Ekonomi paketi bekleniyor
Seçimlerin geride kalmasıyla birlikte gözler ekonomiye çevrildi. 8 Nisan Pazartesi açıklanması beklenen ekonomi paketinin içeriği piyasalar tarafından yakından izlenecek.
İşte Hürriyet gazetesi yazarı Zeynel Balcı'^nın bugünkü yazısı...
Piyasalar seçim sonrası yön arayışında. Borsada tepki yükselişi, döviz kurları ve gösterge faiz oranlarında ise daha dar bantta bir hareket söz konusu. Seçim sonucu (İstanbul) netlik kazandığı takdirde bu yöndeki fiyatlamaların ardından ekonomik gündemin ağırlığı daha da artacaktır. Bu açıdan 8 Nisan Pazartesi açıklanması beklenen ekonomi paketinin içeriği yakından izlenecek. İç ve dış finansman ihtiyacının artması özellikle yeni kaynak arayışları ayrıca önemli olacak. Henüz mart verileri açıklanmadı ama şubat bütçe verileri iç kaynak ihtiyacının önemini gösterdi. Ayrıca özel sektör borçları ve dış finansman ihtiyacı açısından dış kaynak da aynı ölçüde önemli olacak. TÜSİAD Başkanı Kaslowski’nin “Döviz borçları ve sorunlu kredilere çözüm üretmeli. Ekonomiyi finanse edebilmek için yabancı kaynaklara erişmek zorundayız” açıklaması, son durumu özetler nitelikte.
İYİMSERLİĞİN NEDENİ
Diğer yandan yavaşlayan ekonomiye ivme kazandırmak için alınacak önlemeler muhtemelen paketin içinde olacaktır. Varlık fonu, tasarruf tedbirleri, teşvikler belki başka uygulamalar... Hükümetin seçimsiz 4 yıldan uzun bir süre icraat dönemi olacak. Ekonominin gereklerini yapma konusunda daha rahat hareket edebileceği yönünde bir beklenti var. Diğer önemli gündemler arasında Türkiye-ABD ilişkileri, S&P’nin Türkiye değerlendirmeleri, beklentilerin biraz üzerinde gelen mart enflasyon verileri, Londra swap piyasalarında TL işlemleri, dış borsalar, Çin-ABD ticaret görüşmelerini saymak mümkün. Türkiye-ABD ilişkilerinde F-35 uçak alımı ve S-400 füze sistemleri odaklı gerilim son açıklamalarla biraz azaldı. Bu durum piyasalara olumlu yansırken kredi derecelendirme kuruluşu S&P’den Frank Gill yaptığı sunumda “Şu anda Türkiye’nin kredi notunun tehlikede olduğunu düşünmüyorum” açıklaması iyimserliğe neden oldu. Ancak bu öngörüsünü TL’nin zayıflamaması ve TL’ye güvenin yeniden tesisine bağladı.
ÇÖZÜLME ÖNEMLİ OLACAK
Beklentilerin hafif üzerinde gelen enflasyon verisinde ise yine dikkatler gıda (% 2.44 arttı) üzerinde yoğunlaştı. Enflasyonda düşüşün durması ve döviz kurlarındaki son yükseliş hamlesini dikkate aldığımızda Merkez Bankası’nın faiz indirimi biraz zaman alacak gibi görünüyor. Haziran için yoğunlaşan faiz indirim tahminlerini bazı kurumlar sonbahara kaydırmaya başladı. Döviz kurlarının gevşemesi için bankalardaki döviz mevduatlarındaki çözülme önemli olacak. Döviz mevduatı, 29 Mart haftasında 2.6 milyar dolar artarak 181.9 milyar dolara yükseldi. Bankalardaki toplam mevduatın yüzde 53’ü döviz. Bu durum güvenli liman ihtiyacının sürdüğünü gösteriyor. Seçim sonrası döviz mevduatlarının nasıl bir seyir izleyecek bakalım. Hatırlanırsa seçim öncesi Londra swap piyasalarındaki TL işlemlerinin etkisiyle piyasalarda ciddi bir yabancı yatırımcı hareketi olmuştu. Yine 29 Mart haftasında hisse senedi ve tahvil bonoda toplam 1.3 milyar dolarlık çıkış olmuş. Borsadaki yabancı takası da 64’ün altına gerilemiş durumda. Ancak seçim sonrası borsadaki yükseliş ve gösterge faiz oranındaki düşüşü dikkate aldığımızda bir miktar yabancı girişinin olması olasıdır. Dış piyasalarda ise hava sakin ve iyimserlik korunuyor. Özellikle Çin ve ABD’de imalat PMI verilerinin olumlu gelmesi ayrıca küresel ekonomiye ilişkin daha iyimser açıklamalar (Moody’s, IMF) durgunluk beklentilerini biraz zayıflatınca dış borsalara yükseliş olarak yansıdı. Piyasalarda dalgalı seyirle birlikte toparlanma çabaları sürüyor
BORSADA TEPKİ YÜKSELİŞİ
Borsada sert düşüş sonrası yine sert tepki alımları görüldü. Bir anlamda nasıl düştü ise öyle toparlandı. Kayıplar belli ölçüde telafi edildi. İlk direnç seviyeleri 100.000-100.600 olarak görülürken bu seviyelerde satışlar görülebilir. Kayıpların geri alınması ve tepki çıkışının devamı için bu seviyelerin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 102.000 ve 106.000 seviyelerinde. Geri çekilmelerde ilk direnç ise destek noktaları 96.500-95.400 seviyelerinde bulunuyor. 100.600 seviyesini geçemeyen çıkış denemeleri satışla karşılaşabilir.
DOLAR/TL KURUNDA YÖN ARAYIŞI SÜRÜYOR
DOLAR/TL kurunda kısa boyutlu dalgalanmalarla yatay seyir korunuyor. İlk destekler 5.55-5.50 olarak görülürken ilk direnç 5.70 seviyesinde. Tepki çıkışının devamı için bu seviyenin üzerinde kalınması önemli olacak. 5.85-5.94 ve 6.20 sonraki direnç noktaları. Yön tayini için 5.50-5.70 destek direnç bandı izlenirken tepki çıkışı gücünü koruyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN