Enflasyon rakamları açıklandı
TÜİK, mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre; TÜFE aylık 0,99, yıllık 10.23 olarak açıklandı.
ÜFE’de (2003=100) 2018 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,99, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,23 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,14 artış gerçekleşti.
AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER GRUBUNDA
Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Mart ayında endekste yer alan gruplardan, sağlıkta yüzde 1,90, giyim ve ayakkabıda yüzde 1,05, eğitimde yüzde 0,94 ve lokanta ve otellerde yüzde 0,83 artış gerçekleşti.
ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜNDE DEĞİŞİM OLMADI
Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Mart ayında endekste düşüş gösteren bir grup olmadı.
YILLIK EN FAZLA ARTIŞ YÜZDE 15,41 İLE EV EŞYASI GRUBUNDA
TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ulaştırma yüzde 13,41, lokanta ve oteller yüzde 11,67, eğitim ve çeşitli mal ve hizmetler yüzde 10,87 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.
AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ TR61 (ANTALYA, ISPARTA, BURDUR)’DA OLDU
İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 3,56 ile TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 11,36 ile TR31 (İzmir) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 12,40 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde gerçekleşti.
Mart 2018’de endekste kapsanan 407 maddeden; 34 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 297 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 76 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
NİSAN AYINA ZAMLARLA VE YÜKSELEN KUR ETKİSİ İLE GİRİYORUZ
İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, enflasyon rakamlarını şöyle değerlendirdi:
"Mart ayı TÜFE verisi yüzde 0.99 artış ile beklentiler olan yüzde 0.90 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. Bu veri ile birlikte yıllık TÜFE yüzde 10.26 seviyesinden yüzde 10.23 seviyesine geriledi. Bu gerilemede baz etkisinin etkisi bulunuyor. Çünkü geçen yıl mart ayı enflasyonu yüzde 1.02 seviyesinde oluşmuştu.
Ayrıca son on üç yılın mart ayı ortalaması yüzde 0.68 seviyesinde oluşmuştu. Gelen veri son on üç yılın ortalamasının üzerinde bir veri.
Çekirdek TÜFE ise yüzde 0.79’luk artış gösterdi. Manşet verinin altında kalmasına rağmen yine de güçlü bir veri olduğu söylenebilir. Çekirdek yıllık bazda ise yüzde 11.94’den yüzde 11.44 seviyesine geriledi. Çekirdek verideki gerilemede yine baz etkisinden bahsetmek mümkün.
TCMB’nin 2018 yılı enflasyon beklentileri orta noktası yüzde 7.9 seviyesinde bulunuyor. Şu anda bu hedeften oldukça uzağız. TCMB beklentilerinin üst noktası ise yüzde 9.3 seviyesinde ve üst noktanın da üzerinde bulunuyoruz. Enflasyon bu şekilde devam etmesi durumunda üst bandın çift haneli rakamlara revize edilmesi sürpriz olmayacak.
Yılın başında geçen yılın yüksek baz etkisinin yardımıyla enflasyonun bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 10 seviyesinin altına gerileyebileceğini bekliyorduk. Ancak bu baz avantajını kullanamamış görünüyoruz. Bunda etkili olan nedenin başında kur hareketleri gösterilebilir. Kur geçişkenliği enflasyon üzerinde etkili olmakta. Diğer yandan gıda ve meyve sebze fiyatlarındaki katı seyirlerde oldukça etkili. Ulaştırma fiyatlarındaki artışta yüksek kurların ve yakıt zamlarının etkisi bulunuyor.
Nisan ayına girerken fiyatı yönetilen elektrik doğalgaz gibi ürünlerde zamlarla birlikte giriyoruz. Yine mart ayından gelen bir kur artışı etkisi nisan ayında hissedilebilir. Gıda, ulaştırma gibi ürünlerde aynı seyirlerin devamı durumunda nisan ayı verisinin yine yüzde 1 çevresinde oluşması beklenebilir. Geçen yılın nisan verisi yüzde 1.31 seviyesinde oluşmuştu ve burda yine bir baz avantajımız bulunuyor. Bu seviyenin altında bir veri ile yıllık TÜFE yine yüzde 10 seviyesine doğru yakınsayabilir. Ancak bu düşüşler baz etkisi ile sağlanan düşüşler. Enflasyonda yapısal anlamda bir yumuşama görülmüyor.
Diğer yandan son on üç yılın nisan ayı enflasyon ortalaması yüzde 1.03 seviyesinde gerçekleşmiş. Başka deyişle nisan ayları enflasyon açısından katı seyirler gösteren bir ay olarak öne çıkıyor."
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN