Ekonomik verilerle ilgili şüpheler yükseliyor
Çin ekonomisi sanılandan daha büyük olabilir.
Bill Gross Çin’i “gelişen piyasa ülkelerinin gizemli bölümü” olarak tanımlamıştı. Çin Başbakanı Li Keqiang, göreve gelmeden önce, resmi istatistiklere itimat etmediğini belirtmişti. Li, faaliyeti ölçmek için demiryolu taşımacılığı ve elektrik kullanımı gibi göstergeleri kullanmayı tercih ettiğini söylemişti.
Dolayısıyla “Çin ekonomik verilerini şişiriyor mu?” sorusu akla geliyor. Dünyanın önde gelen gelişen piyasa yatırımcılarından Mark Mobius’a göre bu sorunun cevabı “Hayır”.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Franklin Templeton Investments gelişen piyasa grubu başkanı Mobius, Bloomberg’e verdiği bir röportajda, “Sayıların doğru olup olmadığı konusundan pek çok tartışmanın olduğunu biliyorum. Büyümenin gerçekten yüzde 7 olup olmadığı tartışılıyor. Ancak bizim verilerimiz büyümenin en azından bu seviyede olduğunu gösteriyor. Çin ekonomisinin büyük bir bölümünün hesaba katılmadığını düşünüyoruz çünkü Çin imalata dayalı bir ekonomiden hizmet ekonomisine geçiş yapıyor” ifadelerini kullandı.
Bu görüş, Rhodium Group analistlerininkilere paralellik gösteriyor. Analistlerin Eylül ayında yayımladıkları raporun sonucuna göre, Çin’in GSYH metodolojileri uluslararası uygulamalarla büyük ölçüde paralel. Ancak analistler öte yandan Çin istatistiklerinin ve verilerin şeffaflığının “bazen politik çıkarlar ile şekillendiğini” belirtti.
Aynı rapora göre, Çin ekonomisi resmi verilerin işaret ettiğinden daha küçük değil, daha büyük. Analistler, hizmet sektörünün ölçülmesinin en zor gösterge olduğu ve emlak sektörünün hali hazırda yansıtılandan daha da önemli olduğu değerlendirmesi yaptı.
Ekonomistler Çin hükümetinden GSYH’nin Eylül itibarıyla sona eren üç aylık dönemde bir yıl önceye göre yüzde 6.8’e yavaşladığı açıklamasını bekliyor. Beklentinin gerçekleşmesi Çin’in 2009’dan bu yana en yavaş çeyrek dönemlik genişlemeyi gösterdiği anlamına gelebilir.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN