Ekonomistler işsizlik rakamlarını değerlendirdi

15.02.2018 - 14:31 | Son Güncelleme :
Ekonomistler işsizlik rakamlarını değerlendirdi | Ekonomi Haberleri

Türkiye'de işsizlik oranı, geçen yılın kasım ayında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 1,8 azalarak yüzde 10,3 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 440 bin kişi azalarak 3 milyon 275 bin olarak kayıtlara geçti. Ekonomistler işsizlik rakamlarını değerlendirdi.

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan AA Finans  Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, iş gücü piyasasının sanayi üretimi  kaynaklı olan büyümeye olumlu tepki vermeye devam ettiğini belirtti. Yılın ilk  iki çeyreği için açıklanan yeni milli gelir serisinin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'da  (GSYH’)  yüzde 5.3 ve 5.4 artışla belirgin toparlanmaya işaret ettiğini ve Kredi  Garanti Fonu (KGF) desteklerinin etkisi ve istihdam piyasasında teşviklerle  başlayan iyileşmeyi güçlendireceği sinyali verdiğini anımsatan Bürümcekçi,  "Üçüncü çeyrekte ise yüzde 11,1 artış ile büyüme belirgin güçlenmiş ve son  çeyrekte de çok sınırlı bir yavaşlama izlenmişti. Bu doğrultuda, bu yıl  ocak-kasım döneminde kümülatif istihdam artışı 1 milyon 846 bin kişi ile geçen  yıl aynı dönemindeki 619 bin artışın belirgin üzerine çıkmış durumda. Ancak, özel  sektör hizmetleri gibi istihdam kapasitesi yüksek bir sektör toparlanmadan bu  ivmenin kalıcı ve yeterli olması zor görünüyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

##$HABER_1444017$##

Bürümcekçi, işsizlik oranındaki değişimin mevsimselliğin  gerektirdiği hafif yükseliş yerine yatay seyrettiğinin görüldüğünü belirterek, bu  gerçekleşmede istihdam teşvikleri, büyüme hızındaki artış ve lehteki baz  etkisinin katkı sağladığının söylenebileceğini ifade etti. Kasım ayında istihdam  aylık 130 bin azalırken, iş gücünün de 142 bin azalış gösterdiğini ve işsiz  sayısının 12 bin azalmasını getirdiğini bildiren Bürümcekçi, "Öte yandan,  özellikle iç talebin seyri açısından önemli bir gösterge olarak izlediğimiz tarım  dışı istihdamın yıllık artış hızının yüzde 5,5 ile önceki aya göre yükseldiğini  görmekteyiz ki, manşet verilere benzer olumlu bir tablo çizmektedir"  değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Bürümcekçi, tarım dışı istihdam artışında  kamu hizmetleri artışının etkili olduğunu, ulaştırma ve konaklama hizmetlerinde  düşüşün devam ettiğini vurguladı. Tarım dışı sektörlerde istihdam edilenlerin  sayısında önceki aya göre 108 bin artış görülürken, hizmetlerde 125 bin ve  sanayide yatay seyre karşılık, inşaatta ise 18 bin azalışın izlendiğini anlatan  Bürümcekçi,  hizmetlerdeki artışın önemli bir kısmının eğitim ve sağlık-sosyal  hizmetler faaliyetlerinden gelmesinin kamunun belirgin etkisini (toplam 155 bin)  yansıtırken, ulaştırma-depolama, konaklama hizmetleri ve finans sektöründe  azalışlar görülmesinin ise dikkati çekmekte olduğunu  vurguladı.  Bürümcekçi, arındırılmış veride ise, son bir yıllık dönemde  gözlenen 1 milyon 202 bin kişilik istihdam artışının, 898 bininin hizmetler  sektörü kaynaklı olurken, inşaat sektöründe 151 bin, sanayi sektöründe ise 154  bin artış gözlendiğini söyledi.

"GEÇEN YILIN İKİNCİ YARISIYLA İSTİHDAM YARATMA KAPASİTESİ ARTTI"

QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da istihdam  göstergelerindeki olumlu görünümün devam ettiğini kaydetti.  Kanlı,  mevsimsellikten arındırılmış verilerle çalışan sayısının güçlü biçimde artmaya  devam ettiğini, işsizlik oranın da düşüşünü sürdürdüğünü dile  getirdi.  Geçen yılın ikinci yarısıyla birlikte ekonomide istihdam  yaratma kapasitesinin arttığını dile getiren Kanlı, "Bu dönemde aynı zamanda yatırım iştahı da güçlendi. Ben bunu, yılın ikinci yarısıyla birlikte ekonomideki  güçlü seyrin sürdürülebilirliğine dair özel sektörün ikna olduğu şeklinde  yorumluyorum. İstihdam piyasasındaki olumlu görünüm, iç talebin önümüzdeki  dönemde de sürdürülebilirliği konusunda son derece olumlu bir gelişme."  değerlendirmesinde bulundu.Reel Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise işsizlik rakamlarının, normalde mevsimsel etkilerle yükselmesini bekleyebileceğimiz bir dönemde iyi olduğunu söylemenin mümkün olduğunu kaydetti. 

Haberin Devamı

Ağustostan beri işsizlik oranının yatay veya iyileşme yönünde geldiğini bildiren Erkan, "Bunda elbette güçlü ekonomik büyümenin önemli bir rolü var. Ekonomideki büyümeyle beraber istihdam da artıyor ve istihdam havuzundaki artış ile beraber işsizlik oranındaki düşüş de biraz yavaş kalıyor. Tarım dışı istihdamdaki artış da ekonomi için iyi, aynı zamanda Türkiye ekonomisinin ek istihdam yaratabilmiş olduğunu gösteriyor. " değerlendirmesinde bulundu.  Erkan, istihdam piyasasında mevcut şartlar ve verilerle henüz yavaşlama işareti görmediklerini belirterek, geçmişten gelen istihdam teşviklerinin etkileri ile yeni önlemlerin de alınıyor olması itibarıyla istihdam piyasasında durumun iyiye doğru gittiğini dile getirdi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.341 Değişim: -0,52% Hacim : 20.527 Mio.TL Son veri saati : 11:04
Düşük 9.315 18.11.2024 Yüksek 9.433
Açılış: 9.419
34,4947 Değişim: 0,17%
Düşük 34,3142 18.11.2024 Yüksek 34,4985
Açılış: 34,4347
36,4166 Değişim: 0,35%
Düşük 36,1357 18.11.2024 Yüksek 36,5103
Açılış: 36,2908
2.866,12 Değişim: 1,03%
Düşük 2.827,08 18.11.2024 Yüksek 2.879,44
Açılış: 2.837,00
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.