Döviz Hesapları Çözülmüyor
Enflasyonun ineceği konusundaki inanç yetersizliği DTH`larda beklenen çözülmenin yaşanmamasına neden oluyor. Enflasyonun yüzde 10`ların altına inmesiyle dövizde çözülmelerin yaşanması bekleniyor.
Merkez Bankası`nın bu yıl başarıyla uyguladığı kurları baskılamaya dayalı para politikası, tasarrufların dövize kaymasını önleyemedi. Bunun en önemli nedeni ise tasarruf sahiplerinin enflasyonun tek haneli rakamlara düşeceği inancının henüz pekişmemiş olması. Bankacılar, enflasyonun yüzde 10`ların altına inmesi ve bunun sürdürülebilir inancının pekişmesiyle birlikte dövizde çözülmelerin yaşanacağını ileri sürdüler. Programın ana saç ayaklarından bir tanesinin dövizli aktiflerden Türk Lirası aktiflere geçiş olduğunu vurgulayayan bankacılar, yılbaşından bu yana döviz mevduatlarında dolar bazında yüzde 45`lik bir artış yaşanırken Türk Lirası mevduatlarında yüzde 5`lik azalmanın yaşandığını ifade ettiler. Bankacılar, Bu artışın bir kısmı doların euro ve marka karşı yüzde 17`nin üzerinden artış sağlamasından kaynaklandı. Ama, genede nereden bakarsanız bakın döviz mevdutalarında beklendiği gibi bir çözülme yok. Türk Lirası `na doğru bir para ikamesi sözkonusu değil. Bu da ciddi anlamda inanç eksikliğinden kaynaklanıyor
dediler.
TÜRK LİRASI`NA KAYNAK YÖNETİMİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR;
Döviz mevduatlarının çözülmemesi bir yandan program açısından sıkıntı yaratırken diğer yandan da kaynak yönetimini zorlaştırıyor. Türkiye`de kısa vadeli bir kaynak yapısının olması da önemli oranda döviz mevduatından kaynaklanıyor. Bankacılar, döviz mevduatının genellikle kısa vadeli olduğunu, Türk Lirası mevduata dönüldüğü takdirde vadelerin uzayacağını ve bunun da bankacılık sektöründe kaynak yönetimini kolaylaştıracağını ifade ettiler. Enflasyonun yüzde 20`lerin altına inmeden mevduatlarda vade uzamasını beklememek gerektiğini vurgulayan bankacılar, insanların enflasyonun yenileceğine inanmalarıyla birlikte uzun vadeli mevduata geçilebileceğini söyledi. Bankacılar, 2001 yılında dövizden Türk Lirası`na geçiş olacağını belirttiler.
DTH`LAR TÜRK LİRASI MEVDUATINI YAKALADI;
Yurt içinde açılan döviz tevdiat hesaplarının (DTH) Türk Lirası cinsinden Türk Lirası tasarruf mevduatı ile repo hesaplarının toplam tutarını neredeyse yakaladı.
1999 sonunda yüzde 82 olan DTH`ın Türk Lirası tasarruf mevduatı artı repo toplamına oranı 20 Ekim itibariyle yüzde 94`e ulaştı. 1999 sonu itibariyle yüzde 82.4 düzeyinde bulunan söz konusu oran, bu yılın ocak ayı sonunda yüzde 83.5, şubat sonunda yüzde 84.8, mart sonunda yüzde 82.3, nisan sonunda yüzde 84.3, mayıs sonunda yüzde 87.8, haziran sonunda yüzde 87.3, temmuz sonunda yüzde 89.5, ağustos sonunda yüzde 90.7, eylül sonunda yüzde 93.7 düzeyinde gerçekleşti.
Yurt içinde yerleşiklerin bankalardaki döviz tevdiat hesapları yılbaşından 20 Ekim`e kadar olan dönemde dolar cinsinden yüzde 15.1 oranında 4 milyar 901 milyon dolar artarak 37 milyar 460 milyon dolara yükseldi. Yurt içi yerleşiklerin Türk Lirası üzerinden açtıkları vadeli ve vadesiz tasarruf mevduatlarının toplam tutarı ise aynı dönemde yüzde 17 oranında 2 katrilyon 912 trilyon liralık bir artışla 20 katrilyon 89 trilyon lira oldu. Buna göre DTH`ın Türk Lirası cinsinden tutarı, 20 Ekim itibariyle Türk Lirası tasarruf mevduatlarının yüzde 125.6`sı düzeyinde oluştu. Sözkonusu oran 1999 sonunda yüzde 102 düzeyinde bulunuyordu.
DTH` İN YÜZDE 65`İ DOLAR;
DTH`ın yaklaşık yüzde 65`i dolar, yüzde 30 dolayındaki bölümü mark ve yüzde 5`i de diğer dövizlerden oluşuyor. Kur artışı ile birlikte DTH`ın Türk Lirası cinsinden tutarında ise yüzde 45.7 oranında 8 katrilyon 1 trilyon liralık bir artış oldu. DTH`ın Türk Lirası cinsinden tutarı bu artışla 25 katrilyon 524 trilyon liraya ulaştı. (FİNANSAL FORUM)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN