Depolar doldu rota Anadolu

21.11.2022 - 10:13 | Son Güncelleme :
Depolar doldu rota Anadolu | Ekonomi Haberleri

E-ticaret ve ihracat artarken, depolama sorunu da aynı hızla büyüyor. Lojistik sektörü İstanbul’da uygun şartlarda depolama arazisi kalmadığını belirterek, bazı hazine arazilerinin bu iş için tahsis edilmesi gerektiğini söylüyor. Hazır giyim ve gıda sektörü ise depolamada İstanbul’dan Trakya’ya ve Anadolu’ya kayışın başladığını; bazı üreticilerin ise yaşanan sorunlar nedeniyle üretimlerini askıya aldığını kaydediyor.

Ticaret Bakanlığı’nın son paylaştığı verilere göre, Türkiye’nin e-ticaret hacmi ilk 6 ayda yüzde 116 artarak, 348 milyar lira oldu. Alışveriş alışkanlıklarında online platformaların yükselişi olumlu bir hava yaratsa da depolama tarafındaki ihtiyaçlar üreticiyi etkilemeye başladı. Lojistik depolamada, İstanbul’da uygun şartlarda arazi kalmadığı belirtilirken; birtakım kamu arazilerinin bu iş için ayrılması gerektiğine dikkat çekiliyor. Hazır giyimciler lojistik merkezlerinin Anadolu’ya kaydığını; gıda sektörü ise depolama sorunu nedeniyle bazı üretimlerin askıya alındığını belirtiyor.

Haberin Devamı

MALİYET ETKİSİ

Hürriyet gazetesinden Gamze Şener'in haberine; Sertrans Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Keleş, İstanbul’da depo alanının olmadığını belirterek, “Yatırım yapmak isteyenler var ama kiralama maliyetleri en az yüzde 50 arttı. Depolama sektöründe, kiralamada 5 misli fiyat isteyip, 3 misli fiyat artışıyla ikna olmak zorunda kalanlar var. Üreticinin malını depolayacak bir alan lazım. Buradaki artış ve depolamada yaşanan sorun üreticiyi de tüketici de etkileyecek” dedi. Belirlenecek bazı kamuya ait arazilerin sektör için açılması gerektiğini kaydeden Keleş, “Lojistik bir tesisi 2 yıldan önce faaliyete geçirmek mümkün değil. Lojistik deponun havalimanı, demiryolu, denizyolu ve uluslararası kara yoluna uzak olmaması gerekiyor. Çorlu, Silivri gibi alanlarda imar durumları da çok uygun değil. Lojistik bir depo için en az 40-50 bin metrekareye ihtiyacınız var. Boş arazi yok, uygun arazi varsa çok pahalı. Üzerine depo yapınca maliyetler de yükseliyor. Depolama Marmara Bölgesi geneline, İç Anadolu ve Ege Bölgelerine kaymalı. Bu anlamda özellikli bölgeler de yaratılabilir. Kamunun stratejik olarak konuyu ele alması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

##$HABER_1475286$##

LOJİSTİK MERKEZLERİ DEĞİŞİYOR

Depolamada trendin gitgide Anadolu’ya kaymaya başlayacağını belirten Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, “Online platformlar ve e-ticaret her geçen gün büyüyor. Depolama için büyük metrekareler ve ucuz maliyet gerekiyor. Bu anlamda depolar da İstanbul’un nispeten dışında kalan Hadımköy, Pendik ve Tuzla taraflarında. Hazır giyim sektöründe bu nedenle lojistik merkezlerinin Anadolu’ya kaydığını görüyoruz. Artık üretim de sadece İstanbul’da değil; Marmara Bölgesi’ndeki diğer şehirlere de kaydı. Sanayileşmenin başka şehirlere kayması da bu durumu etkileyecek” diye konuştu.

‘ÜRETİMLER ASKIYA ALINIYOR’

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Meclis Üyesi Şemsettin Memiş, pandemiden sonra gittikçe artan bir depolama sıkıntısı olduğunu söyledi: “Bu özellikle gıdada hissedilir derecede artmaya başladı. Gıda ihracatı da yoğun bir şekilde artıyor. Depolama sorunu nedeniyle üretimler de askıya alınıyor. İhracatla büyüyeceksek, altyapının tamamlanması lazım. Depolama da buna dahil. Bu konuda İstanbul artık yer açısından sıkıntılı, OSB’lerin azlığı da bir sorun. İstanbul dışına çıkmak; özellikle Balıkesir ve Çorlu tarafına yayılmak mümkün ancak bu da maliyet ve işgücü problemi getirebiliyor.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4360 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3555 Değişim: 0,34%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.835,53 Değişim: 0,04%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.