Ekonomi, kötü siyaseti altedecek

01.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yunanistan için Türkiye, bir düşmandan öte artık güçlü ve bakir bir pazar. İki ülke özel sektörleri arasında güçlü ortaklıklar kuruluyor. Hedef, birlikte yeni pazarlara girmek.


TÜRKİYE ile Yunanistan arasında, 17 Ağustos 1999 Kocaeli Depremi sonrasında başlayan iyi ilişkiler, siyasette önemli bir ilerleme sağlamasa da, ekonomide etkisini göstermeye başladı. 3. ülkelere ortak ürün ve bilgi pazarlayan, Türkiye, Yunanistan ve Avrupa pazarlarında rekabet eden, güçlü Türk - Yunan ortak firmaları kuruluyor. Türkiye ve Yunanistan iş çevreleri arasında son dönemde ağırlık kazanan iyi ilişkilerin ve ortaklıkların, siyaset alanında yaşanan pürüzleri de gidereceği ifade ediliyor. Birçok Yunanlı şirket, 65 milyon nufuslu bir büyüklüğe sahip Türkiye pazarını değerlendirmek istiyor. Uzmanlar, şirket ve toplum kültürleri de birbirine benzeyen iki ülkenin özel sektörleri arasında yaşanan birlikteliklerin başarı şansının da çok yüksek olduğunu belirtiyor.


2000 yılını 100 milyon dolar ciro ile kapatan Yunanistan Hewlett - Packard ile Türkiye`den Arges Danışmanlık arasında yaşanan işbirliği de, yaşanan bu sürecin önemli bir örneğini oluşturuyor. e - ticaret alanında yeni ve güçlü bir portal kurmak için biraraya gelen iki şirket, Türkiye, Yunanistan ve çevre pazarları değerlendirmek istiyor. 10 milyon dolarlık bir yatırımla kurulacak şirketin merkezi Yunanistan olacak. 15 Mart tarihinde faaliyete geçecek portal ile tüketicilere internet üzerinden her türlü ürün pazarlanacak.


Ülke yok, pazar var:

Doğru partner seçimi ile kurulacak ortaklıkların başarıya ulaşmaması için hiçbir nedenin olmadığını kaydeden Yunanistan Hewlett - Packard Elektronik Hizmetler Uygulama Müdürü Maria Economidou, Türkiye ile Yunanistan arasındaki tek farkın konuşulan dil olduğunu, onun dışında iki ülke toplumunun birbirine çok benzediğini, kurulacak ortaklıkların başarıya ulaşma şansının da çok yüksek olduğunu söyledi. Yeni ekonomi ile birlikte ülke kavramının ortadan kalktığını savunan Economidou, Yunanistan`da faaliyet gösteren bir Amerikalı şirketin, Belçikalı bir genel müdür tarafından yönetildiğini, ekonominin ve pazarların kişi ve milletlerin hegomonyasından çıktığını ve önüne geçtiğini söyledi.


Elele yeni pazarlara:

Türkiye`de kabuğunu kırmaya çalışan ve güçlü bir potansiyele sahip bir ekonominin olduğunu belirten Economidou, `Yunanistan`da Türkiye`ye nazaran küçük bir nufusuna sahip olmasına rağmen, gelir durumunun eşit şikelde dağılmasından dolayı dinamik ve güçlü bir pazar var. Geniş bir tüketici ağı mevcut. İki ülke pazarlarının yanısıra, gelişen ülkelerin bulunduğu bir bölgenin içindeyiz. İki ülke şirketlerinin kuracağı güçlü ortaklıklar ve güçlü markalar, İki ülke ve çevre pazarlarının yanısıra, Avrupa`nın önde gelen ülkelerinde de şanslarını artırabilirler. Yeterki, güçlerini ve tecrübelerini birleştirmek için biraraya gelsinler. Bu durum siyaseti de etkileyecektir. Birbirleri aleyhinde karar alan iki ülke, yerini yakın zamanda birbirlerini destekleyen iki ülkeye bırakacaktır` dedi.


E-ticaret`in etkisi artıyor:

Türkiye ve Yunanistan`ın benzer kültürlere sahip olduğunu, bunun güçlü ortaklıklar için büyük bir avantaj sağladığını kaydeden Economidou, birçok Yunanlı şirketin Türkiye pazarını değerlendirmek istediğini, bu yönde ortaklıklar aradığını belirtti. Arges Danışmanlık Genel Müdürü Murat Keleştimur`da, kurulan ortaklığın yeni ekonominin geldiği aşamayı göstermesi bakımından önemli olduğunu, ülke ve sınır kavramının önemini artık yitirdiğini, bir tuşla Amerika`dan artık ürün alınabildiğini söyledi.

`Amacımız, müşterilerimize dünya kalitesinde CRM çözümleri sunarak ciro ve karlılıklarını artırmaktır` diyen Keleştimur, yardım masası, çağrı merkezi, satış gücü otomasyonu ve internet bazlı iletişim alanlarında lider yazılım firmalarını temsil ederek dünya kalitesinde uygulama ve danışmanlık hizmetleri sunduklarını ifade etti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: 0,00% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4478 Değişim: 0,04%
Düşük 34,3142 18.11.2024 Yüksek 34,4972
Açılış: 34,4347
36,3626 Değişim: 0,20%
Düşük 36,1357 18.11.2024 Yüksek 36,5103
Açılış: 36,2908
2.863,77 Değişim: 0,94%
Düşük 2.827,08 18.11.2024 Yüksek 2.879,44
Açılış: 2.837,00
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.