Enflasyonda 2001 Hedefi Zor
İlk 11 aylık enflasyonda yüzde 30 - 35 bandında kalacağının ortaya çıkması, 2001 yılı için belirlenen TEFE`de yüzde 10, TÜFE`de yüzde 12`lik enflasyon hedefinin gerçekleşmesini zora soktu.
Onbir aylık enflasyonda yüzde 30 - 35 bandında kalacağının ortaya çıkması, rağmen hükümetin 2001 yılı için belirlediği TEFE`de yüzde 10, TÜFE`de yüzde 12`lik enflasyon hedefini gerçeklikten uzaklaştırdı. Enflasyonda hedeflenen oranlara ulaşılabilmesi için TEFE`de aylık yüzde 0.8, TÜFE`de yüzde 1 oranının üzerine çıkılmaması gerekiyor. Uzmanlar, kur politikasının 2001`de enflasyonun düşüşüne katkı sağlamayacağını belirtiyorlar. Ayrıca, petrol fiyatlarındaki artışın akaryakıt fiyatlarına ATV oranları indirilerek yansıtılmaması uygulamasından vazgeçilmesinin enflasyona önemli katkısı olacak. Hükümetin 2001 yılı için öngördüğü TEFE`de yüzde 10, TÜFE`de yüzde 12`lik hedefe ulaşılabilmesi için revize edilen ve bu yıl yaklaşık yüzde 29 - 34`lük bandın yarısının da altına inilmesi gerekiyor. Son yaşanan krizle birlikte kaderi IMF`den gelecek ek desteğe bağlı olan programın sürmesi halinde önümüzdeki yılın ilk 6 aylık dönemi için uygulanacak kur politikasının enflasyonun düşürülmesine katkısı olmayacağı belirtiliyor. Uzmanlar, enflasyon kur makasının yaklaşık yüzde 15 oranında olacağına işaret ediyorlar.
ATV SİLAHI BİTİYOR;
Enflasyonda hedeflenen oranlara ulaşılması için 2001 yılında TEFE`de aylık yüzde 0.8, TÜFE`de yüzde 1`lik oranların üzerine çıkılmaması gerekiyor. Ancak, bu yıl bastırılan KİT zamlarının yapılması ve petrol fiyatlarındaki artışın akaryakıt fiyatlarına yahsıtılması gündeme gelecek. Özellikle hükümetin ham petrol fiyatlarındaki artışı ATV oranlarını indirerek iç piyasaya yansıtmama politikası sona erecek. Akaryakıt fiyatlarındaki artışın piyasalarda tüm ürünlere zam olarak yansıdığı biliniyor.
ARALIK VE OCAK AYLARINA DİKKAT;
Merkez Bankası araştırmacıları tarafından yapılan enflasyon üzerine incelemede de eylül - aralık döneminde fiyat artışlarının yeniden hızlanma eğilimi gösterdiği belirtildi. Kamu imalat sanayinde en yüksek fiyat artışları Aralık ve Ocak aylarında gerçekleştiğine dikkat çekildi. Yine araştırmaya göre, enerji fiyatlarında en yüksek artışlar ocak ve aralık aylarında görülüyor.
ENFLASYON VE PETROL İLİŞKİSİ;
Petrol fiyatlarındaki artışın enflasyon üzerindeki etkileri konusunda araştırma yapan Doç. Dr. Aykut Kibritçioğlu`nun araştırmasına göre ham petrol fiyatlarının yüzde 100 artmasının enflasyonda 10.42 puanlık artışa yol açıyor. Kibritçioğlu`nun hesaplamalarına göre ham petrol fiyatlarındaki artış, bunun akaryakıt fiyatlarında yol açtığı artışa katkısı ve diğer sektörlerdeki fiyat artışlarının toplamı enflasyonda 10.42`lik artış yapıyor. Bu yıl petrol fiyatlarının 26 dolardan 30 dolara yükseldiği ayda ham petrol fiyatlarının TEFE`ye katkısı 0.8 puan, akaryakıt fiyat artışlarının katkısı 0.9 olmak üzere iki aylık sürede 1.7`lik katkı yapmıştı. (FİNANSAL FORUM)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN