Doğrudan yatırımlar hızlandı
YASED’den sonra, OECD de Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırımların hızlandığına yönelik bir rapor yayımladı. Rapora göre, Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımlar 2024’ün ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.5 artarak 3 milyar 59 milyon dolara çıktı. Daha önce yayınlanan YASED raporunda da sadece temmuz ayında 1.1 milyar dolarlık doğrudan yatırım geldiği; bu tutarın 7 ayda 5.8 milyar dolara çıktığı bilgisi yer almıştı. IFC’den de 3.6 milyar dolarlık rekor yatırım haberi g
Türkiye’ye doğrudan yatırımlar yılın ilk yarısında hızlandı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yılın ilk yarısına ilişkin açıkladığı küresel doğrudan yabancı yatırımlar raporuna göre, dünyada doğrudan yabancı yatırım girişleri zorluklara rağmen devam etti. Bu dönemde küresel doğrudan yabancı yatırımlar 802 milyar dolar olurken, yatırım akışlarının büyük bir kısmı yılın ilk çeyreğinde gerçekleşti. OECD verilerine göre, Türkiye’ye bu yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 460 milyon dolar ve ikinci çeyreğinde ise 3 milyar 59 milyon dolar doğrudan yabancı yatırım girişi gerçekleşti. Bu yılın ikinci çeyreğindeki doğrudan yabancı yatırım girişi 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 31.5 artış gösterdi. Geçen yılın ilk çeyreğinde Türkiye’ye 2 milyar 650 milyon dolar ve ikinci çeyreğinde 2 milyar 320 milyon dolar doğrudan yabancı yatırım yapılmıştı.
İLK YEDİ AYDA 5.8 MİLYAR DOLAR
Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Merkez Bankası’nın (TCMB) 12 Eylül 2024’te paylaştığı Ödemeler Dengesi İstatistikleri’nden derleyerek hazırladığı ‘Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bültenine’ göre, sadece 2024 Temmuz’da Türkiye’ye 1 milyar 180 milyon dolarlık Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişi gerçekleşmişti. Yılın ilk yedi ayında Türkiye’ye gelen toplam UDY miktarı ise 5 milyar 897 milyon dolar olarak kaydedilmişti. Yılın ilk yedi ayında gerçekleşen 5 milyar 897 milyon dolarlık UDY ile bir önceki yılın aynı dönemindeki 5 milyar 873 milyon dolarlık seviyeye çok yakın bir performans sergilenmişti.
YASED’e göre, bu yılın ilk yedi ayının toplamı değerlendirildiğinde ise Türkiye’ye en çok yatırım yapan üç ülke; yüzde 20’lik pay ile Hollanda, yüzde 15’lik payı ile Almanya ve yüzde 13’lük payı ile ABD olarak sıralandı.
IFC’DEN ‘REKOR YATIRIM’
Ayrıca, Türkiye’deki yatırımlara yönelik bir diğer değerlendirme de Dünya Bankası Grubu’nun özel sektör kolu olan Uluslararası Finans Kurumu’ndan (IFC) geldi.
IFC Ortadoğu, Orta Asya, Türkiye, Afganistan ve Pakistan Bölgesel Başkan Yardımcısı Hela Cheikhrouhou, AA’ya yaptığı açıklamalarda, 2024 mali yılında Türkiye’deki faaliyetlerinde rekora imza attıklarını ve 3.6 milyar dolarlık finansmanı devreye soktuklarını bildirdi.
Dünya Bankası Grubu’nun 2024-2028 yılları arasında Türkiye’ye sağlamayı öngördüğü 35 milyar dolarlık finansmana değinen Cheikhrouhou, bu finansman taahhüdünün 17 milyar dolarının portföy faaliyetlerini ve 18 milyar dolarının yeni faaliyetleri kapsadığını aktardı. Cheikhrouhou, “Yeni faaliyetlerin yarısı IFC ile gerçekleştirilecek. 1 Temmuz 2023 ile 30 Haziran 2024 arasındaki mali yılda IFC’nin Türkiye’deki faaliyetlerinde bir rekora imza attığını söylemekten memnuniyet duyuyorum. Türkiye için 3.6 milyar dolarlık finansman onayladık ve devreye soktuk; bu da Türkiye’nin Hindistan ve Brezilya’dan sonra IFC’nin özel sektörle birlikte faaliyet gösterdiği en büyük üçüncü ülke konumunu teyit ediyor. Dolayısıyla bu, özel sektörün canlılığının ve sektörler arasında sunduğu fırsatların bir kanıtı” diye konuştu.
EN BÜYÜK YATIRIMI ABD ALDI
OECD’nin yılın ilk yarısına ilişkin açıkladığı küresel doğrudan yabancı yatırımlar raporuna göre ABD, bu dönemde dünyada en büyük doğrudan yabancı yatırım yapılan ülke oldu. OECD ülkelerinde doğrudan yabancı yatırım girişleri yılın ilk yarısında yüzde 80 artış gösterirken, jeopolitik risk ve ekonomi politikası belirsizliğinin yabancı yatırımcı güvenini etkilediği bir ortamda, Çin’deki doğrudan yabancı yatırımların düşmesiyle OECD ülkesi olmayan G20 ekonomilerinde yatırım akışları yüzde 19 azaldı.
‘ÖZEL SEKTÖRÜN DAYANIKLILIĞINA HAYRANIZ’
Dünya Bankası Grubu’nun özel sektör kolu olan Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Ortadoğu, Orta Asya, Türkiye, Afganistan ve Pakistan Bölgesel Başkan Yardımcısı Hela Cheikhrouhou, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Cheikhrouhou, “Ben ve kurumum, Türk özel sektörünün dayanıklılığına büyük hayranlık duyuyoruz” dedi. “Özel sektör, Türk ekonomisinin gerçekten de önemli bir lokomotifi. Türk özel sektörü ve hükümeti ülke insanlarına müreffeh ve sürekli olarak istihdam fırsatları yaratan bir ekonomi sağlama arzusunda” diyen Cheikhrouhou, “Son birkaç yıldır uluslararası yatırımcıların OECD ülkelerine yöneldiğini görüyoruz. Bunun önemli bir kısmını Türkiye’ye çekmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN