Ekonomistler Merkez'in faiz kararı için ne dedi?
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün gerçekleştirdiği yılın son toplantısında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24'te sabit bıraktı. Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi.
Faiz kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kararının piyasalarda bir sürprize yol açmadığını belirterek, kararın piyasalara tepkisinin nötr olduğunu dile getirdi.
Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bu toplantıda para politikası duruşunu değiştirmese de, 5 Aralık’ta yayınlanan 2019 yılı PPK metninde önemli sinyaller verdiğini anımsatan Bürümcekçi, enflasyon hedefinin yüzde 5 olarak belirlense de, ilk kez bir metne TCMB’nin enflasyon tahminlerinin dezenflasyon süreci için referans teşkil edeceği ifadesinin eklendiğini anımsattı.
Bürümcekçi, şunları kaydetti:
"TCMB’nin 2019 ve 2020 yılları için yüzde 15,2 ve yüzde 9,3 olan tahminlerinin ölçü olacağını, bu seviyeye doğru yakınsamanın yeterli görüleceğini yansıtıyordu. TCMB gelecek yıl yüzde 15’e doğru bir gidişten emin olursa para politikası duruşunu bugünkü kadar sıkı tutma gereği duymayacak. Daha önce de vurguladığım gibi, bu yaklaşımı enflasyonun son düşüşe rağmen yüzde 20’nin üzerinde olduğu bir ülkede oldukça gevşek buluyorum."
"FAİZ İNDİRİMLERİ 2019'UN MART YA DA NİSAN AYLARINDA GÜNDEME GELEBİLİR"
QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, TCMB'nin piyasaların beklediği gibi politika faizini değiştirmediğini, bu toplantıda odaklanması gereken yerin ise faiz değil karar metni olduğunu belirterek şunları kaydetti:
"Karar metninde gerektiğinde ek sıkılaşmaya gidileceğine atıfta bulunulmaya devam edilmiş ancak diğer taraftan enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğine değinilmemiş bu sefer. Ben, bunu, bir sonraki hamlesi faiz indirimleri olması olası TCMB tarafından yapılmış bir miktar güvercin bir değişiklik olarak yorumluyorum. Faiz indirimlerinin, gelecek yılın mart ya da nisan aylarında gündeme geleceğini düşünüyorum."
"ENFLASYONUN İYİLEŞME YÖNÜNDE HAREKET ETTİĞİ GÖZLENENE KADAR TEMKİNLİ DURUŞ DEVAM EDEBİLİR"
Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı da TCMB'nin bugünkü PPK toplantısında, beklentilere uygun olarak, politika faiz göstergelerinde herhangi bir değişikliğe gitmediğini belirterek, "Böylece, sadeleşmenin de gerçekleştirildiği bu yılın tamamında politika faiz oranında 1600 baz puanlık ciddi artışla güçlü bir sıkılaşma sürecinin yürütüldüğünü söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
Enflasyonun iyileşme yönünde hareket ettiği gözlenene kadar para politikasındaki temkinli duruşun devam edeceğini düşündüklerini ifade eden Tokalı şunları kaydetti:
"İçeride, geçmiş finansal sıkılaşmanın iç talep ve fiyat istikrarı üzerinde gecikmeli etkilerine ek olarak, küresel sıkılaşmada artan resesyon endişelerinin de etkisiyle yavaşlama beklentilerinin güçlenmesinin, enflasyon görünümünde kalıcı iyileşme sinyalleri alınması durumunda, parasal sıkılaşma duruşunu ılımlı oranda yumuşatacak faiz indirim adımlarını destekleyeceğini düşünmeye devam ediyoruz."
Tokalı, gelecek hafta yapılacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısında açıklanacak 2019 faiz projeksiyonlarında daha ılımlı bir görünüme geçişin bu beklentileri destekleyeceğini belirterek, mevcut durumda yüzde 24 seviyesinde bulunan politika faiz oranının 2019 sonunda yüzde 21,5 seviyesine çekilebileceğine yönelik tahminlerini koruduklarını dile getirdi.
"TCMB BU AY Kİ KARAR METNİNİ SADELEŞTİRDİ"
İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "2018 yılının son TCMB toplantısı sona erdi. TCMB, piyasaların beklentisi doğrultusunda politika faizini yüzde 24.00 seviyesinde sabit tuttu. Karar metnine bakıldığında, ekim ayındaki toplantısına göre bu ay ki toplantısında enflasyona yönelik daha sert söylemlerin yerini yumuşak tonlama almış durumda. Ancak yine de enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiğini de vurguladığı dikkat çekiyor. Aynı zamanda, bir önceki metinde kur geçişkenliği ile ilgili ifadelerin metinden çıkarılmış olması kur geçişkenliğinin enflasyon üzerindeki etkisinin azaldığına yönelik bir mesaj veriyor. TCMB’nin bu ay ki karar metnini sadeleştirdiğini söyleyebilirim. Kısacası, mevcut metnin faiz artırım tonlamasından çıktığını ve faiz indirimlerini izleme sürecine giren bir tonlama olduğunu söylemek mümkün" dedi.
Karadağ şöyle devam etti: "Geçtiğimiz hafta, TCMB 2019 yılı toplantı tarihini açıklamıştı ve 2019 yılının ilk toplantısı da 16 Ocak tarihinde gerçekleşecek. Ancak bu konjonktürde, 16 Ocak gününe kadar olağanüstü bir durum olmadıkça TCMB ocak ayındaki toplantısını da pas geçebilir. 2019 yılında da bir süre daha enflasyondaki görünümü izlemek isteyecektir ve enflasyonda kalıcı bir iyileşme görene kadar da sıkı duruşunu korumasını düşünüyoruz.
Kararın ardından piyasalarda mevcut dengeleri etkileyen bir durumun olmadığını gözlemliyorum. Dolar/TL kuru karar sonrası beklentilerimiz doğrultusunda 5.30 TL seviyesine doğru gevşedi. Ancak 5.30 TL seviyesinin altına doğru gerilemediğini ve yeniden 5.34 TL seviyelerine yükseldiğini izliyorum. Bu durum, kur üzerinde ilave bazı risk algılamalarının olduğunu ifade ediyor olabilir. Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon açıklaması, gelişmekte olan ülke para birimlerinin zayıf seyretmesi gibi faktörler kur üzerindeki baskıda etkili olduğunu düşünüyoruz. Gelecek haftaki Fed toplantısında 2019 yılına yönelik faiz artırım projeksiyonlarının kurlar üzerinde daha önemli bir etkisi olabilir."
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN