Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi

21.05.2020 - 16:25 | Son Güncelleme :
Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi | Ekonomi Haberleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa beklentisi dahilinde bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 50 baz puan düşürerek yüzde 8,75'ten yüzde 8,25'e çekti. Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi.

İşte ekonomistlerin değerlendirmeleri:

TCMB İHTİYATLI DURUŞUNU KORUYOR
Eda Karadağ – İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı

TCMB mayıs ayı toplantısında piyasaların beklentisi doğrultusunda 50 baz puan faiz indirimine gitti. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8.75’ten yüzde 8.25’e indirdi. Yurt dışındaki ve piyasalardaki normalleşmeleri gözlemlemeye devam ediyorlar. İlk paragrafta buna değiniyor.

Haberin Devamı

İkinci paragrafta, iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın nisan ayında daha belirgin olduğunu ancak mayıs ayında dipten dönüş sinyallerini içerdiğini gözlemliyorlar. Özellikle dünya genelinde yaşanan salgının etkileri ABD ve Avrupa’da hala hissediliyor. Türkiye’de tedbirlerin daha hızlı alınarak mayıs ayında kademeli bir şekilde kısıtlamaların gevşetilmeye başlanması bu anlamda önemliydi. Tabii bu durumun haziran ayında ne yönde şekilleneceğine dair net bir şey söylemenin zor olabileceğini düşünüyoruz. Bu paragrafta, ihracat ve turizm gelirlerinde salgına bağlı düşüşün olmasına rağmen cari dengeye ilişkin ılımlı seyir vurgusunu korumaya devam ediyor.

Gıda fiyatlarına atıfta bulunduğu da dikkat çekiyor. Salgına bağlı olarak kısa süreli tüketici enflasyonunun yüksek seyredebileceğini ancak yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale gelebileceğine vurgu yapılıyor. Yine de enflasyon konusunda çok ciddi bir sorun olmadığını TL’deki değer kaybına karşın, uluslararası emtia fiyatlarının enflasyonu olumlu etkilediğini bir kez daha vurgulamış oldu.

Değerlendirme; TCMB’nin bu kararını ihtiyatlı buluyoruz. Piyasadaki normalleşmeyi ve yurt dışını yakından izliyor. Küresel çapta, Merkez Bankalarının genişleyici adımlarının devam ettiği bu dönemde, Merkezin bu konuda elinin rahat olması aynı zamanda enflasyon rakamlarının da bunu desteklemesiyle kademeli bir şekilde faiz indirimlerine devam ettiğini gözlemliyoruz. Merkezin bir sonraki toplantısı 25 Haziran tarihinde bulunuyor. Bugüne kadar piyasalardaki normalleşme adımları daha da netlik kazanacaktır. Ayrıca, salgının ikinci dalga endişesinin de bu toplantıya kadar ne yönde şekilleneceğinin de önemli olacağını düşünüyoruz.

Haberin Devamı

Kararın ardında, Dolar/TL kurunda bir oynaklık oluşmadı. Sabah saatlerinden bu yana kur 6.80 TL ve altına doğru bir eğim içerisinde seyrediyor. Özellikle, kurun seyrinde daha da netlik kazanması için swap hattı görüşmelerinin daha önemli olduğunu ve böyle bir antlaşma durumunda kurdaki düşüşü destekleyebileceğini öngörüyoruz. Dolayısıyla, karar kaynaklı kurda yeni bir hareket oluşmadı. Borsa İstanbul karar öncesi 103 bin üzeri denemelerine başlamıştı. Borsa açısından teknik görünüm olumlu ancak kısa vadede yükseliş trendi için biraz zorlanabilir düşüncesindeyiz. Bugün 103 bin üzeri kapatıp kapatmaması kritik. Ancak, karar kaynaklı borsa açısından da yeni bir hareket görülmüyor.

PİYASALARDA ÇOK CİDDİ OYNAKLIKLAR YAŞANMADI
Murat Özsoy - Biz Finansal Danışmanlık kurucu ortak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun bugün yapılan toplantıda aldığı, politika faiz oranının yüzde 8,75’den yüzde 8,25’e indirilmesi yönündeki kararı sonrasında piyasalarda çok ciddi oynaklıklar yaşanmadı. 2020 yılı içerisinde daha önce yapılan 4 toplantının aksine, TCMB Para Politikası Kurulu’nun bu toplantıda açıkladığı faiz oranı kararı, piyasadaki ağırlıklı beklenti paralelinde gerçekleşti ve 50 baz puan kadar oldu.

Dolar/TL kuru, altın ve Borsa İstanbul cephelerinde çok ciddi çalkalanmalar yaşanmamış olmasını buna bağlayabiliriz. Bugün ve hafta kapanışına kadar da özellikle gram altın ve Borsa İstanbul’da negatif yönlü sürpriz birtakım büyük hareketlerin izlenmesi pek olası görünmüyor. Covid-19 nedeniyle durağan hale gelen ekonomik aktiviteler doğrultusunda gerilemesi beklenen yıllık enflasyon oranları, TCMB’nin önümüzdeki ayda yapılacak toplantıda yine ilave bir faiz oranı indirim yapmasına imkan sağlayacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

##$HABER_986310$##

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,3779 Değişim: -0,16%
Düşük 34,3142 18.11.2024 Yüksek 34,3779
Açılış: 34,3779
36,3673 Değişim: 0,21%
Düşük 36,1357 18.11.2024 Yüksek 36,5103
Açılış: 36,2908
2.829,32 Değişim: -0,27%
Düşük 2.827,08 18.11.2024 Yüksek 2.831,98
Açılış: 2.831,98
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.