Ekonomistler Merkez'in faiz kararı için ne dedi?
Merkez Bankası, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla ölçülü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildiğini belirterek geç likidite penceresini 75 baz puan artışla yüzde 13.5'e yükseltti. Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi.
TCMB BEKLENTİLERİN ÖTESİNE GEÇTİ
GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklentilerin ötesine geçerek 25 Nisan toplantısında geç likidite penceresinde (GLP) 75 baz puanlık bir artırım yaptı. Böylece, Merkez Bankası piyasaların önünden giderek son günlerde öne çıkardığı ilave sıkılaştırmayı yaptı, sıkı para politikası duruşunu değiştirmedi ve enflasyona odaklı olmaya devam etti.
Merkez Bankası aslına bakıldığında enflasyon söyleminden vazgeçmiyor ve politika açıklamasında belirttiği üzere, faiz artırımını “Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmesine” dayandırıyor. Bu da TL’deki değer kaybının sürekli hale gelmesinin enflasyon beklentileri üzerinde yapabileceği bozulmayı dikkate aldığını görüyoruz. TCMB, Sn. Murat Çetinkaya’nın son konuşmalarındaki “ilave sıkılaştırma” söylemini de politika açıklamasında bulundurarak fiyatlama davranışlarını ve enflasyon beklentilerine etkilerini yakından izleyeceğinin de sinyalini vermiş oldu.
Piyasa tarafındaki yansımanın, her ne kadar TCMB beklentileri aşmış olsa da, kurun ilk reaksiyondan sonra 4,06’larda dengelenme eğilimine girdiğini, borsadaki hareketin halen yüzde 0,50 negatif olduğunu görüyoruz. Faiz hamlesine borsanın daha pozitif tepki vermesini beklerdik. TL’de de değer kazancı sınırlı kaldı. 50 baz puan beklenti dahilinde olduğuna göre, 25 baz puanlık ekstra artırım genele yayılan bir TL değerlenmesi yaratmamış gibi oldu. Ancak TCMB, kısa vadede TL’ye destek olacak hamleyi yapmış gibi görünüyor. Gelen piyasa tepkimesi dahilinde, mevcut şartlarla TL’nin değersizleşme trendini bozmadığını söyleyebiliriz.
TCMB BİR FAİZ ARTIRIMININ SİNYALİNİ VERDİ
İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu
TCMB piyasa beklentilerinin bir miktar üzerinde faiz artırımına giderek Geç likidite Penceresi (GLP) faiz oranını 75 baz puan artırarak yüzde 12.75’den yüzde 13.50 seviyesine yükseltti. Diğer koridor faiz oranlarına dokunmadı. Karar sonrasında Dolar/TL kuru 4.08 seviyesinden 4.04 seviyesine kadar gerilemesinin ardından 4.06 seviyelerinde denge arıyor. Kurdaki harekete bakıldığında piyasalarda 25-50 baz puanlık bir beklenti olduğu ve kararı beklentilerin üzerinde karşıladığı görülüyor. Kurdaki aşağı yönlü seyrin sınırlı kalacağını ancak faiz artırımının oynaklığı azaltarak güveni yükseltebileceğini düşünüyoruz. Bu açıdan TCMB’nin bu adımını cesur bir adım olarak karşılamak mümkün.
Karar metninde ikinci paragrafta değişiklikler mevcut. TCMB ithalat fiyatlarındaki yükselişin enflasyon üzerindeki riskleri arttırdığını ifade ediyor. Bu döviz kurlarını bir miktar daha kontrol altına almak istediğini ve ithalat fiyatları kaynaklı riskleri azaltmak istediğini gösteriyor.
TCMB’nin bir sonraki toplantısı 7 Haziran tarihinde olacak. Bu tarihe kadar kurdaki oynaklığın devam etmesi ve yeni risklerin çıkması durumunda TCMB aynı karar metni ile bir faiz artırımı daha yapabileceğinin de sinyalini vermiş durumda.
ABD dolarının küresel piyasalarda değer kazanmaya başlaması ve Gelişmekte Olan Ülke Para birimlerinden çıkışların olduğu bir konjonktür olması nedeni ile USDTRY paritesindeki yukarı baskılar önümüzdeki günlerde devam edebilir. Bu nedenle TCMB’nin faiz artırımının etkileri sınırlı kalabilir. Ancak bu adımın kurdaki oynaklığın azalmasına yardımcı olacağını düşünüyoruz.
KAYITSIZ KALINMAMASI ÖNEMLİ BİR AYRINTIYDI
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Özgecan Özdemir
TCMB Nisan ayı toplantısında, marjinal fonlama oranını yüzde 9,25’de, borçlanma faiz oranını yüzde 7,25’de ve politika faiz oranını yüzde 8,00’de sabit tuttu. Piyasaların 50 baz puan faiz artırım beklediği geç likidite penceresi faizini 75 baz puan yükseltti. Para Politikası Kurulu toplantı özetinde ise TCMB’nin fiyat istikrarı amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği vurgusu dikkat çekti.
Özetin içeriğine bakacak olursak, Merkez Bankası iç talepteki büyüme ile beraber dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisine değinmeye devam ediyor. Ayrıca enflasyon görünümü ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlamalar üzerinde risk unsuru oluşturmaya devam ettiği ibaresi değiştirilmemiş. İthalat fiyatlarındaki yükselişin yaratmış olduğu risk unsuru nedeniyle TCMB, finansal istikrarı desteklemek amacıyla ölçülü bir parasal sıkılaştırma yapıldığını dile getiriyor. Özellikle TCMB enflasyon görünümünde istenen seviyeler yakalanana kadar devam edeceği sıkı para politikası duruşunu kararlılıkla sürdüreceği ibaresini yineliyor.
Bir süredir artan kur riski nedeniyle piyasalarda meydana gelen tedirginliğin TCMB nisan ayı toplantısında GLP faizinin 75 baz arttırılması ile bir miktar azaldığı söylenebilir. Piyasaların beklentisinin üzerinde gerçekleşen faiz artırım oranı fiyatlamalar açısından tatmin edici olmasa da TCMB’nin fiyat istikrarına yönelik kayıtsız kalmaması önemli bir ayrıntıydı. Özellikle karar öncesinde TL varlıklarında meydana gelen değer kazanımının karar ile beraber TL bazlı paritelerde geri çekilmeye neden olduğu söylenebilir. Dolar/TL’de 4,06 desteği zorlanırken, Euro/TL’de 4,96 seviyesine varan düşüş gerçekleşti. Ancak önemli olan gelişmenin an itibariyle yaşanan fiyatlamalardan çok TCMB’nin almış olduğu bu kararın uzun süreli etkisinin olup olmayacağı olarak yorumlanabilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN