebin de bir yansıması olarak düşük kredi büyümesi ve marj yönetimi 2019'da da sektörde ön planda olmaya devam edecek" diyen Erbil, zaman içerisinde enflasyonun normalleşme trendine girmesiyle faizlerin rahatlayacağını, kredi büyümelerinin de normal seyrine dönmesini beklediğini kaydetti.
Erbil kredi büyümesinin yavaşlaması ve büyümedeki dengelenmenin işsizliğe etkisi kanalıyla takipteki alacak oranı üzerindeki olası baskının da yakından izleneceğini belirterek, önümüzdeki dönemde takipteki kredilerde bir miktar artış görülebileceğini ancak kaygılanacak bir durum görmediğini ifade etti.
Bankacılık sektöründe Ekim sonu itibariyla NPL rasyosu yüzde 3.5 seviyelerinde iken kredi derecelendirme kuruluşu S&P gelecek 12-18 ay içinde NPL oranının ikiye katlanmasını bekliyor.
Tüzel tarafta son dönemde artış gözlemlemeye başladıklarını ancak sektörün mevcut takipteki alacak seviyesinin görece hala makul seviyede olduğunu ifade eden Erbil, bireysel tarafta da 2019'da bir miktar artış görmeyi beklediklerini söyledi.
Bankacılara düşenin, müşterilerle yakın yakın temas halinde olarak, erken uyarı sinyallerini doğru zamanda alabilmek olduğunu söyleyen Erbil, "Aksiyonlar, yapılandırma, ne gerekirse birlikte yapacağız. Onlarla birlikte çözüm önerileri geliştirerek, hem müşterilerimizin hem sektörümüzün kayıplarını azaltmaya odaklanacağız 2019'da" diye konuştu.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN