Demiralp"Devalüasyon niyetimiz yok"

13.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Geçen yıl dışarıdan toplam 8.5 milyar dolar borçlanan Hazine, bu yılki ilk borçlanması için ay sonuna doğru piyasalara bakmaya başlayacak

Hazine`nin geçen yılki dış borçlanma performansını bu yıl da sürdürmek istediğini belirten Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, 20 - 25 Ocak`tan sonra dış piyasaların kontrol altına alınacağını kaydetti.

Geçen yıl dışarıdan toplam 8.5 milyar dolar borçlanan Hazine, bu yılki ilk borçlanması için ay sonuna doğru piyasalara bakmaya başlayacak. Hazine 2000 yılında 7.5 milyar dolar tahvil ihracı ve 1 milyar dolar sendikasyon kredisi sağlamıştı. Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Hazine`nin geçen yılki dış borçlanma performansını bu yıl da sürdürmek istediğini söyledi. Türkiye`nin performansının piyasalarda başarılı bulunduğunu belirten Demiralp, Bu politikayı bu yıl da hem aktivite hem de miktar açısından sürdürmek istiyoruz. Şimdi piyasaları değerlendirmeye aldık. Gelecek hafta IMF ve Dünya Bankası ile ocak görüşmesini yapacağız. IMF ile ocaktaki görüşmelerinin ardından takriben 20 - 25 Ocak`tan sonra dış piyasaları da kontrol altına alacağız dedi.

Devalüasyon niyeti yok

Kasım ayı kriziyle zayıflayan Türk ekonomisine güvenin son haftalarda tekrar artmaya başladığını belirten Demiralp, Program yolunda gidiyor ve hükümet bu programı uygulayacaktır diye konuştu. Kur politikasında programdan sapmanın söz konusu olmadığını vurgulayan Demiralp, Belirtmek isterim ki Türkiye`nin bir devalüasyon gibi herhangi bir niyeti ve düşüncesi yok. Kur politikamız programda belirtildiği gibi yürütülüyor. Bu programda bir değişiklik ve bir sapma olmayacaktır açıklamasında bulundu.

Kriz sonrası yükselen faizlerin faiz dışı fazladaki artış, GSM gelirleri, disiplinli harcama ve enflasyondaki düşüş sonucu gerileyeceğini belirten Demiralp, Faizlerin ilk üç ay sonunda normal programa uygun düzeye inmesini bekliyoruz. Borçlanma programımızı geçen yılki gibi tutarlı ve itfanın yüzde 75`i kadar borçlanıp piyasalara likidite bırakacak, bu likiditenin reel ekonomiye gitmesini sağlayacak şekilde programladık diye konuştu.

Kısa bir süre içinde kamu bankalarının önce yeniden yapılandırılacağını ve sonra özelleştirmeye hazır hale getirileceğini belirten Demiralp, Bunun için 750 milyon dolarlık FSAL kredisi aralık sonunda Dünya Bankası Board`unda kabul edildi. Bunun ilk dilimi olan 390 - 400 milyon dolar bizim hesaplarımıza geçti diye konuştu. Bu yıl için taahhüt edilen bir diğer adım olan THY ve Türk Telekom özelleştirmeleri hakkında da bilgi veren Demiralp, THY mart sonu, Türk Telekom ise mayıs sonuna kadar özelleştirilecek. Özelleştirmeden 2001`de 7 milyar doların üzerinde gelir elde edilmesi programlanıyor dedi.

Yapısal reformlar

Demiralp, 2000`de altyapısı hazırlanan ve 2001`de uygulamaya geçen özellikle sosyal güvenlik, tarım ve enerji alanında bazı düzenlemelerin yapılacağını söyledi. Demiralp, elektrik piyasası yasasının ocakta, tarımda doğrudan gelir sistemine ve sosyal güvenlikte ise bireysel emekliliğe geçileceğini bildirdi. Bu önlemlerin mali politikaların 2000`de olduğu gibi güçlü bir faiz dışı fazla verilerek desteklenmesi planlanıyor.

Mali politikalarda 2000`de çok önemli sonuçlar elde edildi. Bu 2001`de de aynen devam edecek ve 2001 bütçesindeki hedeflere ulaşılacak diyen Demiralp, Özellikle konosolide bütçede güçlü bir faiz dışı fazla verilmek suretiyle kamunun diğer kısımlarındaki denge ile birlikte tüm kamu kesiminde GSMH`nin yüzde 5`i bir faiz dışı gelir elde etmek. Bu hem cari işlemler açığının daraltılmasına hem de enflasyon hedefine ulaşılmasında önem taşıyor açıklamasında bulundu.

Öncelik bankalarda

2000 yılında Türkiye`nin ekonomide önemli gelişmeler elde ettiğini belirterek, bu yıl için de bazı adımların atılmasının taahhüt edildiğini söyleyen Demiralp, şu açıklamada bulundu: Önce bankacılık sektörünün bir güven tazelemesi ve rehabilitasyona alınması var. Bu konuda BDDK ile görüşüldü ve BDDK güven artırımında önemeli kararlar alma yolunda gidiyor. Öncelikle bankacılık sektörünü bozan, faizlerin artışına ve likidite sıkıntısına yolaçan kamu bankaları ve Fon`daki bankalarla ilgili çalışmalar başlattı. Kamu bankalarının yeniden yapılanmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Yılın başında Halkbank ve Ziraat`e özel tertip devlet kağıtları verildi. Bunda amaç bu bankaların finansal piyasalara olan baskılarını hafifletmekti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.