Deprem Vergileri Uzatılıyor
-Özel İletişim Vergisi İle Sekiz Yıllık Kesintisiz Eğitime Katkı Payı Uygulama Sürelerini 31 Aralık 2002 Tarihine Kadar Uzatan Tasarı, Tbmm Başkanlığı`Na Sunuldu
ANKARA (A.A) - Özel İletişim Vergisi ile 8 yıllık kesintisiz ilköğretime katkı payı uygulama süresini 31 Aralık 2002 tarihine kadar uzatan yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı`na sunuldu. Tasarıyla, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu`nun 10`uncu maddesinde yapılan değişikle, Bakanlar Kurulu`nun yetkisi yeniden düzenleniyor. Buna göre Bakanlar Kurulu, yeniden değerleme oranının yüzde 50 fazlasını geçmemek, yüzde 50`sinden az olmamak üzere yeni oranlar belirleyebilecek. Hükümet, kanunda yazılı vergi miktarları ile yeniden değerleme oranı veya belirlenmiş olan vergi miktarlarını, taşıtların teknik özellikleri ve kullandıkları yakıt türleri veya kullanım amaçları itibariyle ayrı ayrı veya topluca 20 katına kadar arttırabilecek. EURO normlarını sağlayan katalitik konvertör sistemi ile teçhiz edilmiş taşıtlarda belirlenen oranı veya miktarı yüzde 50 oranına kadar indirebilecek. Finansman Kanunu`nda da değişiklik yapan tasarı ile Bakanlar Kurulu, yüzde 12 olan ek taşıt alım vergisi oranını yüzde 6`ya indirmeye, yüzde 36`ya kadar artırmaya yetkili kılınıyor.
-EĞİTİME KATKI-
Tasarıyla ayrıca, 8 yıllık kesintisiz ilköğretim çalışmalarının devam ettirilebilmesi amacıyla eğitime katkı payı uygulaması 31 Aralık 2002 tarihine kadar uzatılıyor. Eğitime katkı paylarının tahsil ve beyanının Türk Telekom A.Ş tarafından yerine getirileceği belirtilmekle beraber bu mükellefiyetin halen cep telefonu işletmecileri tarafından yerine getirildiği belirtilen tasarıyla, uygulamaya açıklık kazandırılması bakımından mevcut yasadaki, Türk Telekom A.Ş ibaresi cep telefonu işletmecileri olarak değiştiriliyor. Öte yandan, eğitime katkı payı tutarları konusunda Bakanlar Kurulu`na verilen 5 katına kadar artırma yetkisi de 10 katına çıkarılıyor. Öte yandan, tasarıda, deprem nedeniyle vergi vermeyen mükelleflerin mücbir sebebin ortadan kalkmasından sonra aylık beyana tabi olan her bir vergiye ilişkin 15 ayrı beyanname vermesi gerekeceği de hatırlatılarak, `mükelleflerin gereksiz bürokratik işlemlerinin azaltılması ve vergi dairelerinin çok az bir süre içerisinde çok sayıda beyannameyi kabul etmelerinde yaşanacak sıkıntıyı gidermek açısından beyannamelerin toplu olarak verdirilmesi konusunda Maliye Bakanlığı`nın yetkili kılındığı ifade ediliyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN