Düşen petrol fiyatları kurtuluş mu?

15.12.2014 - 10:27 | Son Güncelleme :

'Düşük petrol fiyatı yüzde 100 iyi haber değildir'

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4dc6601c04688fbd52d6.jpg">

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Tuck, petrolde düşen fiyatların Türkiye için fırsat kadar risk de barındırdığını belirterek, “Düşük petrol fiyatı kurtuluş değil” dedi.

Dünya Bankası Avupa ve Orta Asya Bölgesi Başkan Yardımcısı Laura Tuck, herkes gibi kendisinin de düşük petrol fiyatlarının Türkiye ekonomisine olumlu etki yapacağını düşündüğünü söyledi. Ancak bu değerlendirmesinde ‘şimdilik’ vurgusunu yapan Tuck, “Düşük petrol fiyatı yüzde 100 iyi haber değildir. Yani bu tam anlamıyla bir kurtuluş gibi görülmemeli. Çünkü şu anki düşük fiyatın nedeni petrole olan düşük talep ki bu global ekonominin daha az büyümesi demek. Bu durum daha az ihracat, daha az yatırım demek ve bundan Türkiye de nasibini alır” dedi. İthalat maliyetinin düşüşünün Türkiye için sadece cari açığın azalması anlamına geldiğini hatırlatan Tuck, “Belki bu Türkiye’ye çok kısa süreliğine bir nefes aldırır. Riskleri dengelemek için bir tampon olur, yüksek dış borç ihtiyacı, yüksek cari açık gibi güçlükler için küçük tamponlar görevi görebilir o kadar. Ama Türkiye’nin hala eğitim, inovasyon ve verimlilikte atması gereken önemli adımlar var. Türkiye bu süreci özellikle uzun zamandır dile getirdiği ancak henüz yeterince aksiyon almadığı yapısal reformları başlatmak için bir fırsat olarak görmeli” diye konuştu.

Artık uygulama zamanı

hurriyet.com.tr'den Hülya Güler'in haberine göre; Dünya Bankası’nın ‘Türkiye’nin Deneyimleri: Entegrasyon, Kapsama ve Kurumlar’ başlıklı raporunun tanıtımı amacıyla Türkiye’de bulunan Tuck, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Türkiye’deki reform sürecinin 2007’den bu yana yavaşladığına işaret eden Tuck, şöyle konuştu: “Bu konuda yetkililerin ivmeyi düşürmemek konusunda daha kararlı olmaları gerekiyor. Son olarak Hükümet’in açıkladığı 25 öncelikli alandaki eylem planı bu anlamda çok önemli. Yapısal reformların bir plan dahilinde öncelikli gündeme alınması, bunların anons edilmesi önemli ama artık uygulamaya geçmenin zamanı çoktan geldi. Bir diğer deyişle yeterince konuşuldu şimdi artık uygulama zamanı.” 

Zor bir bölgedesiniz

BRENT PETROL FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Türkiye’nin bu yıl dahil düşük büyüme aralığında bir süre daha seyredeceğini söyleyen Tuck, bölgedeki siyasi ve ekonomik gelişmelerin Türkiye’ye hem pozitif hem de negatif etkileri olduğunu belirtti. Bulunduğu coğrafi konum itibariyle Türkiye’nin stratejik önemi büyük bir ülke olduğunu da kaydeden Tuck, “Global olarak çok kolay olmayan bir zamandan geçiyoruz. Özellikle benim sorumlu olduğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesi için önemli bir dönemdeyiz. Rusya dahil bölgedeki gelişmeler, Avrupa’daki düşük büyüme gibi tüm bu etkenlerin Türkiye üzerinde etkileri söz konusu. Türkiye’nin üzerinde durması gereken bir diğer önemli faktör, yüksek dış borç ihtiyacı. Bu ülkenin kırılganlığını artırıyor, yabancı yatırımcının Türkiye’ye bakışını etkiliyor ve elbette borçlanma maliyetlerine olumsuz yansıyor” dedi.
 
Hukukun üstünlüğü ve şeffaflık

Dünya Bankası ‘Türkiye’nin Deneyimleri: Entegrasyon, Kapsama ve Kurumlar’ başlıklı raporunda şu tespitlerde bulundu:
Ekonomik ilerleme sosyal açıdan kapsayıcı oldu, yoksulluk yarıdan daha fazla azaldı ve kaliteli sağlık, eğitim ve belediye hizmetlerine erişim arttı.
Geçtiğimiz onyıllarda kaydedilen istikrarlı büyüme Türkiye’yi yüksek gelirli bir ülke olmanın eşiğine getirdi, refahın toplumdaki gelir grupları arasında geniş bir şekilde paylaşılmasını sağladı. Orta sınıfın büyüklüğü iki kat arttı.
Bununla birlikte, şimdiye kadar kaydettiği çarpıcı başarılara rağmen Türkiye yüksek gelirli bir ekonominin kurumsal ön koşullarını henüz oluşturamadı.
Türkiye’nin yüksek gelire geçiş sürecini tamamlayabilmesi için, hukukun üstünlüğü, kamu hesap verebilirliği, şeffaflık, girişimcilik ve yenilikçilik iklimi gibi alanlarda iyileştirmeler yapması gerekiyor.

Türk Akımı iyi bir fırsat

Türkiye’nin stratejik önemini daha da geliştirebileceğini belirten Laura Tuck, “Örneğin enerji koridoru rolü çok önemli ve son olarak Rusya’nın açıkladığı Türk Akımı Hattı Türkiye için önemli bir fırsat. Eğer gerçekleşirse sadece Rusya’dan değil, Irak, Azerbaycan ve Orta Asya’dan da gaz taşıyabilir. Dünya Bankası olarak Enerji Bakanlığı ile bu yeni gelişmeden Türkiye’nin daha fazla yararlanması için birlikte çalışmalar yürütüyoruz” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.