Cumhurbaşkanı G-20'de ne mesaj verdi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20’nin iş dünyası temsilcilerine seslenerek, ‘Dünyada eşitsizliklerin azaltılması için biraz az kazanın” tavsiyesinde bulundu. Erdoğan, “Kazandıklarınızı dar gelirli insanlarla paylaşın. Fakiri tahrik etmeyin. Hepimiz ölüp gidiyoruz paraları beraber götürüyor muyuz” diye sordu.
Dünyanın en büyük ekonomisine sahip 19 ülkesi ve Avrupa Komisyonu’nun oluşturduğu G20’nin Liderler Zirvesi dün Türkiye’nin dönem başkanlığında başladı. Antalya’nın Belek ilçesinde özellikle golf otellerinden oluşan büyük bir kampus alanı içinde gerçekleşen zirveyi aralarında dünyanın önde gelen şirketlerinin patron ve yöneticilerinin de bulunduğu 10 bini aşkın katılımcı ve 3 bine yakın basın mensubu izliyor. Evsahibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün ABD Başkanı Barack Obama dahil bir yandan liderlerle ikili görüşmelerini sürdürürken bir yandan da iş dünyası temsilcileri ile çeşitli temaslarda bulundu.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
KAPSAYICILIK İLAVE
Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre; G20’nin iş dünyasını temsil eden kolu Business20’nin (B20) zirvesinde de bir konuşma yapan Erdoğan, global iş dünyası temsilcilerine “Gelirinizi dar gelirli insanlarda daha fazla paylaşın. Az kazanın, ölünce paralar bu dünyada kalıyor” mesajı verdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) evsahipliği yaptığı B20 (İŞ20) ve Labor20 (L20-EMEK20) ortak zirvesine Kanada Başbakanı Justin Trrudeau ile birlikte katılan Erdoğan buradaki konuşmasında, “Etkin ekonomi ve istihdam politikalarının uygulanabilmesi için işçi, işveren temsilcileri arasında güçlü bir sosyal diyaloğun tesis edilmesi şarttır. Bu diyaloğun G20 çerçevesinde başarılabilmiş olması memnuniyet vericidir. Türkiye dönem başkanlığı olarak G20’nin temel hedefleri olan güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeye, kapsayıcılığı da ilave ettik” dedi.
FAKİRİ TAHRİK ETMEYELİM
İş 20 ve Emek 20’nin ortak oturum gerçekleştirmesinin önemine değinen Erdoğan ‘Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve’ başlıklı ana oturumda, bazı katılımcıların sorularını da yanıtladı. Kanada Başbakanı Trudeau’nun yanı sıra Erdoğan’a Milletlerarası Ticaret Odası Başkan Yardımcısı (ICC) Sunil Bharti Mittal ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharon Burrow da birer soru yöneltti. Erdoğan Burrow’un eşitsizlikler konusundaki sorusundan hareketle şunları söyledi: “Herhangi bir işveren kalkıp da yani 3 bin lira maaş verdiği zaman kimse ona ‘sen niye 3 bin lira maaş veriyorsun’ demez, 4 bin lira maaş verdiği zaman ‘niye 4 bin lira maaş veriyorsun’ demez. Ne olur? Biraz az kazanmış olur. Ben de işverenlere tavsiye ediyorum, biraz az kazanın ve kazandıklarınızı özellikle dar gelirli olan insanlarla paylaşın. Bunu bir defa başarmamız lazım. Neden? Fakiri tahrik etmeyelim ve paylaşımcı anlayışı hayatımıza egemen kılalım. Buradan bir şeyi özellikle vurgulamak isterim, hepimiz ölüp gidiyoruz, paraları beraber götürüyor muyuz? Paralar beraber gelmiyor, onlar bu dünyada kalıyor, arkada varisler bunu paylaşacak. Gel bunu işçinle, onunla beraber bir kısmını paylaş, ondan sonra da gök kubbede hoş bir sada bırak. Önemli olan bu ve öldükten sonra da ‘sorma, bizim öyle bir işverenimiz vardı ki öyle bir patronumuz vardı ki gerçekten işçisinin hakkını çok ciddi manada gözetir, onun maaşını da gerçekten iyi bir konumda verirdi’, aslolan burası, bunu başarmamız lazım.”
ELİNİZİ AÇARSANIZ TERÖRÜN BELİNİ KIRARIZ
İŞADAMLARINA tavsiyelerde bulunan Erdoğan, şunları söyledi: s“Özellikle tavsiyelere benim şöyle bir yaklaşımım olacak, acaba dünya sermayesi veya finansal sektör, kıskanç mıdır? Bunun üzerinde bir düşünmekte fayda var. Son terör eylemlerine şöyle bir baktığımız zaman acaba bu terör eylemlerinin temelinde veya sebepleri arasında bu kıskançlığın olması söz konusu mudur? Fakirlik acaba buralara dayanıyor mu? İşsizlik acaba buralara dayanıyor mu? Dünyadaki işsiz gençler, eğer müteşebbis olacaksa acaba finans dünyası bunlara gerekli desteği veriyor mu, verebiliyor mu? Dünyadaki sermaye çevresini, işveren çevrelerini bu noktada biraz daha ellerini açacak olurlarsa öyle zannediyorum ki terörün dünyada belini birlikte kırabiliriz. Aynı zamanda dünyadaki fakirliği birlikte giderme imkanımız olabilir. Bu kıskançlığı ortadan kaldırma şansını yakalayabiliriz diye düşünüyorum ve ticaretin kolaylaştırılması noktasındaki düşüncenizi aynen paylaşıyorum. Bunu hep birlikte gidermemiz lazım. 2030’da eğer biz 80 ile 100 trilyon dolar gibi bir yatırımı, harcamayı öngörüyorsak, burada bana göre özellikle BOT Sistemi (Devlet kontrollü yap-işlet-devret modeli) önem arz ediyor. Türkiye olarak son 12-13 yıl içinde bunun çok çok faydasını gördük. Kamu özel yatırımıyla ülkemizde çok ciddi altyapı yatırımlarını gerçekleştirdik. Türkiye, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere bir örnektir diye düşünüyor.”
İŞÇİ VE İŞVEREN İŞBİRLİĞİ YAPMALI
DÜNYADA işçi sendikalarının dayanışmasının büyük önem taşıdığına dikkat eken Erdoğan, “İşçi sendikalarının kendi içinde dayanışmayla birlikte adeta işveren konumuna gelme noktasında atacakları adımların da çok büyük faydası olacağına özellikle inanıyorum. Bunun da önünü açmak gerekir diye düşünüyorum ve ben özellikle bu kapsayıcılığın içerisinde onların da önemli bir konuma sahip olduğuna inanıyorum ama ısrarla üzerinde durduğum nokta KOBİ’ler noktasında, çünkü KOBİ’ler aslında büyük yatırımları teşvik edecektir. Büyük yatırımları KOBİ’ler teşvik edeceği için KOBİ’lerin teşvik edilmesi, geliştirilmesi başta ülkem olmak üzere tüm dünyada önem arz ediyor diye düşünüyorum ve şu anda Türkiye bu konuda çok daha ciddi adımlar atmanın arifesindedir. Zaten mevcut ama bundan sonraki süreçte KOBİ’ler büyük yatırımlar için adeta bir yan kuruluş, yan sanayi gibi görevler ifa edecektir.”
YÜZDE 15-16’YI BULAN FAİZLE YATIRIM OLUR MU?
TÜRK iş insanlarının yanı sıra dünyanın önde gelen şirketlerinin patronlarına hitaben yaptığı konuşmasında Türkiye’deki faiz oranlarına da değinen Erdoğan şunları söyledi: “Türkiye’de faiz oranları mesela yüksektir ama Batı’da faiz oranları bizim gibi değil, düşüktür. Bugün Amerika’da, Avrupa’da faiz oranları bizim gibi değil ama bizde şöyle komisyonu falan ilave ettiğiniz zaman yüzde 15’i, 16’yı bulan faiz oranları var. Soruyorum şimdi bu faiz oranlarıyla yatırım olur mu? Bu faiz oranlarıyla birlikte bu ülkede küçük, orta boy işletmeler girişimci ruhunu kazanabilir mi, zenginleşebilir mi? Hayır. Onun için bir defa burada paranın maliyetini düşürmek lazım, paranın maliyeti arttığı sürece bu ülkede ne genç iş adamı ne genç iş kadını bulabiliriz. Bunları bulamayız, ondan sonra onlar da çok kısa zamanda iflas ederler ve bir de bakarsın devlet gelir onların da iş yerine el koyma durumunda olur. Bu konuyu da bence iyi değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.”
KAPSAYICILIK, YATIRIMLAR VE UYGULAMA
PARİS’teki terör saldırısının gölgesinde devam eden bu yılki zirvenin ana temasını hiç kuşkusuz terörle ortak mücadele ve mülteciler sorunu oluşturacak. Ancak bu yılın başından bu yana üzerinde çalışılan üç ana tema da, “kapsayıcılık, yatırımlar ve uygulama” olarak öne çıkıyor. Bu çerçevede, küresel ekonominin güçlendirilmesi ve kapsayıcı olması, G20 ile düşük gelirli gelişmekte olan ülkeler arasındaki diyalog ve işbirliğinin derinleştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma, yatırımların artırılması, alınan kararların uygulanması ve takibi zirvede tartışılacak diğer konular arasında yer alıyor.
IMF REFORMU ELE ALINACAK
ZİRVENİN ikinci gününde (bugün) liderler “Dayanıklılığın Artırılması” başlıklı oturumda finansal düzenlemeler, uluslararası vergi gündemi, yolsuzlukla mücadele ve IMF reformu konularını değerlendirecek. Sonrasında düzenlenecek öğle yemeğinde ise ticaret ve enerji konuları ele alınacak ve Antalya Eylem Planı kabul edilecek. Zirve, 2016 yılında G20 Dönem Başkanlığını üstlenecek Çin’in Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından yapılacak sunumla sona erecek. Zirve sonuçları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından düzenlenecek basın toplantısıyla dünya kamuoyuna duyurulacak.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN