Ekonomistler cari açık rakamlarını değerlendirdi
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), şubat ayı ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı.
Merkez Bankası verilerine göre, cari işlemler açığı, Ocak-Şubat döneminde 4.12 milyar dolar olurken, 12 aylık cari işlemler açığı Ocak ayındaki 32.04 milyar dolardan 30.51 milyar dolara geriledi.
Ekonomistler, Merkez Bankası tarafından açıklanan şubat ayı ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi.
DÜŞÜK PETROLÜN KATKISINI DAHA AZ HİSSEDECEĞİZ
ALB Forex Araştırma Uzmanı Rıdvan Baştürk
• Şubat ayına ait cari denge 1,79 milyar dolar açık verdi. Beklentiler cari dengenin 2,20 milyar dolar açık vermesi yönündeydi.
• Cari açık, geçen yılın Şubat ayında 3,30 milyar dolar düzeyindeydi.
• 2016 yılı Ocak-Şubat döneminde cari açık bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,74 milyar dolar gerileyerek 4,01 milyar dolar olarak gerçekleşti.
• En önemli kalem olan dış ticaret dengesinde açığın bir önceki yılın aynı ayına göre azalarak 1,96 milyar dolara düştüğünü görüyoruz. Ocak 2015 döneminde ise dış ticaret açığı 3,44 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.
• Cari dengedeki iyileşme trendi 2016 Şubat ayı verileri itibariyle devam etmektedir. 2016 yılının ilk çeyreğinde güçlü bir büyüme momentumu yakalanması halinde cari açığın GSYH’nin yüzde 5’inin altında gerçekleşmesi olasıdır.
• Petrol fiyatları 2015 yılının tamamında zayıf seyretmiş olduğundan dolayı, 2016 yılında düşük petrolün katkısını daha az hissedeceğiz.
• 2016 yılında yıllık cari açığın da 35 milyar dolar civarında gerçekleşebileceğini düşünüyoruz.
CARİ AÇIK DARALMASI ÖNEMLİ BİR GELİŞME
Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı İnci Özbek
Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı verilere göre ödemeler dengesi Şubat ayında 1 milyar 785 milyon dolar açık verdi. Veri 1,9-2,6 milyar dolar arasında değişen tahminlerin ve geçen sene Şubat ayındaki seviyenin 1,52 milyar dolar altında açıklandı. Dış ticaret açığının azalmasından kaynaklanan bu cari açık daralması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Özellikle de yılın ilk çeyreğinde büyümenin de olumlu sinyaller veriyor olması, "cari açıksız bir büyüme" konusunda umut veriyor.
Verinin detayları incelendiğinde doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişlerin önceki yılın aynı ayına göre 695 milyon dolar azaldığı, portföy yatırımlarının ise 1,1 milyar dolar net giriş kaydettiği görülüyor. Turizm gelirleri Şubat ayında beklentilere paralel şekilde düşmeye devam etti. Hizmetler dengesi altındaki seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, 170 milyon ABD dolar azaldı ve 613 milyon dolara düştü.
Kaynağı belli olmayan para girişini gösteren net hata noksan kaleminde sert değişimler gözlemlemeye devam ediyoruz. Ocak ayında 1,05 milyar dolar açık veren net hata noksan kalemi, Şubat ayında 2,88 milyar dolar fazla vermiş görünüyor. Bu Nisan 2015'ten bu yana bu kalemde görülen en yüksek giriş.
Cari açıktaki iyileşme önümüzdeki dönemde net hata noksan kalemindeki hareketlerin yanı sıra petrol fiyatlarına da bağlı olacak. Petrol üreticisi olan OPEC üyesi ve OPEC dışı ülkelerin 17 Nisan'da Doha'da gerçekleştireceği toplantıda üretimin dondurulması yönünde bir karar çıkarsa ve petrol fiyatları güç kazanmaya devam ederse, bu cari açıktaki daralmayı sınırlandırabilir. Ancak İran'ın üretim dondurma konusundaki tutumu bu beklentiyi zayıflatıyor.
Cari açık verisinin açıklanmasının ardında haftaya yatay başlayan TL varlıklar güç kazandı. Veri öncesi 2,8470'lerde işlem gören Dolar/TL 2,8414'e kadar geriledi. Euro/TL de benzer şekilde düştü. BIST100 endeksi ise veri öncesi seviyelere yakın 82.600 bölgesinde işlem görüyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN