Ekonomistler enflasyon verisi için ne dedi?
Nisan ayı enflasyonu, yıllık bazda yüzde 6,57 ile Mayıs 2013'ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ekonomistler, enflasyon rakamlarını değerlendirdi.
ENFLASYON, MERKEZ BANKASI'NIN ELİNİ RAHATLATACAK
ALB Forex Araştırma Uzmanı Rıdvan Baştürk
Yurtiçinde Nisan ayına ilişkin enflasyon verileri takip edildi. Enflasyon ilgili dönemde aylık bazda yüzde 0.78, yıllık bazda ise yüzde 6.57 olarak açıklanırken, çekirdek enflasyon ise yüzde 9.41 olarak açıklandı. Manşet enflasyon piyasa beklentisi altında kalırken, çekirdek enflasyon ise beklentilerin üzerinde açıklandı. Beklentiler enflasyonun aylık bazda yüzde 1,02, yıllık bazda ise yüzde 6,90 oranında artış göstereceği yönündeydi. Böylelikle manşet enflasyon 2013 yılı Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu.
Ana harcama grupları içerisinde aylık bazda düşüş gösteren tek grubun gıda ve alkolsüz içecekler kaleminde olması dikkat çekmektedir. Aylık bazda en çok artış gösteren grup ise yüzde 12.60 ile giyim ve ayakkabı kaleminde yaşandı.
Gıda enflasyonunda yaşanan geri çekilmenin manşet enflasyon üzerindeki etkisi devam etmektedir. Gıda enflasyonu bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.38 artış gösterirdi. Hükümetin gıda fiyatlarını düşürmek için yaptığı çalışmaların Ocak 2016 tarihinden bu yana enflasyon üzerindeki olumlu etkisi net bir şekilde hissedilmektedir. Aynı zamanda FED’in faiz artırım beklentilerinin ötelenmesi ve küresel piyasalarda risk iştahının artış göstermesi nedeniyle kur tarafında yaşanan aşağı yönlü eğilim de enflasyondaki geri çekilmeye destek olmaktadır.
Enflasyonda görülen iyileşme neticesinde yeni Başkan Çetinkaya’nın sadeleştirme politikasına devam edeceğiz görüşü destek bulabilir ve bu kapsamda önümüzdeki aylarda Merkez Bankası’ndan faiz indirimlerinin devamı beklenebilir.
YILLIK ARTIŞ ORANI SÜRPRİZ OLMADI
Ekinci Economics Consulting kurucusu Şevin Ekinci
Tüketici enflasyonunda bu yıl Nisan ve Mayıs aylarında çok olumlu baz etkisi vardı. Bu sebepten yıllık artış oranındaki düşüş çok sürpriz olmadı bana. Nisan ve Mayıs aylarında yıllık enflasyon oranları yüzde 7’nin altında olacak gibi görünüyor. Geçen yıl Nisan ayında enflasyon aylık olarak yüzde 1.6 artmıştı. Bu da bu sene için yıllık enflasyona olumlu baz etkisi verdi.
Ancak enflasyon rakamlarında detaylara baktığımızda olumlu görebileceğimiz bazı gelişmelerde olmamış değil. Örneğin gıda fiyatlarındaki aylık bazda yüzde 1.5 düşüş olumlu. Giyim ve ayakkabı fiyatları zaten Nisan ayında genelde sezonsal olarak bir artış gösterir bu sebepten trend değişmemiş yine yüzde 12.6 aylık bazda arttı. Lokanta ve oteller kaleminde fiyat artış hızında görülen gerileme bir başka olumlu gelişme, 2014 yılının başından beri lokanta ve otel fiyatları ilk kez yıllık bazda artış oranı yüzde 11.3’e geriledi, daha önce bu artış hızı yüzde 14’ün bile üzerine çıkmıştı ki bunun için bir komisyon oluşturulmuştu. Lokanta ve turizm fiyatlarında hızlı fiyat artış hızının kesilmesindeki etkinin turizm sektöründe görülen yavaşlama olduğunu düşünüyorum.
Mayıs ayından sonra enflasyon tarafında yıllık enflasyon rakamlarında istatistiki olarak olumlu baz etkisi ortadan kalkacak. Haziran itibariyle tekrar yıl bazlı enflasyonu artış eğilimine girecek, bu Ekim ayında kadar sürer. Ancak bu sene için TCMB resmi enflasyon beklentisi olan yüzde 7.5’in tutturulması zor. Belki gerçekleşme beklenti bandı içerisinde kalabilir, ancak bunu da döviz kurlarındaki gelişme belirleyecek.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN