Dünya devinin Türkiye şoku!
30’dan fazla ülkede yönettiği 1.8 milyonun üzerinde araçla dünyanın önde gelen kiralama şirketlerinden biri olan LeasePlan, Türkiye’deki yaklaşık 24 bin araçlık operasyonu nedeniyle 2018 yılında ciddi kayıplar yaşıyor.
İşte Hürriyet gazetesi yazarı Emre Özpeynirci’nin bugünkü yazısı...
Türkiye’deki operasyonunun kurdaki dalgalanma nedeniyle ilk 9 ayda 73 milyon Euro (vergi öncesi 84 milyon Euro) zarar etmesi kiralama devi LeasePlan’ın tüm dünyadaki kârını neredeyse yarı yarıya düşürmüş. Ayrıca şirket dünyada halka açılma planını da ekim ayında bu yüzden iptal etmiş. Yani açıkçası büyük bir şok yaşıyorlar.
Bu şoku da geçtiğimiz hafta uluslararası ajanslara yansıyan haberlerde LeasePlan CEO’su Tex Gunning net olarak ortaya koyuyor.
OLAĞANÜSTÜ ETKİLENDİK
Gunning, LeasePlan’ın kur riskine maruz kaldığı tek ülkenin Türkiye olduğunu ve bu durumdan olağanüstü etkilendiklerini belirtiyor. Türkiye operasyonunda döviz kurundaki dalgalanmaya maruz kalmayı azaltmak için net önlemler aldıklarını belirten Gunnnig, bu önlemleri ise sözleşmelerin uzatılması ve döviz kuru riskini azaltmak için Euro cinsinden yeni fiyatlandırmaların getirilmesi olarak sıralıyor.
Sonuç olarak 3’ünçcü çeyrekte Türkiye yüzünden LeasePlan’ın net kârı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 48 düşerek 67 milyon Euro’ya gerilemiş. Yani geçtiğimiz yılın aynı döneminde 129 milyon Euro net kâr elde eden şirkete Türkiye’nin etkisi oldukça fazla olmuş. 3’üncü çeyreğin etkisiyle ilk 9 ay sonunda ise şirketin kârı yüzde 12.6 düşerek 353 milyon Euro’ya gerilemiş.
Türkiye’nin etkisi aslında, bilançodan çıkarıldığında daha net ortaya çıkıyor. Türkiye olmadan LeasePlan’ın net kârı 3’üncü çeyrekte yüzde 6 artışla 147 milyon Euro’ya çıkıyor. Bu arada şirketin 2018 yılında filosunu yüzde 6.8’lik artışla 1 milyon 822 bin araca çıkardığını da hatırlatmak gerekir. Yani büyümüş.
Şirketin toplam cirosu ise 3. çeyrekte yüzde 2.9 artarak 2 milyar 323 milyon Euro’ya çıkarken, 9 aylık cirosu ise yüzde 2.4 artışla 7.1 milyar Euro olmuş. Ciro artmış ama Türkiye yüzünden kâr erimiş.
2’NCİ EL FİYATLARI SIKINTI YARATACAK
ÖTV ve KDV indirimiyle birlikte otomotiv sektörü rahat bir nefes aldı derken bu kez de 2. el problemi ortaya çıktı. Geçen hafta bazı yetkililer ve bayilerle konuştum, ÖTV indirimi nedeniyle otomobil fiyatlarının yüzde 10 düştüğünü ve satışların arttığını doğrulayarak, “Ama sıfır otomobiller 20-30 bin TL düşerken, 2. el fiyatları da buna paralel, hatta üzerinde düşüyor. Yani ekim ayında 120 bin TL’ye sattığımız 2.el bir aracı bugün 90 bin TL’ye satıyoruz. Ne oldu elimizdeki sermaye erimeye başladı. Sıfır otomobil satışından 500-600 TL kâr elde ederken, 2. el satışından 20-30 bin TL zarar etmeye başladık. Bu da 2. elde bir aracın zararını kapatmak için neredeyse 50-60 sıfır otomobil satmak anlamına geliyor” yorumunu yapıyor. Matematik doğru gibi gözüküyor ama bu aşamada ne denilebilir ki? Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık.
GÖLCÜKLÜ VW’DE İŞ İMZAYA KALDI
ALMAN otomobil devi Volkswagen (VW) merakla beklenen ve gelecek vizyonun ele alınacağı yönetim kurulu toplantısını 16 Kasım’da düzenledi. Almanya’nın Wolfsburg kentindeki Volkswagen genel merkezinde açıklamalarda bulunan VW CEO’su Herbert Diess, şirketin elektrikli ve otonom araçlar ile yeni mobilite servisleri geliştirmek için 50 milyar dolarlık (44 milyon Euro) bir bütçe ayırdığı bildirdi. Diess, Ford ile yapmayı planladıkları ortaklığın ise ilk etapta ticari araçları kapsayacağını belirterek, “Yıl sonuna kadar şartlarının belirlenmesi ve imza atılmasını umuyorum” dedi. Diess, Ford ve VW arasında şimdilik bir hisse alımı yada birleşmenin ise öngörülmediğini söyledi. Hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz hafta Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, VW’nin Transporter modelinin ortaklık kapsamında Gölcük’te üretilmesi konusunda, ‘çalışıyoruz’ açıklamasını yapmıştı. VW’nin açıklamaları karşısında Ford cephesi şu ana kadar sessiz ama ‘Gölcüklü Transporter’ açıklaması eli kulağındadır.
BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN