Derince Limanı'na dev yatırım
Derince Limanı'na 350 milyon dolarlık ilave yatırım yapılacak.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'ne (TCDD) ait olan ve işletme hakkı 39 yıl süreyle Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ'ye devredilen Derince Limanı'na, 350 milyon dolarlık yatırım yapılacak, çalışmaların tamamlanmasıyla limandaki istihdam 2 bin 500 kişiye ulaşacak.
Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ'nin limanı teslim aldığı tarihten bu yana yapılan ve gelecek süreçte planlanan çalışmalarla ilgili Safiport Derince Limanı'nda basın toplantısı düzenlendi.
Safiport Derince Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Erkan Dereli, Derince Limanı'nın ülkenin en köklü limanlarından biri olduğunu söyledi.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Derince Limanı'nın 39 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesinde 543 milyon dolarlık teklif verdiklerini anımsatan Dereli, bu bedelin tamamını peşin ödeyerek limanı 2 Mart 2015'te teslim aldıklarını bildirdi.
Dereli, "İhale şartnamesine göre ilave 420 bin metrekare yatırım yapmak ve 39 yıl sonra da limanın gerçek sahibi olan TCDD'ye olduğu gibi teslim etmek üzere anlaşma yapmış bulunmaktayız. Safi Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ olarak hükümetin eylem planı, programı ve ihale şartlarında yer aldığı üzere intermodal bir liman kurmak üzere deniz, kara ve demiryolunu entegre edecek bir sistem için yatırımlarımızı bir ay içerisinde yapmaya başlayacağız" dedi.
Şu anda limanda 400 civarında çalışan bulunduğunu dile getiren Dereli, "Yapmış olduğumuz planlamaya göre yatırımlarımız tamamlandığında bu sayı 2 bin 500 civarında olacaktır. Prensip kararı olarak da bölgemiz insanlarını limanımızda istihdam etmeyi amaçladık. Safiport Derince Limanı, 350 milyon dolarlık yatırımla intermodal lojistik merkezi olacaktır" diye konuştu.
"HEDEFİMİZ AVRUPA'NIN 1 NUMARASI OLMAK"
Safiport Derince Genel Müdürü Şeyda Güre de limanı devraldıktan sonra ilk iş olarak iş sağlığına ve güvenliğine önem verdiklerini belirterek, geçen bir yıllık süreçte hiçbir kaza yaşamadıklarını vurguladı.
Limanın tüm kontrolünü ellerine aldıklarını dile getiren Güre, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Liman kapısından girişten sonra tüm yetki bizde. Öncesinde alanlar 5-6 firmaya verilmiş ve tüm işlemleri bu insanlar yapıyordu. TCDD sadece rıhtım veriyordu, diğer işlemler ve operasyonun tamamı o firmalara aitti. Şu anda bütün kontroller bizde. Bizden önce 10 bin tonluk gemi bu limanda 10 günde elleçlenirken, şimdi 30-32 saatte elleçleniyor. Bir ro-ro gemisindeki hareketimiz 4 bin 200 adet. Yaptığımız firma Hyundai, ihracat ve ithalat. Ortalama saatte elleçlediğimiz rakam 130-150 araç. Yatırımlarımız çok yüklü. Özelleştirmeye verdiğimiz para ve yapacağımız makine-ekipman ile altyapı yatırımları 1 milyar doların üzerinde. Hedefimiz Avrupa'nın 1 numarası olmak."
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN