Enflasyon verisi bekleniyor! İşte uzman beklentileri
TÜFE'nin mayıs ayında yüzde 0.35 artışla yıllık enflasyonu 9 yılın zirvesinden aşağı çekmesi bekleniyor. Mayıs ayı enflasyon verileri bugün saat 10.00'da açıklanacak.
Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Mayıs ayında 0.35 artışla, yıllık enflasyonu yaklaşık 9 yılın zirvesinden aşağı çekmesi bekleniyor. Reuters'ın 17 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.2-0.62 artış bandında yer alıyor. Yıl sonu tahmini ise yüzde 9.45 ile TCMB'nin yıl sonu tahmini olan yüzde 8.5'in oldukça üzerinde seyretmeyi sürdürüyor.
Reuters anketinde yer alan beklentilerin medyanına paralel gelmesi halinde yıllık enflasyonun Nisan ayındaki yüzde 11.87'den Mayıs ayında yüzde 11.60'a doğru gerilemesi bekleniyor. Tahminlere paralel bir enflasyon gelmesi halinde bu yıllık enflasyonda Kasım 2016'dan beri görülen ilk düşüş olacak.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Ekonomistler yıllık enflasyondaki düşüşün aslında bu yıl sert yükseliş gösteren gıda fiyatları kanalıyla olmasını bekliyorlar.
TÜİK'in aylık enflasyon verilerini açıklama tarihinden önce açıklanan ve önemli bir öncü veri olarak görülen Türk-İş raporunda kıyma ve kuşbaşı et fiyatının Mayıs'ta da artış gösterdiğine dikkat çekilerek, "Et fiyatında görülen artış olmasaydı gıda fiyatlarında bu ay gerileme söz konusu olacaktı" görüşüne yer veriliyor.
Türk-İş'in derlediği verilere göre geçtiğimiz ay 4.17 olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 3.85'e geriledi. Ortalama sebze fiyatları Nisan'daki 4.08 TL'den Mayıs'taki 3.33 TL'ye geriledi.
Tüketici fiyatları enflasyonu Nisan ayında giyim, gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde yüzde 1.31 artış gösterdi. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "B" Nisan'da yıllık olarak yüzde 9.07'den yüzde 9.12'ye yükselirken, "C" ise yüzde 9.46'dan yüzde 9.42'ye geriledi.
Hem ekonomistler hem de ekonomi yönetimi enflasyonun yılı tek hanede tamamlayacağını bekliyor. Normalde her yıl sigara ve alkol başta olmak üzere yapılan kamu fiyat ayarlamaları ve zamların bu yıl 2017 Ocak ayı yerine 2016 yılı Aralık ayında yapılmasının oluşturduğu baz etkisi nedeniyle 2017 yılı Aralık ayında enflasyonda sert düşüş her kesim tarafından bekleniyor.
Ekonomistlerin beklentisi enflasyondaki Aralık ayındaki düşüşle mevcut yüzde 12'lere yakın manşet enflasyonun kademeli olarak tek haneye gerileyeceği yönünde. Bu döneme kadar ekonomistler enflasyonda düşüş öngörseler de tek haneli bir seyir öngörmüyorlar.
Ekonomi yönetimi ise gıda komitesinin atacağı adımları işaret ederek düşüşün piyasanın beklediğinden daha önce ve daha kuvvetli olacağını öngörüyor.
Merkez Bankası (TCMB) son dönemdeki tüm açıklamalarında enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği mesajını yineliyor ve
ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma da yapılabileceğini belirtiyor.
TCMB'nin para politikasının bileşiminde oluşan son faizi gösteren ortalama fonlama maliyeti yüzde 11.95 ile yıl başına göre yaklaşık 375 baz puan sıkılaştırma yapıldığına işaret ediyor.
TCMB enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5'lik hedefe kademeli olarak yakınsamasını beklerken, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2017 yılı sonunda orta noktası yüzde 8.5 olmak üzere yüzde 7.3-9.7 aralığında, 2018 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 6.4 olmak üzere yüzde 4.6-8.2 aralığında gerçekleşeceğini tahmin etti.
Ekonomistlerin yılsonu enflasyon tahminleri TCMB'ye göre bir miktar daha yukarıda ancak çift hanenin hemen altında şekilleniyor.
TCMB son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirdiği Nisan ayında Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranını beklentilerin ötesinde bir adımla 50 baz puan artırarak yüzde 12.25'e yükseltti. TCMB yaptığı açıklamada parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine dair kararın enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla alındığına dikkat çekti.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN