Çin'den son 1,5 yılın en yavaş büyümesi

18.10.2024 - 09:19 | Son Güncelleme :
Çin'den son 1,5 yılın en yavaş büyümesi  | Ekonomi Haberleri

Çin, bir buçuk yılın en yavaş büyümesini kaydetti ve yüzde 4,6 büyüdü. Pekin, durgun harcamalar ve devam eden emlak sektörü sorunlarıyla sarsılan ekonomisini istikrara kavuşturmakta zorlanıyor.

Pekin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS), ekonominin üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 büyüdüğünü ve Çin'in katı sıfır Kovid politikasından çıktığı 2023 başından bu yana en yavaş büyüme olduğunu bildirdi.

Rakamların açıklanmasının ardından devlet medyası, ülkenin önde gelen bankalarının bu yıl ikinci kez yuan mevduatlarına uygulanan faiz oranlarını düşürdüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Çin, son haftalarda dünyanın ikinci büyük ekonomisini canlandırmak için bir dizi önlem açıkladılar ve yıllık yüzde beş büyümeyi hedefliyorlar.

Pekin, yıllık büyüme hedefine ulaşma konusunda tam güvene sahip olduğunu söyledi ancak ekonomistler, faaliyetlerin canlanması ve iş dünyası güveninin yeniden sağlanması için daha doğrudan mali teşviklere ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Son haftalarda yetkililer, ekonomiye nakit akışı sağlamak için faiz indirimleri ve konut alımına ilişkin kısıtlamaların gevşetilmesi gibi bir dizi önlem açıkladı.

Ancak yatırımcılar, Pekin'in ekonomisini uzun vadeli büyümeyi sürdürebilecek tüketim odaklı bir modele nasıl dönüştüreceğine dair daha fazla ayrıntı talep ediyor. Bu yüzden kurtarma paketi için belirli bir rakam vermekten veya vaatlerin ayrıntılarını açıklamaktan kaçınılmasıyla piyasalarda iyimserlik azaldı.

EMLAK SEKTÖRÜ KRİZDE

Uzun süredir büyümenin temel itici gücü olan ancak şu anda borç batağına saplanmış olan gayrimenkul sektöründeki uzun süreli kriz, büyük bir baş ağrısına yol açtı.

Yetkililer, perşembe günü, tamamlanmamış konut projelerine yönelik kredi miktarının 500 milyar doların üzerine çıkarılacağını söyledi.

Yetkililer ayrıca emlak sektöründeki faaliyetleri canlandırmak amacıyla bir milyon evin yenilenmesini kolaylaştırma sözü verdi.

Haberin Devamı

SPI Asset Management yönetici ortağı Stephen Innes, bir notta, Pekin'in emlak piyasasını istikrara kavuşturmak için daha fazla gürültü yaparak laf cambazlığı yapmaya çalıştığını söyledi ve "Brifing ilerledikçe tüccarların pek de heyecanlı olmadığı ortaya çıktı" dedi.

Innes, "Ancak dürüst olalım, Çin'in mülkiyet karmaşası birkaç konuşma ve yarım yamalak önlemlerle düzeltilebilecek bir şey değil" diye ekledi.

Son aylarda bazı büyük şehirler konut satın alma kısıtlamalarını hafifletti. Bunlardan biri de güneybatıdaki Sichuan eyaletinin başkenti Chengdu ve kuzeydeki liman kenti Tianjin.

Çin'in ekonomik büyümesi aynı zamanda iç harcamalardaki yavaşlamadan da olumsuz etkileniyor. Tüketicilerin tedirginliği ülkeyi deflasyona sürükleme tehlikesi yaratıyor.

Enflasyonun temel ölçütlerinden biri olan Eylül ayı tüketici fiyat endeksi beklentilerin altında kaldı ve bu durum talebin zayıflığının devam ettiğini gösteriyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.