"Dolar dar bantta dalgalanıyor"
Canikli, "Dolar çok dar bir bantta dalgalanıyor yani 3,6 ile 3,7 arasında. Bu normal, sağlıklı bir dalgalanma biçimi" dedi.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Salonu'nda iş adamlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, içinde bulunulan konjonktürde ekonomide bazı sıkıntılar yaşandığını belirtti.
Bunun da birçok sebebi olduğuna işaret eden Canikli, "2008 küresel krizden kaynaklanan nedenleri var, halen dünyayı etkilemeye devam ediyor. Dünyada ticaret daralıyor, küresel ihracatın büyüme hızı, aynı şekilde ticaretin büyüme hızı azalıyor. Koruma eğilimleri giderek dünya ekonomisinde daha belirgin hale gelmeye başladı. Bu dünya ticaretini, ekonomisini tehdit eden çok önemli bir gelişmedir." diye konuştu.
Canikli, Trump'un başkan seçilmesinden sonra da seçim çalışmaları sırasında söylediklerini hayata geçirmesi halinde, bu anlamda koruma eğilimlerinin daha da artarak ivme kazanacağını söylemenin mümkün olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
"Bu sonuç itibarıyla dünya ticaretinde dağılmayı, dünyanın milli gelirinin azalması sonucunu doğurur ve özellikle Avrupa'da da yine koruma eğilimlerini artıracak şekilde aşırı uç siyasi akımların güç kazanmaya başladığını ve merkeze doğru yerleşmeye başladığını görüyoruz. Son yaşadığımız hadiselerde bunların da etkisi vardır, yani onu da yabana atmamak gerekiyor. Avrupa'da da buna benzer eğilimler güç kazanmaya başladı. Böyle bir ortam içerisinde biz de ekonomik faaliyetlerimizi en iyi şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Bütün bu dalgalanmalardan, dış şoklardan, tabi bizi sıkıntıya sokan ekonomiyi etkileyecek olan kişilerin ekonomik davranışlarını olumsuz yönde etkileyen bu gelişmeler gerçekten çok üst seviyede Türkiye açısından."
DOLAR ÇOK DAR BİR BANTTA DALGALANIYOR
En son hamlelerini siyasette, güvenlikte 15 Temmuz'da yapılan saldırının bir benzerinin, 28 Ocak'ta derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından yapıldığını aktaran Canikli, şöyle devam etti:
"Onu en güçlü son vuruş olarak planladılar, ondan sonra artık Dövizin fiyatının tutulamayacağını, TL'nin tepetaklak gideceğini hesapladılar ama ne oldu? Tam tersi oldu. O tarihten bugüne kadar dolar yüzde 7'nin üzerinde değer kaybetti, TL yüzde 7'nin üzerinde değer kazandı ve şu anda her şey kontrol altında. Dolar çok dar bir bantta dalgalanıyor yani 3,6 ile 3,7 arasında, bu normal, sağlıklı bir dalgalanma biçimi. O kadar keskin dalgalanmalar artık yok ve işin en güzel tarafı onların da ellerinde artık atacakları barut kalmadı, bütün mermileri kullandılar. Daha bundan sonra Türkiye ile ilgili ekonomik dengeleri bozacak şekilde söyleyecek sözleri kalmadı. Artık bundan sonra meydan bizim. Hep birlikte göreceğiz ve o meydanı da en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz."
Canikli, bütün yaşananlardan sonra tabii ekonomide de çok ciddi olumsuz yönde etkilenme işaretleri ortaya çıkmaya başladığını belirterek, "En önemlisi talepte düşüş başladı, bir ekonomi için en büyük tehdit budur. İnsanların alışveriş yapma noktasında eğer geriye gidiş olursa, tereddütleri varsa geçmiş olsun, çok tehlikeli. Alışveriş, ticaret yoksa, talep, üretim, istihdam yok anlamına gelir. O zaman ne olur? Fabrikalar kapanır. Onun işaretleri ortaya çıkmaya başladı. Nitekim 2016 yılının üçüncü çeyreğinde negatif büyüdük, eksi 1,8 büyüme yaşandı." dedi.
Başka problemler de yaşadıklarını dile getiren Canikli, yurt içinde çok ağır sonuçları olan bombalamalar olduğunu anımsattı.
Canikli, Türkiye'nin dinamik yapısını göstermesi açısından da şu iki karşılaştırmanın önemli olduğunu belirterek, "Atatürk Havalimanı'na çok alçakça bir saldırı yaşadık, büyük bir saldırıydı ve 7 saat sonra her şey normale döndü, havaalanında bütün faaliyetler normalleştirildi. Çok daha hafif bir saldırı Belçika Havaalanı'na yapıldı, 16-17 gün kapalı kaldı. Bu son derece önemli bir ayrıcalıktır Türkiye açısından. Türk insanının bu konudaki azmini, gayretini ve kahramanlığını göstermesi açısından son derece önemlidir." diye konuştu.
Talepte düşüş yaşandığını, kurdaki hareketlenme nedeniyle Döviz borcu olanların mali yapılarında çok ciddi sarsıntı ihtimali ortaya çıkmaya başladığını ve işsizlik oranlarının büyümeye başladığını ifade eden Canikli, "Talep olmayınca fabrikalar yavaş yavaş kapıya kilit vurmaya başladılar, dolayısıyla istihdam problemi de yaşamaya başladık ve işsizlik oranları yükselmeye başladı. Bütün bu problemleri ortadan kaldırmak amacıyla biz de gece gündüz hiç durmadan gerekli müdahaleleri yapmak için çalışmalarımızı yaptık ve en son projelerimizi uygulamaya koyduk. Bir aydan beri de sonuç almaya başladık. Bu tür gidişatı tersine çevirmek kolay değil. Söylemesi kolay ama realize edilmesi o kadar kolay değil." değerlendirmesinde bulundu.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN