Doğrudan yatırımlar hızlandı

01.11.2024 - 22:53 | Son Güncelleme :
Doğrudan yatırımlar hızlandı | Ekonomi Haberleri

YASED’den sonra, OECD de Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırımların hızlandığına yönelik bir rapor yayımladı. Rapora göre, Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımlar 2024’ün ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.5 artarak 3 milyar 59 milyon dolara çıktı. Daha önce yayınlanan YASED raporunda da sadece temmuz ayında 1.1 milyar dolarlık doğrudan yatırım geldiği; bu tutarın 7 ayda 5.8 milyar dolara çıktığı bilgisi yer almıştı. IFC’den de 3.6 milyar dolarlık rekor yatırım haberi g

Türkiye’ye doğrudan yatırımlar yılın ilk yarısında hızlandı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yılın ilk yarısına ilişkin açıkladığı küresel doğrudan yabancı yatırımlar raporuna göre, dünyada doğrudan yabancı yatırım girişleri zorluklara rağmen devam etti. Bu dönemde küresel doğrudan yabancı yatırımlar 802 milyar dolar olurken, yatırım akışlarının büyük bir kısmı yılın ilk çeyreğinde gerçekleşti. OECD verilerine göre, Türkiye’ye bu yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 460 milyon dolar ve ikinci çeyreğinde ise 3 milyar 59 milyon dolar doğrudan yabancı yatırım girişi gerçekleşti. Bu yılın ikinci çeyreğindeki doğrudan yabancı yatırım girişi 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 31.5 artış gösterdi. Geçen yılın ilk çeyreğinde Türkiye’ye 2 milyar 650 milyon dolar ve ikinci çeyreğinde 2 milyar 320 milyon dolar doğrudan yabancı yatırım yapılmıştı.

Haberin Devamı

İLK YEDİ AYDA 5.8 MİLYAR DOLAR

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Merkez Bankası’nın (TCMB) 12 Eylül 2024’te paylaştığı Ödemeler Dengesi İstatistikleri’nden derleyerek hazırladığı ‘Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bültenine’ göre, sadece 2024 Temmuz’da Türkiye’ye 1 milyar 180 milyon dolarlık Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişi gerçekleşmişti. Yılın ilk yedi ayında Türkiye’ye gelen toplam UDY miktarı ise 5 milyar 897 milyon dolar olarak kaydedilmişti. Yılın ilk yedi ayında gerçekleşen 5 milyar 897 milyon dolarlık UDY ile bir önceki yılın aynı dönemindeki 5 milyar 873 milyon dolarlık seviyeye çok yakın bir performans sergilenmişti.

YASED’e göre, bu yılın ilk yedi ayının toplamı değerlendirildiğinde ise Türkiye’ye en çok yatırım yapan üç ülke; yüzde 20’lik pay ile Hollanda, yüzde 15’lik payı ile Almanya ve yüzde 13’lük payı ile ABD olarak sıralandı.

Haberin Devamı

IFC’DEN ‘REKOR YATIRIM’

Ayrıca, Türkiye’deki yatırımlara yönelik bir diğer değerlendirme de Dünya Bankası Grubu’nun özel sektör kolu olan Uluslararası Finans Kurumu’ndan (IFC) geldi.

IFC Ortadoğu, Orta Asya, Türkiye, Afganistan ve Pakistan Bölgesel Başkan Yardımcısı Hela Cheikhrouhou, AA’ya yaptığı açıklamalarda, 2024 mali yılında Türkiye’deki faaliyetlerinde rekora imza attıklarını ve 3.6 milyar dolarlık finansmanı devreye soktuklarını bildirdi.

Dünya Bankası Grubu’nun 2024-2028 yılları arasında Türkiye’ye sağlamayı öngördüğü 35 milyar dolarlık finansmana değinen Cheikhrouhou, bu finansman taahhüdünün 17 milyar dolarının portföy faaliyetlerini ve 18 milyar dolarının yeni faaliyetleri kapsadığını aktardı. Cheikhrouhou, “Yeni faaliyetlerin yarısı IFC ile gerçekleştirilecek. 1 Temmuz 2023 ile 30 Haziran 2024 arasındaki mali yılda IFC’nin Türkiye’deki faaliyetlerinde bir rekora imza attığını söylemekten memnuniyet duyuyorum. Türkiye için 3.6 milyar dolarlık finansman onayladık ve devreye soktuk; bu da Türkiye’nin Hindistan ve Brezilya’dan sonra IFC’nin özel sektörle birlikte faaliyet gösterdiği en büyük üçüncü ülke konumunu teyit ediyor. Dolayısıyla bu, özel sektörün canlılığının ve sektörler arasında sunduğu fırsatların bir kanıtı” diye konuştu.

EN BÜYÜK YATIRIMI ABD ALDI

OECD’nin yılın ilk yarısına ilişkin açıkladığı küresel doğrudan yabancı yatırımlar raporuna göre ABD, bu dönemde dünyada en büyük doğrudan yabancı yatırım yapılan ülke oldu. OECD ülkelerinde doğrudan yabancı yatırım girişleri yılın ilk yarısında yüzde 80 artış gösterirken, jeopolitik risk ve ekonomi politikası belirsizliğinin yabancı yatırımcı güvenini etkilediği bir ortamda, Çin’deki doğrudan yabancı yatırımların düşmesiyle OECD ülkesi olmayan G20 ekonomilerinde yatırım akışları yüzde 19 azaldı.

‘ÖZEL SEKTÖRÜN DAYANIKLILIĞINA HAYRANIZ’

Dünya  Bankası Grubu’nun özel sektör kolu olan Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Ortadoğu, Orta Asya, Türkiye, Afganistan ve Pakistan Bölgesel Başkan Yardımcısı Hela Cheikhrouhou, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Cheikhrouhou, “Ben ve kurumum, Türk özel sektörünün dayanıklılığına büyük hayranlık duyuyoruz” dedi. “Özel sektör, Türk ekonomisinin gerçekten de önemli bir lokomotifi. Türk özel sektörü ve hükümeti ülke insanlarına müreffeh ve sürekli olarak istihdam fırsatları yaratan bir ekonomi sağlama arzusunda” diyen Cheikhrouhou, “Son birkaç yıldır uluslararası yatırımcıların OECD ülkelerine yöneldiğini görüyoruz. Bunun önemli bir kısmını Türkiye’ye çekmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4272 Değişim: 0,28%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2657 Değişim: 0,09%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.836,64 Değişim: 0,08%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.