Ekonomik program sonrası ilk ihalede faiz hızla aşağıya indi
Ekonomik programın açıklanmasından sonraki ilk iç borçlanma ihalesinde faiz hızla aşağı indi. En son iç borçlanma ihalesini 10 Nisan`da yapan ve yüzde 150 yıllık bileşik faizle borçlanan Hazine`nin dünkü ihalesinde bileşik faiz yüzde 119.9`a geriledi. Hazine, 231 gün vadeli bono ihalesine gelen 1 katrilyon 970.9 trilyon liralık teklifin, nominal 1 katrilyon 112.9 trilyon liralık bölümünü karşıladı.
Tek fiyat sistemi ile yapılan ihalede 60 bin 650 liralık birim fiyattan yapılan satışla Hazine`nin net borçlanması 675 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. İhalede yıllık basit faiz yüzde 102.24 düzeyinde oluştu, bunun bileşiği de yüzde 119.89`a geldi. İhale öncesinde, kamuya ihalede oluşacak ortalama faiz üzerinden yapılan 55 trilyon liralık satışla birlikte, Hazine`nin toplam net borçlanması, 730 trilyon lira olarak gerçekleşti. Hazine, ihaleye ortalamadan satış dışında en az 300 trilyon liralık net borçlanma hedefiyle çıkmıştı. Satılan kağıdın, dönem sonundaki net getirisi yüzde 64.8 oldu.
İhalede oluşan bu tablonun ciddi bir başarı olarak yorumlanmaması gerektiğini ileri süren bankacılar, Merkez Bankası`nın bu ihalelerde Hazine`yi desteklediğini ileri sürdüler. İhalede oluşan faizin de, piyasa beklentilerinin çok altında olduğunu ileri süren bankacılar, bu durumun Merkez Bankası`nın desteğiyle ihaleye katılan bankalardan kaynaklandığını kaydettiler.
Merkez Bankası Hazine`yi fonluyor
Teklifin bir kısmının vergi muafiyetinin sağlanması nedeniyle bireysel yatırımcılardan kaynaklandığını belirten bankacılar, bireysel yatırımcıların yanısıra Merkez Bankası`nın da ihalelere önemli oranda destek verdiğini ileri sürdüler.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir bankacı, bazı bankaların Merkez Bankası`nın desteklemesiyle ihaleye katıldıklarını ileri sürerek, Kamu ve Fon bankaları Merkez Bankası`nın desteğiyle bu ihalelere katılarak oranların daha düşük seviyelerde oluşmasını sağladılar diye düşünüyorum. Çünkü önceki ihalelerde böyle olmuştu. Bu bankaların desteği olmasaydı oran yükselebilirdi dedi. Son iki ihalenin yapıldığı günlerde APİ kaleminde ciddi anlamda artış gözlendiğine dikkat çeken aynı bankacı, İhaleye girecek bankalar mevcut kağıtlarıyla, kıymetleriyle APİ ihalesine giriyorlar ve buradan aldıkları parayı Hazine`ye borç veriyorlar ve aldıkları kağıtları gerekirse yine kullanıyorlar. Burada dolaylı olarak Merkez Bankası`nın Hazine`yi fonlaması var dedi.
Borsa 9 binde tutundu
Standard and Poors`un not düşürümü ve Ereğli`nin ilk çeyrek bilançosunda açıkladığı zarar borsada satışlara neden olurken, programın açıklanmasının ardından yönünü aşağı çeviren dolar da yükseldi. Nisan ayında gerçekleştirdiği yüzde 30`luk çıkışın ardından kar realizasyonunun beklendiği borsadaki gevşemede, S & P`nin not indiriminin yanı sıra Bakanlar Kurulu`nda yaşanan sıkıntı da etkili olurken, endeks yüzde 3.42 oranında değer kaybetti. Endeks 9.057 puandan kapanırken işlem hacmi ise 374 trilyon lira oldu. Öte yandan ekonomik programın açıklanmasıyla düşen dolar, olumsuz siyasi ve ekonomik değerlendirmelerin ardından gelen müşteri talebinin de etkisiyle yönünü yine yukarı çevirdi. Merkez Bankası`nın düzenlediği 50 milyon dolarlık döviz satış ihalesinde, ortalama dolar fiyatı 1 milyon 183 bin 200 lira oldu. Merkez Bankası kapanış kurunu 1 milyon 221 lira olarak açıklarken, Türk lirası dolar karşısında önceki güne göre yüzde 3.89, 21 Şubat`a göre ise yüzde 43.6 oranında değer kaybetti. Serbest piyasada güne 1 milyon 170 bin liradan başlayan dolar, gün içinde 1 milyon 230 bin liradan alıcı buldu.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN